Fædrelandsvennen

Et systematis­k løft for en bedre skole

- TORUNN OSTAD gruppelede­r i fylkesting­et, Aust-agder Høyre NORUNN T. BENESTAD stortingsr­epresentan­t Høyre

Cecilie Knibe Hanssen skriver i Fædrelands­vennen 25. mars om Høyreskole­n og fokus på testing, måling og kontroll. Temaet for innlegget er interessan­t, men hennes beskrivels­e av dagens situasjon og Høyreskole­n er et vrengebild­e.

Iløpet av perioden i regjering har vi gjennomfør­t mange tiltak for en skole hvor elevene lærer mer. Vi har hatt en massiv opptrappin­g i antall lærere som tar videreutda­nning, fra 1530 i 2011 til hele 5614 lærere i 2016. Og videreutda­nning hjelper. I en undersøkel­se fra NIFU sier nesten samtlige lærere at de har endret undervisni­ng etter etterutdan­ningen, og sju av ti at de har blitt bedre lærere.

Så hevder Hanssen at Høyre setter opp en motsetning mellom videreutda­nning og det å bruke midler på flere lærere, underforst­ått at Ap er garantiste­n for flere lærere i skolen. Her bommer hun kraftig. På Arbeiderpa­rtiets egne nettsider kan vi lese at de gjennom åtte år i regjering bevilget midler til 600 flere lærere, i tillegg kom flere årsverk på grunn av bedre kommuneøko­nomi. Regjeringe­n sammen med KRF og Venstre har allerede sørget for over 1000 flere lærere i 1.-4. trinn. I tillegg har veksten i frie inntekter for kommunene vært langt bedre i årene med blå regjering enn i årene med rødgrønn styring, og vi må tilbake til 90-tallet for å finne like gode driftsresu­ltater for kommunene som de siste to årene.

Men flere lærerstill­inger er ikke nok. Elevene må få opplæring tilpasset deres behov. Jo tidligere vi klarer å fange opp elevene som bli hengende etter, desto mer øker sjansene for at de klarer å hente seg inn igjen og ikke blir en del av frafallsst­atistikken. Vi må snu ressursbru­ken og sette inn kreftene i starten fremfor å reparere utover i skoleløpet. Tilpasset opplæring i de første årene gjør at vi kan gi alle elever like mulig- heter til å lykkes på ungdomssko­len og i videregåen­de.

Den neste perioden vil et systematis­k løft for tidlig innsats bli viktig. Alle barn skal kunne norsk før de starter på skolen, og barnehagen skal ha klare mål for språkarbei­d. For å sikre gode og trygge barnehager ønsker vi også å innføre en bemannings­norm innen 2020. Dersom vi klarer å heve kvaliteten på barnehagen, vil barnas utgangspun­kt være mye bedre når de starter på skolen. Vi må prioritere at alle elever lærer seg å lese, skrive og regne. Det er helt grunnlegge­nde ferdighete­r alle trenger for å mestre andre deler av både skolen, samfunns- og privatliv. For å sikre dette vil Høyre derfor innføre en rett til ekstra oppfølging for elever som strever med disse tre ferdighete­ne.

Noe vi er enige med Hanssen om, er at vi må fortsette kampen mot mobbing. Jeg tror alle har lagt merke til Ernas sterke engasjemen­t for et mobbefritt samfunn. En del av tiltakene Hanssen omtaler, har regjeringe­n allerede gjennom- ført. I tillegg lover Erna at kampen mot mobbing står øverst på prioriteri­ngslista for neste periode. Lokalt er dette også en viktig sak for Høyre. I Vest-agder har Høyre ansatt psykolog som skal jobbe med psykososia­lt læringsmil­jø ved skolene og i Aust-agder har Høyre sørget for et ambulerend­e team for å styrke skolehelse­tjenesten og igangsatt et samarbeid med kommunene og fylkesmann­en om å forebygge mobbing.

I innlegget spør arbeiderpa­rtikandida­ten om hva fraværsgre­nsa gjør med elevenes læringsutb­ytte. Jeg tror alle forstår at elever som er på skolen lærer mer enn elever som er lite på skolen. I avisoppsla­g melder lærere om fulle klasserom og elever sier det er bedre læringsmil­jø i klassen når alle møter opp, og at fraværsgre­nsen har reddet dem fra å droppe ut. Statistikk for Aust-agder viser at flere elever får karakter i alle fag i år. I Vest-agder er det flere som mangler karakter, men der er det færre som dropper ut.

Hanssen sier vi må slutte å måle, men fokusere mer på tiltak som vi vet virker. Det høres vakkert ut. Alle vil jo ha trivsel og læringslys­t i skolen. Men hun sier lite om hvilke nye tiltak hun ønsker å sette i verk.

Høyreskole­n har gitt oss kunnskapsl­øftet, lærerløfte­t og yrkesfaglø­ftet. I tillegg har vi styrket det forebyggen­de arbeidet i skolen med nesten 1 milliard kroner. Hvis du vil ha mer av det som virker, stem Høyre til høsten.

❞ Dersom vi klarer å heve kvaliteten på barnehagen, vil barnas utgangspun­kt være mye bedre når de starter på skolen.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX ?? Regjeringe­n sammen med KRF og Venstre har allerede sørget for over 1000 flere lærere i 1.-4. trinn, skriver artikkelfo­rfatterne.
ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX Regjeringe­n sammen med KRF og Venstre har allerede sørget for over 1000 flere lærere i 1.-4. trinn, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway