Fædrelandsvennen

Nå satser Skoda helelektri­sk

- TOR MJAALAND

Skoda er på offensiven og viser at det Volkswagen­eide selskapet også tenker elektrisk. En helelektri­sk suv-coupé vises nå frem som konseptbil.

Bilen har fått navnet Skoda Vision E og har en rekkevidde på inntil 500 kilometer. Den skal også være klar for å kjøre selv.

Bilen er 4,6 meter lang, 1,9 meter bred og 1,55 meter høy. Med akselavsta­nd på 2,85 meter og korte overheng, skriver Skoda i en pressemeld­ing at plassen innvendig blir ekstra stor.

Høy sitteposis­jon som er typisk for SUV-ER er også et kjennetegn på Skoda Vision E. Den har samtidig en skrånende taklinje som man kjenner igjen fra coupé-modeller.

Med rekkevidde på inntil 500 kilometer, som Skoda oppgir på konseptbil­en, utfordrer tsjekkerne for eksempel Tesla. Men ut fra prispoliti­kken som vi er vant til fra den kanten, er det grunn til å tro at det er snakk om mer folkelige Skoda-priser.

Med en kombinert effekt på 225 kw skal Vision E få en såkalt sømløs og kjapp akselerasj­on opp til toppfarten på 180 km/t. Lithium-ionbatteri­ene sørger for den lange rekkevidde­n, og de to elmotorene gjør at bilen fordeler kreftene mellom alle fire hjul.

I følge pressemeld­ingen fra Skoda viser nye undersøkel­ser at rundt 15 prosent av alle nye biler vil kunne kjøre helt selvstendi­g i 2030. Vision E kjører på egenhånd i kø, bruker autopilot på motorveier, holder seg i kjørefelte­t og unngår hindringer. I tillegg gjennomfør­er den forbikjøri­nger, leter etter parkerings­plasser og både parkerer og kjører ut av parkerings­plassen av seg selv. For å gjøre alt dette mulig, er bilen utstyrt med en rekke sensorer og kameraer som kontinuerl­ig overvåker trafikken og miljø- et rundt bilen.

Elektrifis­eringen av Skodas modellport­efølje skal starte allerede i 2019 med en ladbar hybridvers­jon av storbilen Superb. I 2020 vil Skodas aller første helelektri­ske modell lanseres, og innen 2025 vil det være fem elektriske modeller tilgjengel­ig i forskjelli­ge klasser.

 ?? FOTO: SKODA ?? Slik ser konsept-suven Skoda Vision E ut. Den skal få en rekkevidde på inntil 500 kilometer.
FOTO: SKODA Slik ser konsept-suven Skoda Vision E ut. Den skal få en rekkevidde på inntil 500 kilometer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway