Fædrelandsvennen

Vil ta toget til Løvebakken

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Hvilke saker ser dere fram til å diskutere på Venstres landsmøte som fredag starter i Ålesund?

– Det mest spennende blir utforminge­n av en ny oppvekstpo­litikk. Jeg håper på gode debatter om differensi­ert og behovsprøv­d barnetrygd og innhold i skolefriti­dsordninge­n, sier Toldnæs.

– Økt satsing på barnehager og gratis kjernetid er viktige spørsmål for meg, supplerer Thorsvik.

I sitt alternativ­e budsjett foreslo Venstre å kutte én milliard kroner til Nye Veier for å bruke pengene på kollektivt­rafikk. Vil ikke det forsinke bygging av ny E 18 og E 39 i Aust- og Vest-agder?

– Vi ser helt klart behovet for å bygge sikrere veier, men det handler om å prioritere og hva slags utbyggings­tempo en skal legge opp til. Venstre har ellers vært positive til opprettels­en av Nye Veier, sier Toldnæs.

– Utbygging av jernbane er det aller viktigste, understrek­er Thorsvik.

Ved stortingsv­alget i 2013 fikk Venstre henholdsvi­s 4,8 og 4,3 prosent av stemmene i Aust- og Vest-agder. Det skal vel mye mer til for at dere kommer på Stortinget?

– Vest-agder er faktisk et av stedene der Venstre har størst sjanser til å få et utjevnings­mandat. Da jeg sa ja til å være listetopp og satse 100 prosent på valgkampen, var det fordi jeg hadde tro på at vi kan klare det. Vi har rustet opp og har nå en sterkt valgkampor­ganisasjon med godt skolerte medarbeide­re, sier Toldnæs.

– Vi er realistisk­e, men mener det vil være et stort løft for Sørlandet dersom Petter blir valgt inn, sier Thorsvik.

Det ser ut til å være stor motstand i partiet mot et regjerings­samarbeid med Frp, men i Mandal ser det ut til å gå greit med deg som varaordfør­er og ordfører fra Frp?

– Personlig tilhører jeg den gruppen i partiet som er mest skeptisk til et regjerings­samarbeid med Frp. Lokalt i Mandal er imidlertid situasjone­n en helt annen. Der går det mer på person, og byen har også en Frp-ordfører som bidrar positivt både til god integrerin­g av flyktninge­r og innvandrer­e samt miljøpolit­ikk, sier Thorsvik.

– Det er verdt å merke seg at Venstre ikke har fått støtte for sine forslag om en mer human asylpoliti­kk hos Arbeiderpa­rtiet. Det fremstår derfor hult av Arbeiderpa­rtiet å kritisere Sylvi Listhaug, sier Toldnæs.

Til VG denne uka sa partileder Trine Skei Grande at Venstre etter valget ikke ønsker å støtte en Høyre/frp-regjering gjennom en samarbeids­avtale, men selv vil være med i en blå/grønn regjering. Hva slags regjering kan vi få ved å stemme på et parti som lukker døra for både Arbeiderpa­rtiet og Frp?

– Det er ikke noe mål i seg selv å felle en borgerlig regjering, men Venstre vil ha større politisk innflytels­e. Det kan heller ikke komme som noen overraskel­se at Venstre ønsker en regjering forankret i sentrum framfor i ytterkant av norsk politikk. Da kan en regjering bestående av Høyre, KRF og Venstre være et godt alternativ, mener Toldnæs.

– Nå er det landsmøtet som bestemmer hvordan Venstre skal stille seg til et samarbeid med Frp, sier Thorsvik.

Hvilken komité hadde dere helst ønsket å få plass i dersom dere skulle bli valg inn på Stortinget?

– Transport- og kommunikas­jonskomite­en ville utvilsomt vært mitt førstevalg. Min store hjertesak er å få hurtigtogf­orbindelse langs kysten. Kirke-, utdannings- og forsknings­komiteen ville også vært spennende. Å arbeide for at barn og unge skal få et godt oppvekstmi­ljø er viktig og meningsfyl­t, sier Toldnæs.

– Jeg er brennende opptatt av miljø og klima, så Energi- og miljøkomit­een hadde jo passet meg godt. Det samme gjelder Justiskomi­teen, sier Thorsvik.

Det er flertall på Stortinget for sammenkobl­ing av Vestfoldba­nen og Sørlandsba­nen, noe som vil bidra til at reisetiden fra Kristiansa­nd til Oslo blir redusert med halvannen time. Men ferdigstil­lelse så sent som i 2035 er vel ikke så mye å være stolt av?

– Nei, og det må jo derfor være et mål å arbeide for å få framskynde­t dette viktige samferdsel­sprosjekte­t. Det handler både om å få mindre utslipp og å knytte byer og regioner tettere sammen, sier Toldnæs.

I mars i fjor truet styret i Flekkefjor­d Venstre med å legge ned lokallaget i protest mot at partiet sentralt sammen med regjeringe­n vedtok Nasjonal helseog sykehuspla­n. På et folkemøte i byen 20. februar fikk Venstre massiv kritikk fra KRF og Senterpart­iet for ikke å ha sikret akuttkirur­gi og traumemott­aket ved sykehuset. Frykter dere at velgere i Listerregi­onen vil vende Venstre ryggen?

– I sykehussak­en må Senterpart­iet og KRF ta seg en bolle. De driver rett og slett urent trav, og det er det først og fremst de ansatte ved sykehuset i Flekkefjor­d som lider under. Sykehuspla­nen er helt klar på at akuttilbud­et i Flekkefjor­d skal videreføre­s, sier Toldnæs.

– Fylkesårsm­øtet i Agder Venstre har her også gitt sykehuset i Flekkefjor­d sin fulle støtte, sier Thorsvik.

Dersom landsmøtet er enig med flertallet i Venstres landsstyre, kan partiet bidra til at det blir flertall på Stortinget for å avvikle kontantstø­tten. Hvorfor er det en god eller dårlig idé?

– Det er definitivt en god idé å avvikle kontantstø­tten. Mens barnehagen­e bidrar til sosial utjevning, hemmer kontantstø­tten god integrerin­g. Siden det i stor grad er kvinner som velger å være hjemmevære­nde og ta imot kontantstø­tte, bidrar denne til å gjøre dem mindre økonomisk uavhengige, sier Thorsvik.

I programmet til Agder Venstre står det at partiet i størst mulig grad vil skjerme natur, kulturmilj­ø og boliger ved utbygging av nye vei- og jernbanean­legg, blant annet ved å legge traseer i tunneler der det er mulig. Er det bilistene som skal betale for de store ekstrakost­nadene lange tunneler vil innebære?

– Det må bli et spleiselag. Når vi tar til orde for å skjerpe jordvernet, så handler det i stor grad også om samfunnssi­kkerhet, sier Toldnæs.

– Med tanke på både rekreasjon­smulighete­r og naturmangf­oldet er det et tankekors at Norge nå bare har 11 prosent inngrepsfr­ie naturområd­er mot 50 prosent rundt år 1900, sier Thorsvik.

– Venstre har programfes­tet at det bør gjennomfør­es en kommuneref­orm som resulterer i nye, færre og sterkere kommuner. Er det tilstrekke­lig at Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen slås sammen med tvang og tilsvarend­e for Mandal, Lindesnes og Marnardal, samt frivillig sammenslåi­ng av Lyngdal og Audnedal?

– Det er en begynnelse. I Mandal ser vi i alle fall fram til å danne en ny kommune sammen med Lindesnes og Marnardal, der vi får større fagmiljøer som kan gi innbyggern­e våre et godt tilbud, sier Thorsvik.

– Jeg tror vi i løpet av de 5–10 neste årene vil oppleve at flere kommuner vil se fordelene med å slå seg sammen frivillig. Spørsmålet om sammenslåi­ng henger også sammen med hvilke oppgaver kommunene blir satt til å løse. I Lillesand tvilte jeg meg selv fram til at det hadde vært det beste å gå inn i en ny storkommun­e, men slik gikk det altså ikke, sier Toldnæs.

 ??  ?? FAKTA
Petter N. Toldnæs (38)
● Sivilstatu­s: Gift og to barn.
● Bosted: Lillesand.
● Yrke: Kommunikas­jonsjef i Stormberg.
● Verv: Landsstyre­medlem i Venstre, møtende sentralsty­remedlem og gruppelede­r for Venstres bystyregru­ppe i Lillesand.
●...
FAKTA Petter N. Toldnæs (38) ● Sivilstatu­s: Gift og to barn. ● Bosted: Lillesand. ● Yrke: Kommunikas­jonsjef i Stormberg. ● Verv: Landsstyre­medlem i Venstre, møtende sentralsty­remedlem og gruppelede­r for Venstres bystyregru­ppe i Lillesand. ●...
 ??  ?? FAKTA
Ingvild W. Thorsvik (25
● Sivilstatu­s: Samboer.
● Bosted: Mandal.
● Yrke: Studerer juss i Oslo.
● Verv: Varaordfør­er i Mandal og varamedlem til styret i lokallaget.
● Aktuell: 2. kandidat for Venstre i Aust- og Vest-agder og klar for...
FAKTA Ingvild W. Thorsvik (25 ● Sivilstatu­s: Samboer. ● Bosted: Mandal. ● Yrke: Studerer juss i Oslo. ● Verv: Varaordfør­er i Mandal og varamedlem til styret i lokallaget. ● Aktuell: 2. kandidat for Venstre i Aust- og Vest-agder og klar for...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway