Fædrelandsvennen

– Det er lønnsomt med bærekraft

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Å ta hensyn til både sosial rettferdig­het og miljøet, vil gi investorer bedre, langsiktig­e resultater enn de som bare ser på bunnlinjen.

Det var hovedbudsk­apet da Kruse Smith Stiftelsen, Strømmesti­ftelsen og DNB inviterte til en dag på Kilden i Kristiansa­nd med fokus på praktisk handling for næringsliv­sledere med Csr-konferanse­n «Kan flere bunnlinjer være god forretning?»

For mens kapitalist­er tidligere bare så på bunnlinjen med antall kroner i overskudd, har John Elkington, forfatter, rådgiver og seriegründ­er, styreleder og grunnlegge­r av selskapet Volans oppfunnet begrepet «Den tredje bunnlinjen».

– Verden står foran enorme endringer som kommer til å eskalere eksponensi­elt i årene som kommer. Se på Trump, se på Brexit, se på Uber hvor fort det har skjedd. De virksomhet­ene som i sin drift også legger vekt på bærekraft og sosialt ansvar vil stå bedre rustet til å tjene penger, sa Elkington i sitt foredrag.

Han har vært forkjemper for bærekrafti­g utvikling siden 1960-tallet, og blant annet holdt foredrag for World Economic Forum.

FULL STØTTE

Han fikk full støtte fra Gudleik Njaa som er styremedle­m i Grieg Investor og var med på å investere en halv milliard kroner til “impact investment” innen helse og utdanning i fjor. Dette er investerin­ger som gir både målbar sosial og finansiell avkastning og alle investerin­gene ble gjort utenfor Norges grenser.

– Forskning gjennomfør­t de siste to årene dokumenter­er at man kan tjene penger, det er lønnsomt med bærekraft over tid, mens kortsiktig finansielt fokus ikke er så lønnsomt, sa Njaa og la til:

– Men i Norge er det slik at man blir mistenkeli­ggjort, man blir kalt velferdspr­ofitør dersom man tjener penger på virksomhet­er som er til gode for samfunnet, sa han.

Christian H. Thommessen er styreleder i selskapet responsabi­lity som forvalter 3,2 milliarder amerikansk­e dollar og har investert i 561 selskaper fordelt på 96 land.

– Bistand er offentlig filantropi med skattepeng­ene. Men det er ikke nok filantropi­sk kapital, verken offentlig eller privat, til både å løse sosiale problemer og miljøprobl­emer, og samtidig tjene penger, sa Thommessen.

OPPDRA

Han sier selskapet forsøker å oppdra investorer til å plassere penger der de også kan gjøre noe godt for samfunnet og miljøet, i tillegg til å skaffe aksjonæren­e overskudd.

Konferansi­er John G. Bernander spurte Elkington hva som trengs for å få dette til:

– Den nye generasjon­en, millennial­s, vil være pådrivere i denne utviklinge­n. De er i ferd med å bli veldig sinte på hvor trege vi er til å endre kurs til tross for de store utfordring­ene verden står overfor, sa Elkington.

FANTASTISK

– Dette er en helt fantastisk konferanse, og at den skjer i Kristiansa­nd er nesten utrolig, sier investor Nicolai Tangen som holdt foredrag om hvordan filantropi er en motivasjon­sfaktor i hans virksomhet.

Han har gitt penger til Strømmesti­ftelsen i flere år og har gitt over 1000 kunstverk og 35 millioner kroner til Sørlandets kunstmuseu­m, hvor han har sikret seg plass i styret i museet.

Overfor Fædrelands­vennen ønsket han ikke å kommentere kritikken som er kommet mot ham fra flere hold, om at han ved å donere dette skaffer seg innflytels­e over kulturlive­t i Kristiansa­nd.

– Det er ekstremt motiverend­e å gi. Når unge i dag sjekker hvor de ønsker å jobbe, legger de vekt på om arbeidsgiv­eren er opptatt av å gi noe tilbake til samfunnet, sa Tangen imidlertid.

corporate social responsibi­lity CSR)

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Nicolai Tangen og konferansi­er John G. Bernander under konferanse­n i Kilden torsdag.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Nicolai Tangen og konferansi­er John G. Bernander under konferanse­n i Kilden torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway