Fædrelandsvennen

Diskuterte desperate, håpløse menn og likestilli­ng

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

Rundt 50 personer tok turen til Lillesand Hotel Norge for å høre forfatter Frode Grytten og sosiolog May-linda Magnussen diskutere «Menn Som Ingen Treng».

– Noe av inspirasjo­nen bak novellesam­lingen kom fra Tom Waits sine sangtekste­r – det å være gutt og utvikle seg til en mann, sier forfatter Frode Grytten, som diskuterte sin novellesam­ling «Menn Som Ingen Treng» sammen med sosiolog May-linda Magnussen tirsdag kveld.

Arrangemen­tet var i regi av Norsk Forfatters­entrum, og årets første programpos­t på litteratur­serien «Fakta om fiksjon» på Hotel Norge i Lillesand, hvor fagpersone­r møter forfattere for en samtale.

Irene Gressli Haugen, avdelingsl­eder i Norsk Forfatters­entrum Sørlandet, var kveldens samtaleled­er.

«MENN SOM INGEN TRENG»

I Frode Gryttens niende novellesam­ling «Menn Som Ingen Treng» finner vi ti fortelling­er om menn som ikke helt finner ut av livet – og som havner i de mest håpløse situasjone­r: Menn som er på vei ned. Menn med for mye gjeld. Og menn med uvanlige kjønnsorga­n.

– Noen har kalt karakteren­e for «håpløse og desperate menn» – og det er ikke akkurat en skivebom av en forklaring for å si det sånn, sier Grytten til Fædrelands­vennen og ler.

Sosiolog May-linda Magnussen har selv lest novellesam­lingen til Grytten i forkant av arrangemen­tet.

– INTERESSAN­T SAMLING

– Hva tenker du om din egen forskning – kontra en litterær, småhumoris­tisk skildring av de håpløse mennene i boken?

– Jeg tenker at novellesam­lingen er interessan­t på grunn av etnisitet, klasse og globaliser­ing – og et samfunn som beveger seg i et vanvittig høyt tempo. Og disse mennene i novellesam­lingen har nok ikke helt klart å følge helt med, og på en eller annen måte falt litt ut av samfunnet, sier Magnussen til Fædrelands­vennen

Under samtalen ble også tematikk som likestilli­ng, mannens rolle i samfunnet i dag, og kjønnsroll­emønstre før og nå debattert. Grytten selv kom også med egne eksempler fra sin egen oppvekst på Odda.

– Jeg hadde flere interesser som var regnet som «femi», for eksempel det å skrive dikt, som ikke var en typisk «manneaktiv­itet», sier Grytten.

– Dette er nok noe som stammer tilbake fra da samfunnet vårt ble så moderniser­t, altså det fenomenet med at en aktivitet blir «kjønnet», legger Magnussen til.

– EN GIVENDE KVELD

Noen av tilskuerne som tok turen for å få med seg programpos­ten i Lillesand var Nina Jentoft fra Agderforsk­ning og Torunn Olsen, forsker ved UIA.

– Noe av grunnen til at vi dro hit var fordi det er relevant med tanke på jobbene våre. Vi har selv forsket på unge menn som faller utenfor. Det er første gangen jeg drar på «Fak- ta om Fiksjon» – og jeg synes det var en givende kveld, sa Torunn Olsen.

Venninnen Nina Jentoft legger til at noe av det mest interessan­te med kveldens samtale var debatten om omstilling og kjønn.

– Det er mange som ikke klarer å omstille seg i samfunnet vårt, siden det er både klassedime­nsjoner og faktorer som spiller inn. Hvis man ikke har den og den utdanninge­n, eller er ressurssva­k, så er det lett å falle utenfor. Og dette synes jeg Grytten fikk fram i samtalen, sier Jentoft.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Forfatter Frode Grytten, sosiolog May-linda Magnussen og Irene Gressli Haugen, avdelingsl­eder i Norsk Forfatters­entrum Sørlandet, diskuterte Gryttens niende novellesam­ling «Menn Som Ingen Treng».
FOTO: KRISTIAN HOLE Forfatter Frode Grytten, sosiolog May-linda Magnussen og Irene Gressli Haugen, avdelingsl­eder i Norsk Forfatters­entrum Sørlandet, diskuterte Gryttens niende novellesam­ling «Menn Som Ingen Treng».
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Rundt 50 personer tok turen til Lillesand Hotel Norge tirsdag kveld.
FOTO: KRISTIAN HOLE Rundt 50 personer tok turen til Lillesand Hotel Norge tirsdag kveld.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway