Fædrelandsvennen

Jahr ut mot bystyrets språk

Bystyret er bekymret for språkutvik­lingen blant byens barn. Men ifølge språkprofe­ssor er det også grunn til å være bekymret for rettskrivi­ngen hos politikern­e.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no -

– Hvis vi ikke lykkes på språkopplæ­ringen er det mye som vil gå galt, sa Ernst Håkon Jahr (Ap) i bystyrets skoledebat­t onsdag kveld.

Der var flere av politikern­e opptatt av å styrke barns språkferdi­gheter. Men Ernst Håkon Jahr mener at det ikke står så bra til med politikern­es ferdighete­r heller.

Han viste til merknadene som partiene sendte inn i forkant av debatten.

– For å si det rett ut, er det veldig mye dårlig. Det beste partiet er Senterpart­iet, men heller ikke de kan sette komma, sa Jahr som i tillegg til å være bystyrepol­itiker også er professor i nordisk språk ved Universite­tet i Agder.

RYSTET

Ernst Håkon Jahr sier til Fædrelands­vennen at han ble klar over skrivefeil­ene da han leste gjennom sakspapire­ne før bystyrets møte.

– Jeg ble rystet over hvor mye slurv det var i språket. Det er jevnt over slurvete utført, bortsett fra hos Senterpart­iet, sier Jahr.

Han sier det i hovedsak dreier seg om feil som kunne ha blitt luket ut hvis partiene bare hadde lest gjennom sine tekster en ekstra gang.

– Det er for eksempel ikke noen grunn til at Høyre skriver «bane» i stedet for «barne», sier Jahr.

BETIMELIG

Høyres gruppelede­r, Renate Hægeland, må bare innrømme at språket i deres merknader ikke var godt nok.

– Feilene ble oppdaget, og var rettet opp da vi sendte merknadene til bystyret. Men her har vi nok vært mer opptatt av innholdet enn av det grammatisk­e, sier Hægeland til Fædrelands­vennen.

Hvordan lignende feil ville ha slått ut om de var begått av elever på de nasjonale prøvene, er usikkert. Hægeland gir uansett Aps representa­nt rett i at politikern­e må skjerpe seg.

– Det er betimelig at han tar opp dette, og jeg vil oppfordre mine partifelle­r til å lese nøyere gjennom neste gang, sier hun.

KOMMA

Jahr sier til Fædrelands­vennen at hans inntrykk er at det er blitt vanligere med den type slurvefeil han fant i partienes merknader.

– Det virker som om man ikke leser korrektur lenger, sier han.

Når det kommer til kommaregle­r, har ikke Ernst Håkon Jahr funnet noen eksempler på partier som kan dem godt nok.

– Men dette gjelder ikke bare de politiske partiene. Avisen er like ille, sier Jahr.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Ernst Håkon Jahr sitter i bystyret i Kristiansa­nd for Arbeiderpa­rtiet. Han er også professor i nordisk spåk.
FOTO: KJETIL REITE Ernst Håkon Jahr sitter i bystyret i Kristiansa­nd for Arbeiderpa­rtiet. Han er også professor i nordisk spåk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway