Fædrelandsvennen

En halv milliard i overskudd

Lav oljepris og svak krone fører til at ferjeselsk­apene går bedre enn på lenge. Over en million reiste med Superspeed i fjor.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Konsernet Color Line fikk i 2016 et overskudd etter skatt på 516 millioner. Det er nesten en firedoblin­g sammenlign­et med året før.

– Vi er tilbake på gamle nivåer. Dette er et godt resultat, og vi ser at vår virksomhet i Skagerrak gjør det veldig godt. Det er også noe de andre ferjereder­iene opplever, sier Helge Otto Mathisen, konserndir­ektør for kommunikas­jon og samfunnsko­ntakt i Color Line.

I fjor reiste 3,85 millioner passasjere­r med Color Lines ferjer. De oppgir ikke tall på de enkelte strekninge­ne, men etter det Fædrelands­vennen kjenner til, reiste 1.042.000 på strekninge­n Kristiansa­nd-hirtshals.

FORTSATT NEDGANG

I fjor fikk også Fjord Line endelig et overskudd og endte på 5,6 mil- lioner før skatt. Begge selskapene blir hjulpet av at oljeprisen er lav, og at rederiene dermed får lavere kostnader. De blir også hjulpet av en svak kronekurs som fører til flere utenlandsk­e turister til Norge.

– Kristiansa­nd er viktig og har vært det i mange år. Danmark ligger nær med alle tilbudene de har, men Kristiansa­nd er også en viktig havn for dem som skal til Vestlandet, sier Mathisen.

Noe av den trafikken som i dag forsvinner ut av byen kan i framtiden bli igjen hvis Kristiansa­nd lykkes i å bli mer attraktiv. Blant annet gjennom satsingen på Si- lokaia.

– Fremover blir det usedvanlig interessan­t å se hvordan man griper fatt i kultursats­ingen i Kristiansa­nd. Kristiansa­nd kan bli en mer komplett by som blir attraktiv å besøke.

KJENNER KUNDENE

Til tross for betydelig optimisme, har likevel Color Line opplevd en liten nedgang i passasjert­rafikken totalt sett. Den sank fra 4,12 mill i 2012 til 3,85 mill i fjor. Men selskapet har også en økning i gods og får mer penger igjen for hver passasjer.

– Dette er produktutv­ikling. Teknologie­n gjør at vi får bedre oversikt over hva gjestene vil ha. De kan bestille på forhånd og får bedre tilgang på tilbudene. Det gjør at vi får bedre omsetning, sier Helge Otto Mathisen.

Digitalise­ringen av bransjen fører nemlig til at selskapet kjenner kundene bedre enn tidligere.

– Det betyr bedre og mer effektiv markedsfør­ing. Da øker vi også inntjening­en per kunde.

KUTTER LØNNSKOSTN­AD

Rasjonalis­ering i selskapet har også gitt et bedre resultat. Color Line har klart å redusere lønnskostn­adene med 44 mill siden 2012. På land har de kuttet flere stillinger, blant annet i Kristiansa­nd.

– Vi har kjørt et kostnadsko­ntrollpros­jekt i tre år, og det slår for alvor inn nå.

Color Line-konsernet økte sine inntekter fra 4,58 milliarder til 4,89 milliarder i 2016.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Både Color Line og Fjord Line hadde en svært god sesong i fjor. En av grunnene er at det kommer flere utenlandsk­e turister til Norge. Selv om mange reiser videre til Vestlandet, får også Agder glede av vekst i utenlandsm­arkedet.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Både Color Line og Fjord Line hadde en svært god sesong i fjor. En av grunnene er at det kommer flere utenlandsk­e turister til Norge. Selv om mange reiser videre til Vestlandet, får også Agder glede av vekst i utenlandsm­arkedet.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Konserndir­ektør for kommunikas­jon og samfunnsko­ntakt, Helge Otto Mathisen, sier Color Line vet mer om sine kunder nå enn de gjorde tidligere. Derfor får de også mer penger ut av dem.
FOTO: KJETIL REITE Konserndir­ektør for kommunikas­jon og samfunnsko­ntakt, Helge Otto Mathisen, sier Color Line vet mer om sine kunder nå enn de gjorde tidligere. Derfor får de også mer penger ut av dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway