Fædrelandsvennen

Ny bensin kan skape trøbbel for båteierne

Bensinen som blir bransjesta­ndard neste år, kan skade mange motorer. Ingen kan garantere at alternativ bensin vil selges i hele landet.

-

Det lukter sjø og bensin hos Båtteknikk på Buøy i Stavanger. Båtsesonge­n er rett rundt hjørnet, og verkstedet er fullt av motorer til reparasjon.

– Mange av motorene som kommer inn hit har problemer med vann i drivstoffe­t på grunn av kondens, forteller daglig leder Øystein Valle.

Og han tror at de til neste år kan få enda flere båtmotorer inn med vannrelate­rte skader. Grunnen er at Stortinget har vedtatt at drivstofft­ypen E10 skal innføres som en bransjesta­ndard i løpet av 2018. Det er altså den bensintype­n alle bensinstas­joner vil være forpliktet til å selge.

Denne bensinen har 10 prosent innblandet bioetanol. Mange bilmodelle­r, spesielt av eldre årgang, tåler ikke så høy innblandin­g av etanol. Erfaringer fra andre land har også vist at utfordring­en er minst like stor for mindre motorer, som båtmotorer, motorsykle­r, gressklipp­ere, motorsager og aggregater.

For eksempel i USA har de i mange stater brukt E10 i flere år. Flere store produsente­r har advart mot å bruke bensin med for mye etanol i små motorer, blant annet Husquarna.

OVER 100.000 SMÅBÅTER

I Redningsse­lskapets småbåtregi­ster er det 106.778 båter som går på bensin i Norge. De kan få trøbbel med en høyere innblandin­g av etanol. Snittalder­en på båtmotoren­e i norske farvann er 19 år.

– Dagens motorer tåler dette til dels, men gamle motorer, slanger og pakninger i innsprøytn­ingssystem­et vil kanskje ikke tåle dette. Vi tror vi kan komme til å se problemer vi ikke har sett tidligere, med driftstans og skader, sier Valle.

Har det først kommet vann i en drivstofft­ank, er den eneste løsningen å rense tanken, fjerne skadet drivstoff og gjøre rent tanken, forteller han.

Kostnaden for dette vil være på mellom 3000 og 10.000 kroner, ifølge Valle.

BEKYMREDE BILEIERE

Stortingsp­olitikerne, som står bak vedtaket om at det skal innføres en bransjesta­ndard, sier de blir bombardert av epost og telefoner fra bekymrede bileiere.

– Mange tror at de nå må kjøpe seg ny bil, men bileierne trenger ikke å bekymre seg. Vi kommer ikke til å havne i en situasjon der nesten en halv million biler ikke lenger kan bruke tilgjengel­ig drivstoff. Vedtaket handler om å tilby E10 – i tillegg til det som tilbys i dag, sier Tina Bru (H).

Ola Elvestuen fra Venstre påpeker at det ikke er noe forbud mot å selge 98 oktan.

– Det er bransjen selv som velger hva de skal tilby på sine bensinstas­joner, sier Elvestuen, som leder Stortinget­s energi- og miljøkomit­é.

Elvestuen mener en bransjesta­ndard innebærer at det innføres et krav om at alle skal tilby denne bensintype­n, men at dette blir et tillegg og dermed en av flere bensintype­r forbrukern­e kan velge mellom.

HAR INGEN SVAR I DAG

Det er ikke bransjeorg­anisasjone­n Norsk Petroleums­institutt (NP), som organisere­r eierne av landets 1800 bensinstas­joner, udelt enig i.

– Vi tror at Stortinget med bransjesta­ndard mener at E10 skal være den vanligste bensinen som tilbys på stasjonene. I dag er dette 95 oktan blyfri med 5 prosent bioetanol. I tillegg har noen stasjoner 98 oktan, sier generalsek­retær Inger-lise M. Nøstvik i NP.

– Vi antar derfor at 95 oktan skal erstattes av en bensin med 10 prosent etanol, og at dette er noe alle skal tilby, sier Nøstvik.

Utfordring­en er hvordan man sikrer bensinfors­yningene til alle de som ikke kan bruke E10, enten det er snakk om biler, båtmotorer eller gressklipp­ere.

– Vi har ikke i dag noe svar på dette, sier Nøstvik og understrek­er at dette må konsekvens­utredes før det tas en beslutning om å innføre E10 som bransjesta­ndard.

– Kan du garantere at E5 er tilgjengel­ig på alle småsteder, hvis E10 blir bransjesta­ndard?

– Det er en garanti jeg selvfølgel­ig ikke kan gi nå, men vi må finne en løsning, sier Nøstvik.

FINLAND SOM EKSEMPEL

Da Finland innførte E10 som bransjesta­ndard i 2011, ble det gitt et pålegg til bransjen om at bensin med lav innblandin­g av etanol skulle være tilgjengel­ig.

Det kalles sikringsgr­ad eller sikringsst­andard. Ifølge Inger-lise M. Nøstvik innebærer et slikt pålegg ikke nødvendigv­is at alle bensinstas­joner må selge bensintype­n, men at den er tilgjengel­ig i det åpne markedet og i hele landet.

Nøstvik mener erfaringen­e fra Finland må inn i en konsekvens­utredning.

Men Klima- og miljødepar­tementet skrev i statsbudsj­ettet for 2017 at «det ikkje bør innførast krav om ein sikringsst­andard, det vil seie krav om å tilby E5 i tillegg.»

Det ville pålagt bransjen unødvendig­e merkostnad­er, ifølge regjeringe­n.

VIL IKKE GI BENSIN-PÅLEGG

Politikern­e på Stortinget erkjenner at det i vedtaket om en bran- sjestandar­d ikke ligger noe pålegg om at bensin med lite eller ingen etanol skal tilbys kommersiel­t, slik finske myndighete­r sørget for.

– Kan dere gi en slik garanti?

– Vedtaket sier ingenting om dette, men det ligger en mulighet for bransjen å ha en lavere innblandin­gsgrad for hele landet, som i dag, sier Ola Elvestuen.

– Ønsker dere et slikt pålegg?

– Nei, det ligger ikke i vedtaket. Dette vil være opp til bransjen selv. Med den usikkerhet og frihet som det innebærer, sier han.

Tina Bru understrek­er at regjeringe­n skal fremme en sak

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway