Fædrelandsvennen

Massevis av bil for pengene

De som tror at romslige familiebil­er er kostbare, bør ta en titt på nye Fiat Tipo og kanskje endre oppfatning. For her får du en romslig og bra utstyrt stasjonsvo­gn for 269.900 kroner. Med automatgir.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TOR MJAALAND

Fiat har ikke vært noen salgsvinne­r i Norge de senere årene. For det italienske bilmerket har det gått både opp og ikke minst ned her hjemme, fra gyldne tider på 80-tallet til fjorårets bunnrekord på 145 nyregistre­rte biler. Nå har Fiat overtatt importen i Norge gjennom selskapet FCA, og mye tyder på at fjorårstal­lene bør bli grundig slått. For er du på jakt etter en romslig familiebil, bra utstyrt, med en morsom og miljøvennl­ig italienski­nspirert dieselmoto­r på 120 hestekreft­er, er Fiat Tipo blant bilene der du får mye igjen for pengene.

TIPO-PRISEN

Litt om plassen først. Bagasjerom på 550 liter, fleksibelt både i høyde- og bredderetn­ingen, bra med baksetepla­ss og sittegode forseter, er mer enn både større og dyrere biler kan fremvise. Nå finnes det også konkurrent­er i dette segmentet med bra med plass, men de er noen titusener dyrere i innkjøp enn Tipo. Og sammenlikn­er du dagens bilpriser, for eksempel Tipo-prisen, med hva en familiebil langt dårligere utstyrt kostet for ti år siden, vil du se at kjøp av nybil i dag faktisk ikke trenger være dyrt. Noe som reflektere­s i det høye bilsalget over flere år.

På 1980- og til midt på 90-tallet leverte Fiat en tre og fem dørs kombi med navnet Tipo. Med grunn til å ha gode minner fra den gang. For Tipo ble kåret til Årets Bil i Europa i 1989. Og nykommeren gjør slett ikke skam på navnet. For i tillegg til å være romslig, får du en morsom kjøreopple­velse i den rundt 4,60 meter lange stasjonsvo­gnen. Tipo leveres også som fem dørs kombi, men det er nok stasjonsvo­gnen som kommer til å slå best an. Selv om kombiutgav­en er billigere.

LILLEFINGE­REN På RATTET

Tipo oppleves på ingen måte som en billigbil. Den er stram og gir tydelig respons, godt lydisolert og med en 120 hester Euro-6 diesel som både er kjapp og for det meste svært stillegåen­de, men som har litt musikalsk italiensk brumming på lave turtall. Viktig er det selvsagt at Co2-utslippet er helt nede på rundt 100 gram/ km, og forbruket under 0,4 liter per mil.

Vi startet med å presentere prisen på i underkant av 270.000 kroner. Det er for den mest velutstyrt­e versjonen, kalt Lounge. Faktisk starter prisen på 238.000 kroner for Pop-utgaven med 95 hester diesel og manuelt gir.

Men gapet på rundt 30.000 til toppmodell­en er utvilsomt verd pengene. For her er det adaptiv cruisekont­roll, ryggekamer­a og ikke minst en nyutviklet og svært smidig seks trinns automatgir­kasse. Og en god del mer, for eksempel city-servo, som Fiat visst- nok er alene om. Og som gjør at du kan bruke lillefinge­ren på rattet i for eksempel trange parkerings­hus.

Norske bilkjøpvan­er er ikke lette å snu. Det har nok Fiat erfart. Men i en tid der alle nye bilmodelle­r har gode garantier og holder jevnt over høy kvalitet, burde det være mulig å både doble og flerdoble Fiat-salget i Norge. Og som Fiat selv velger å si om den romslige stasjonsvo­gnen: «Du trenger ikke reise til Italia for å oppleve Rom!». Og kunne gjerne lagt til: «Kjøper du Tipo, får du antagelig også råd til å oppleve Roma!

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Nye Fiat Tipo er en romslig familiebil der du får mye for pengene.
FOTO: TOR MJAALAND Nye Fiat Tipo er en romslig familiebil der du får mye for pengene.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Bagasjerom på 550 liter er blant de beste i klassen.
FOTO: TOR MJAALAND Bagasjerom på 550 liter er blant de beste i klassen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway