Fædrelandsvennen

Det opplyste Vesten kan vi takke kvinnene for

Men de har ikke fått den takk de fortjener!

- EIVIND JOHS. STANGELAND

Ide fleste vestlige land lever folk langt annerledes enn i Asia og Afrika. I Vesten er det fritt og roligere i landene, og folk kan si hva de vil. Barna starter i barnehagen­e og fortsetter så i klasser med både gutter og piker. Begge kjønn som ønsker en høyere utdannelse fortsetter så på universite­ter, høyskoler og tilsvarend­e anstalter - ved hjelp av foreldrene og / eller studielån. Ferdige med noen eksamener «skaffer» enkelte kvinner seg barn og tar permisjon fra studiene, mens de fortsetter senere med barnepass fra faren. Når kvinnene – etter noen år – er ferdige med utdannelse­n, rykker mange av dem opp i stillinger basert på evner og interesser.

Nå har Vestens land alt fra kvinnelige statsråder, professore­r og forskere som bekreftes fra aviser og TV. Tidligere var det vanlig at kvinnene stort sett studerte kvinnelige yrker, men i våre dager viser det seg at de nå konkurrere­r med mannfolken­e om studieplas­sene i nær sagt alle fag – også typiske mannlige fag som matematikk og diverse realfag. oen kvinner gifter seg tidlig og veksler mellom jobb og barnefødsl­er – hjulpet av mannen som stolt samarbeide­r. Andre derimot forsøker først å skaffe seg den stillingen de har tatt sikte på før de giftet seg. Ferdig med utdannelse­n – ofte litt opp i årene – rykker mange av kvinnene opp i ledende, statlige stillinger hvor deres utdannelse kommer til sin rett.

NNå har landene alt fra kvinnelige statsråder og konsulente­r til professore­r og forskere ved universite­ter og høgskoler, noe som daglig bekreftes fra aviser, TV og fjernsyn.

Former for selskapeli­ghet og omgang med andre har preget Vestens beboere i alle år. Det at begge kjønn omgås, prater sammen, diskuterer og lærer av hverandre – og fester sammen - er noe som daglig skjer i alle demokratis­ke land, og som er til det beste for både menn og kvinner. Og det viser seg ofte at svært mange av kvinnene er lynende intelligen­te, noe mennene imponert må akseptere, og som huskes av statssjefe­ne når de trenger folk i viktige jobber. nkelte av Vestens kvinner går aktivt inn for de høyeste stillingen­e i staten. Som eksempel kan nevnes at både den islandske og den danske statsminis­teren er kvinner. I 2013 fikk nesten Sverige sin første kvinnelige statsminis­ter, mens Erna Solberg i det samme året ble statsminis­ter i Norge.

Ellers har Angela Merkel i mange år vært forbundska­nsler i Tyskland mens Margaret Tatcher var statsminis­ter i England for en tid tilbake. Og i juli 2016 ble Theresa May faktisk Englands nye statsminis­ter. Alle er spente på hva hun kan utrette.

Media gir oss flere historier fra Asia og Afrika som tydelig viser hvor fjernt de ligger fra oss. Fattigdomm­en preger mange av landene og er en av grunnene til at bare ett fåtall gutter går på sko-

Ele mens de er lukket for pikene. Diktaturen­e i Østens land ledes av menn med en ubeskrivel­ig makt. Kvinnene er «under pisken», og deres uttalelser og meninger blir strengt sensurert. Foruten hijab – som alle kvinner må gå med - bestemmer også noen land at de på gaten skal bære en heldekkend­e kjortel med et lite visir foran ansiktene deres slik at de kan se ut, men som hindrer at ingen – spesielt menn – kan se deres ansikt. Kona skal nemlig ikke sees – diametralt motsatt Vestens regler, hvor mannen stolt viser frem og presentere­r sin ektefelle!

I august 2010 fikk en 18-årig gift pike fra Afghanista­n – som ville flykte fra sin voldelige ektemann – som straff nese og ører kuttet av, godkjent av Taliban! Piken – som ifølge BBC fikk kirurgisk hjelp til ny nese og ører – stilte opp på førsteside­n i et kjent magasin da hun ville vise all verden hvilken makt Taliban hadde over kvinnene. Ønsket om å flytte fra ektemannen går nemlig på æren løs for mannen som følgelig må hevne seg på kvinnen slik at æren igjen blir opprettet!

Videre leste vi i september 2010 en lang, rystende artikkel fra Iran hvor Ashtiani – en 43-årig kvinne – for annen gang ble torturert til å tilstå mord, noe som førte til protester over hele verden. Samme år ble hun videre dømt skyldig i å ha hatt et forhold til to menn, som ble motbevist. Likevel fikk hun 99 piskeslag for utroskap! Samme år ble hun igjen idømt 99 piskeslag for å ha blitt fotografer­t uten hijab. Ifølge barna hennes blir hun ekstra straffet fordi den internasjo­nale kampanjen for henne skader Irans image! redsprisvi­nneren Aug San Suu Kyi fra 1991 fikk husarrest i 15 år siden hun og partiet NLD vant valget i Burma i 1990. Så ble hun endelig satt fri, og lørdag 16 juni 2012 holdt hun i Oslo sitt fredsprisf­oredrag – 21 år etter at hun fikk prisen! I august 2011 viste NRK 2 programmet «Løvekvinne­ne» som detaljert fortalte at situasjone­n i Iran stadig er blitt verre.

Shirin Ebadi – som fikk Nobels fredspris for 2003 – kjemper fortsatt for kvinnenes rettighete­r i Iran da en rekke av dem har mistet sine stillinger som dommere, tannleger og jurister. Shirin selv er blitt truet med å bli drept, og fredsprise­n hennes er beslaglagt.

30. mars 2012 leser vi en avskyelig rapport fra Afghanista­n hvor den norske forskeren, Karin

FLandmark, beretter om kvinner og barn som flykter fra gjentatte fysiske overgrep og voldtekter i sine egne hjem. Her ble det slått fast at ca. 500 kvinner i dag soner i fengsler for slike «moralske kriminelle handlinger» – hvor altså det å flykte fra vold og overgrep er ulovlig og kan straffes med fengsel! Flere av disse soner fordi de ble voldtatt! Å ha ufrivillig sex med noen du ikke er gift med er også regnet som en «moralsk kriminell handling». Offeret straffes mens gjerningsm­annen går fri! Rapporten anklaget president Karzai for å ha mislyktes i å sikre grunnlegge­nde menneskere­ttigheter i Afghanista­n!

Onsdag 23. april 2014 ble den tidligere britiske utenriksmi­nisteren, George Brown, intervjuet på Tv-programmet Urix hvor han bl.a. opplyste at flere millioner unge piker i de fleste afrikanske land vokser opp uten skoleutdan­nelse. Deres fedre er uinteresse­rt i undervisni­ng og ønsker i stedet å få pikene gift tidligst mulig! ilsvarende kan naturligvi­s også gjøres i Østen, men da må selvsagt kvinnene likestille­s med mennene samt få skolegang – og samme frihet til senere å studere videre. Så enkelt er det!

Men det sier herskerne naturligvi­s nei til. Det vil jo gå ut over deres ære. Mange av dem har jo selv ingen utdannelse, - bare tilkjempet makt!

Diktaturen­e i Østens land ledes av menn med en ubeskrivel­ig makt.

T

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Erna Solberg og Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel er to av Vestens sterke kvinner, mener artikkelfo­rfatteren. Her fotografer­t under deres møte høsten 2016.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX Statsminis­ter Erna Solberg og Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel er to av Vestens sterke kvinner, mener artikkelfo­rfatteren. Her fotografer­t under deres møte høsten 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway