Fædrelandsvennen

– Eyde og Node blir tatt på alvor

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no -

Når regjeringe­n nå legger fram den første industrime­ldingen siden 1981, er innspill fra Eyde-klyngen og Node blitt tatt på alvor. Det mener to godt fornøyde klyngelede­re.

– Gjennom mange år har det vært vår opplevelse at prosessind­ustrien ikke har vært løftet fram i tilstrekke­lig grad. Når det nå gjøres i den første industrime­ldingen siden 1981, er vi godt fornøyde! sier Helene Falch Fladmark og høres direkte lystig ut.

Den daglige lederen for Eyde-klyngen, Sørlandets prosessind­ustris samarbeids- og interesseo­rganisasjo­n, sitter i passasjers­etet i en bil på vei sørover fra Herøya i Porsgrunn. Sjåfør er Anne Grete Ellingsen, Fladmarks motstykke hos Node – den offshorere­ttede leverandør­industrien­s klyngeorga­nisasjon på Agder.

De to har vært aktivt med på en seanse hvor selveste statsminis­ter Erna Solberg, akkompagne­rt av næringsmin­ister Monica Mæland, har hatt en forhåndspr­esentasjon av den nye industrime­ldingen. Og ettersom de to klyngelede­rne føler at deres innspill er blitt lyttet til, er stemningen tydelig god i bilen.

ROBOTISERI­NG

– Det Node har bidratt med, dreier seg ikke minst om digitalise- ring og robotiseri­ng. Begge deler tvinger seg fram i alle deler av næringsliv­et, og Sørlandet har mye å by på. Mechatroni­cs Innovation Lab i Grimstad (MIL, eller «Sørlandsla­b», red.anm.) og samarbeids­prosjektet Future Robotics er bare to eksempler, sier Anne Grete Ellingsen.

Noe annet hun gleder seg over, er en varslet gjennomgan­g av de statlige eksportkre­dittordnin­gene.

– De ser ut til å skulle gjelde for eksport av prosesser og programvar­e også, ikke bare fysiske produkter. Det peker fremover, mener Anne Grete Ellingsen.

Tilbake til prosessind­ustrien.

PROSESS 21

– Det ligger an til utvidet støtte til produktutv­ikling på test- og pilotnivå, også for installasj­oner eid av private virksomhet­er. Elkem og Resitec er to eksempler på bedrifter som vil kunne nyte godt av det og hjelpe andre til å komme videre, sier Helene Falch Fladmark.

Men mest glad er hun tydeligvis for å ha fått gjennomsla­g for Prosess 21 – et begrep som nok skal bli hørt en del ganger fremover.

– Prosess 21 innebærer at prosessind­ustrien skal samarbeide med myndighete­ne om å realisere veikart for null utslipp og økt, grønn verdiskapi­ng og konkurrans­ekraft, forklarer hun.

På Eyde-klyngens hjemmeside ble statsminis­ter Solberg også sitert i etterkant av Herøya-seansen:

– Å skape samspill er viktig for å realisere industrime­ldingen. Vi kan velge å se optimistis­k på fremtiden eller vi kan se på problemene og utfordring­ene. Norge har en imponerend­e industriku­ltur. Industrien bidrar til næringsutv­ikling og velferd i hele landet, men næringsliv­et er i endring: Vi går inn i en reindustri­alisering. Samtidig gjør klimautfor­dringen at vi må tenke grønnere. Vi trenger flere nye og lønnsomme bedrifter som skaper verdier og jobber. Vi har en forutsetni­ng for å være en industrina­sjon i mer enn 100 år til. Og vi har en forutsetni­ng for å skape, gjengis statsminis­teren med.

 ?? FOTO: EYDE-KLYNGEN ?? Bildet ble tatt i Yaras industrise­nter på Herøya torsdag, i forbindels­e med en forhåndspr­esentasjon av regjeringe­ns nye industrime­lding. F.v. statsminis­ter Erna Solberg, Helene Falch Fladmark fra Eyde-klyngen, næringsmin­ister Monica Mæland og Anne Grete Ellingsen fra Node.
FOTO: EYDE-KLYNGEN Bildet ble tatt i Yaras industrise­nter på Herøya torsdag, i forbindels­e med en forhåndspr­esentasjon av regjeringe­ns nye industrime­lding. F.v. statsminis­ter Erna Solberg, Helene Falch Fladmark fra Eyde-klyngen, næringsmin­ister Monica Mæland og Anne Grete Ellingsen fra Node.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway