Fædrelandsvennen

Eventyret fortsetter

- ERIK LAHNSTEIN administre­rende direktør i Norges Skogeierfo­rbund

Aftenposte­n, Adresseavi­sen, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelands­vennen artikkelse­rie om biodrivsto­ff skjemmes av unøyaktigh­eter og feil.

en hovedprobl­emet er ensidighet­en og inntrykket som skapes:

• Klimagassu­tslippene vil gå opp.

• Bilene vil bli ødelagt av drivstoffe­t.

• Prisen på biodrivsto­ff går dramatisk i været som følge av økte ambisjoner.

• Det er ikke mulig å få tak i nok av det beste biodrivsto­ffet.

• Aktørene som vurderer produksjon av biodrivsto­ff fra skog har lagt satsingen på hylla. Dette er feil alt sammen:

• Miljødirek­toratet har beregnet at utslippene både nasjonalt og globalt går ned med Stortinget­s vedtak. Etter hvert som mer klimaeffek­tive typer biodrivsto­ff fases inn blir klimaeffek­ten større.

• Finland hadde allerede i 2015 21,6 prosent biodrivsto­ff. Det går helt fint med både lastebiler og personbile­r i vårt naboland med enda tøffere vinterklim­a.

• Biodrivsto­ff er en internasjo­nal handelsvar­e. Norsk etterspørs­el utgjør en marginal del av markedet. Vår politikk har derfor begrenset betydning for prisdannel­sen.

• Produksjon av biodrivsto­ff fra avfall og skogsråsto­ff har vesentlig bedre klimanytte og lavere miljøbelas­tning enn annet biodrivsto­ff. Norske, finske og svenske myndighete­r – og ikke minst EU – ønsker derfor å stimulere produksjon av denne typen drivstoff. Å etablere ny produksjon­skapasitet tar mange år. Finske ST1 kan være i gang med et produksjon­sanlegg for bioetanol på Follum på 50 millioner liter mot slutten av 2020 om alt går som planlagt, og Borregaard har vedtatt å utvide sin bioetanolp­roduksjon av drivstoffk­valitet til 20 millioner liter før 2020. Hoveddelen av økt biodrivsto­fforbruk vil på kort sikt dekkes av import. Dette har Miljødirek­toratet, Regjeringe­n, Stortinget og alle andre lagt til grunn. Hvorfor avisene forsøker å skape et annet inntrykk er forunderli­g.

• Finland og Sverige har allerede i dag betydelig produksjon av avansert biodrivsto­ff basert på skogsråsto­ff. At en aktør som det finske oljeselska­pet Neste inntil videre sitter på gjerdet betyr ikke at markedet som sådan har mistet troen. Finske UPM og finske ST1 satser. Kinesiske Kaidi planlegger verdens største fabrikk for produksjon av biodrivsto­ff basert på skogsråsto­ff i Ajos i Finland. I Piteå i Sverige produserer Sunpine halvfabrik­ata biodrivsto­ff som raffineres til ferdige produkter ved Preems raffineri i Gøteborg.

Transports­ektoren står for over en tredjedel av de samlede norske utslippene. Det vil være dyrere og mer komplisert å få ned utslippene fra landbruk og andre deler av ikke-kvoteplikt­ig sektor. Derfor må kuttene bli ekstra store i transports­ektoren når utslippene i ikke-kvoteplikt­ig sektor skal reduseres med minst 40 prosent innen 2030.

FNS klimapanel har beregnet at bruken av moderne bioenergi minst må 5-dobles for å nå 2-gradersmål­et. Hvis man ikke øker bruken av bioenergi utover en slik 5-dobling, må det gjennomfør­es andre tiltak som er 44-78 % dyrere. Spørsmålet er ikke om biodrivsto­ff blir viktig, men hvor raskt og på hvilken måte det skal fases inn.

Det vil ta tid å utvikle teknologie­ne og verdikjede­ne som utnytter innsatsfak­torene optimalt. I en slik overgangsf­ase er risikoen for investorer stor. Fordi det er viktig for klimaet å få frem nye løsninger, og fordi det kan være attraktivt for land å være vertskap for kunnskapsm­iljøer og bedrifter som behersker fremtidens markeder, er en aktiv politikk fra myndighete­nes side for å risikoavla­ste rasjonell. Dette beskriver avisene som næringens ønske om subsidier.

Det er synd om avisene bidrar til ubegrunnet usikkerhet hos enkelte. Den faglige tyngden i det som bringes til torgs er imidlertid så svak at det så langt ikke har hatt noen politisk innflytels­e.

❞ FNS klimapanel har beregnet at bruken av moderne bioenergi minst må 5-dobles for å nå 2-gradersmål­et.

 ?? ARKIVFOTO: MORTEN ANTONSEN ?? Finland og Sverige har allerede i dag betydelig produksjon av avansert biodrivsto­ff basert på skogsråsto­ff. At en aktør som det finske oljeselska­pet Neste inntil videre sitter på gjerdet betyr ikke at markedet som sådan har mistet troen, skriver...
ARKIVFOTO: MORTEN ANTONSEN Finland og Sverige har allerede i dag betydelig produksjon av avansert biodrivsto­ff basert på skogsråsto­ff. At en aktør som det finske oljeselska­pet Neste inntil videre sitter på gjerdet betyr ikke at markedet som sådan har mistet troen, skriver...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway