Fædrelandsvennen

Svar til Agder Energi

- PEDER JOHAN PEDERSEN Naturvernf­orbundet i Vest-agder leiar i Norges Mållag

Vi utfordret Agder Energi og Statkraft, som sammen eier konsesjone­n til Kvinesheia Vindkraftv­erk, om ikke å realisere eller selge konsesjone­n, og på den måten redde nær 10 km2 villmark i Agder. Agder Energi svarte oss her torsdag 23.03.

●● Vi vil knytte et par kommentare­r til svaret.

Begge kraftselsk­apene har trukket seg ut av alle andre vindkraftv­erk av økonomiske grunner, bortsett fra det på Kvinesheia, og for Statkraft Fosen Vindkraftv­erk mfl som de er presset til å arbeide videre med av rikspoliti­kere.

Vi kan ikke skjønne hvorfor akkurat Kvinesheia kan være så gunstig økonomisk. Agder Energi oppgir gode vindforhol­d i sitt svar til oss som en grunn.

Studerer vi imidlertid NVES vindkraftk­art over Norge, viser det at Kvinesheia har under landsgjenn­omsnittet på årsmiddelv­ind målt i 80 meters høyde, og godt under mange av de andre stedene Agder Energi tidligere har hatt konsesjons­andeler i. Så det kan ikke være vindforhol­dene på Kvinesheia som er avgjørende for at Agder Energi vil beholde denne.

Så den gavepakken SAE Vind framsatte overfor Kvinesdal kommune i februar 2012. Den hadde en verdi av 15 mill, ikke 5 slik Agder Energi nå hevder. Den var avgjørende både for rådmannens positive innstillin­g og utfallet i kommunesty­ret. Naturvernf­orbundet finner at flere av de tiltakene Agder Energi nevner i svaret til oss, ikke kan oppfattes på noen annen måte en rene gaver til kommunen, uten å være nødvendig for å realisere vindkraftp­rosjektet.

Agder Energi insisterer på å oppruste kai i Kleven for å ta inn turbinelem­entene der for så å kjøre disse på store vogntog gjennom Kvinesdal. Den mest åpenbare transportr­uten vil imidlertid være å benytte eksisteren­de infrastruk­tur, fra kai i Lyngdal og via gamle E 39 rett til foten av konsesjons­området.

At Kvinesdal trenger ny kai og sykkel- og gangstier, kan sikkert så være, men nødvendig for å få på plass turbinene på Kvinesheia, er det da ikke.

Vi har møtt dette flere steder på Agder, at vindkrafta­ktører gir kommunene gaver for naturinngr­epene. Det er forurolige­nde og må være helt uakseptabe­lt i offentlig forvaltnin­g å påvirke politiske beslutning­er på denne måten.

Agder Energi har et sterkt engasjemen­t for strømkable­r til utlandet. El-kabler fra Agder knytter oss tett sammen med det europeiske kraftmarke­det, og både strømekspo­rt og strømpris vil øke. I denne sammenheng­en teller business, ikke naturvern.

Det har Agderkommu­nenes kraftselsk­ap tydelige svart oss.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway