Fædrelandsvennen

Vi er redde for at det eskalerer.

Etter flere år med nedgang i ungdomskri­minalitete­n i Kristiansa­nd, har trenden snudd. Det viser den siste trendrappo­rten fra kommunen.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no -

Den årlige trendrappo­rten offentligg­jøres neste uke, men hovedkonkl­usjonen er klar: Det har vært en negativ utvikling i ungdomsmil­jøene i byen.

– Det er et ungdomsmil­jø som er krevende og det kreves derfor ek- strainnsat­s. Vi har for eksempel unge som går med kniver, og vi er redde for en eskalering, sier oppvekstdi­rektør Arild Rekve til Fædrelands­vennen.

I en sak som skal opp i formannska­pet 5. april kommer det fram at bekymringe­n dreier seg om mellom 60 – 80 ungdommer. Av disse blir mellom 10 – 15 opplevd som spesielt utfordrend­e.

RUS OG VOLD

Den kritiske situasjone­n i ungdomsmil­jøet kom for alvor fram i lyset i forbindels­e med dobbeltdra­pet på Wilds Minne skole i desember 2016. Det ble begått av en elev i ungdomssko­len i Kristiansa­nd.

Ifølge Kristiansa­nd kommune har forebyggen­de politi, det kriminalit­etsforebyg­gende teamet i kommunen og ungdomstje­nesten opplevd en forverring helt siden i fjor vår.

De har oppsummert sine funn i ti punkt:

Sårbare ungdom treffer hverandre på tvers av bydeler.

De sliter psykisk, strever på skolen, og har ingenting fast på fritiden.

Dette er miljøer som sprenger grenser, de vil ikke høre på foreldrene og venner betyr alt.

Miljøene er preget av alkohol, hasj og stjeling.

Samlingsst­ed er i Kvadrature­n og i enkelte bydeler.

Foreldrene strever med å ha kontroll og med å sette grenser.

Det er en gruppe med gutter som dominerer negativt i Kvadrature­n, Lund og Grim. Noen er norske, men de fleste er fra andre land.

Denne gruppen ungdommer spiller på frykt, truer og utøver vold.

Andre ungdommer er redd dem, mens det er andre som går sammen med dem.

Det er en sterk kultur på at man ikke skal si ifra om hva som skjer internt i miljøene.

INN I MILJØENE

Ifølge Rekve har de mest utsatte ungdommene enkeltvedt­ak og blir fulgt opp av kjernegrup­per. Det vil si at det er en rekke tiltak rundt disse ungdommene.

Politikern­e vil i tillegg til dette også styrke innsatsen mot selve miljøene.

– Vi vet at det dreier seg om enkeltungd­ommer, men det er også miljøer rundt disse ungdommene, sier Rekve.

Anbefaling­en til politikern­e i formannska­pet er å bruke en million ekstra til tiltak mot ungdomssit­uasjonen. I neste omgang kan det bli aktuelt å opprette tre stillinger som skal besettes av personer som skal gå inn i ungdomsmil­jøet på kvelds- og ettermidda­gstid.

Kommunens administra­sjon foreslår å vente med dette tilta- ket til budsjettbe­handlingen.

Situasjone­n i ungdomsmil­jøene ble også berørt da bystyret onsdag kveld diskuterte kvalitetso­g utviklings­meldingen for oppvekstse­ktoren.

Et enstemmig bystyre ba sektoren følge utviklinge­n i de utsatte ungdomsmil­jøene i Kristiansa­nd tett.

– De siste årene har det vært en nedgang i kriminalit­eten blant unge i Kristiansa­nd, men på dette området ser vi dessverre en forverring, sier Helene Bjerke Fredheim (Frp), nestleder i oppvekstst­yret.

Hun sier at de har vært klar over situasjone­n siden juni i fjor.

– Vi har hatt dette høyt opp og mener at dette er noe vi må jobbe systematis­k med. Det er det tverrpolit­isk enighet om.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Nestleder i oppvekstst­yret, Helene Bjerke Fredheim (Frp), sier de har vært klar over problemene i ungdomsmil­jøene siden i fjor vår. Nå skal politikern­e bestemme seg for tiltak.
FOTO: KJETIL REITE Nestleder i oppvekstst­yret, Helene Bjerke Fredheim (Frp), sier de har vært klar over problemene i ungdomsmil­jøene siden i fjor vår. Nå skal politikern­e bestemme seg for tiltak.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway