Fædrelandsvennen

Skal Civic snart slå an i Norge?

Den er vakrere, større og morsommere å kjøre enn forgjenger­en. Og har mer plass enn mange konkurrent­er. Skal norske bilkjøpere endelig få øynene opp for Honda Civic-alternativ­et?

- KRISTIANSA­ND TEKST: TOR MJAALAND

Amerikaner­ne har gjort det for lengst. Der har Civic i en årrekke vært blant de mest solgte bilmodelle­ne. I tillegg er den alltid i tet når det gjelder påliteligh­et. Storebror CR-V er forresten verdens mest solgte suv.

Det finnes knapt bilmerker med like mange år på baken som Honda Civic. Første Civic trillet ut av fabrikken i 1972. Nå er tiende generasjon klar for det norske markedet.

At Honda trofast har beholdt Civic-navnet, må jo bety at bilen har tillit i markedet. Og tilliten fortjener også modellen som nå lanseres, og som vi nylig har prøvd.

STILIG

Først litt om utseendet. Smak og behag kan ikke diskuteres, het det en gang. Men vi slår likevel freidig fast at designerne med ansvar for nye Civic, forøvrig utviklet og produsert i Europa, har grunn til å være fornøyd med jobben de har gjort. Nye Civic er rett og slett en liten lekkerbisk­en av en bil som ikke minst i fem dørsutgave­n burde dekke bilbehovet for flere enn den har gjort den siste tiden.

Men det er mer som imponerer ved bilen, ikke minst motor og drivverk. I startfasen leveres nye Civic med to nyutvikled­e turbo bensinmoto­rer – en tresylindr­et 1,0-liter med 129 hk og en firesylind­ret 1,5-liter med 182 hk. Vi kjørte 182-hesteren, og den er mer enn tilstrekke­lig til den rundt 1300 kilo lette bilen. Med 8,4 sekunder fra stilleståe­nde til 100 km/t og et blandet forbruk på 0,58 liter på en såpass stor bensinmoto­r, får en øynene opp for hvilken utvikling disse motorene har hatt de siste årene.

GIRKASSE På HØYT NIVÅ

Civic har en sekstrinns manuell girkasse som standard. Men et godt råd er å bruke 10.000 kroner på CVT automatkas­sen. De trinnløse Cvt-kassene som også er velkjente fra Toyota, har av og til fått kjeft for å gå i litt for høye turtall under kjapp akselerasj­on. Men her har Honda åpenbart funnet gode løsninger. Denne girkassen er så smidig og behagelig at den er fullt på nivå med moderne automatkas­ser.

En annen ting som imponerer, er sikkerhets- og førerstøtt­esystemene. Her er det imponerend­e full pakke på alle modeller. Og la oss se litt mer detaljert på hva en slik pakke inneholder i en moderne bil til en fornuftig pris:

•Nødbremses­ystem som varsler og reduserer farten ved fare for påkjørsel av fotgjenger eller bil

•Kjørefeltv­arsling om du er på vei ut i geografien.

•Kamera i frontruten som oppdager om bilen er på vei ut og gir signaler til styringen som igjen korrigerer kursen.

•Trafikkski­ltgjenkjen­ning.

•Intelligen­t fartsbegre­nser som holder farten på lovlig nivå.

•Mulighet for avansert adaptiv cruisekont­roll som reduserer farten helt ned til null om bilen foran deg stanser.

Tar vi med blindsonev­arsler og overvåking­ssystem for kryssende trafikk ved rygging, viser det hvor enormt langt bilproduse­ntene er kommet på dette området. Hondas store fortrinn er at du ikke må betale ekstra for alt dette.

BRA MED PLASS

Bagasjerom­met er det også grunn til å dvele litt ved. Med et volum på nærmere 500 liter, har du faktisk bagasjepla­ss nesten som i en storbil.

At bilen i tillegg er både morsom og sporty å kjøre, med mulighet for en ekstra porsjon friskhet om du velger sportsmodu­s, hever den totale Civic-opplevelse­n enda noen hakk. Snøfresers­alget til Honda har lenge vært på topp i Norge. Tiden burde være inne til at det også blir flere Honda Civic i norske garasjer.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Den trinnløse CVT girkassen fungerer godt på nye Honda Civic.
FOTO: TOR MJAALAND Den trinnløse CVT girkassen fungerer godt på nye Honda Civic.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Nye Honda Civic i fint selskap. Her ser vi den litt aggressive bakparten på bilen.
FOTO: TOR MJAALAND Nye Honda Civic i fint selskap. Her ser vi den litt aggressive bakparten på bilen.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Honda Civic har utvilsomt en styrke i forhold til mange konkurrent­er, da alt sikkerhets­utstyret er standard. Her er vi litt for nær bilen foran i Vestre Strandgate.
FOTO: TOR MJAALAND Honda Civic har utvilsomt en styrke i forhold til mange konkurrent­er, da alt sikkerhets­utstyret er standard. Her er vi litt for nær bilen foran i Vestre Strandgate.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway