Fædrelandsvennen

Hjertelage­t, fornuften og Bibelen

- RUNAR FOSS SJÅSTAD sokneprest

Da Silva og Fjeld skriver i sin kronikk, «Vår forståelse er at hjertelag og kjærlighet skal brukes i møte med mennesker, ikke i møte med bibeltekst­er. Tekstene trenger ikke vårt hjertelag. Men vi trenger å forstå tekstene».

Dette sitatet illustrere­r kjernen i problemet. For det første kan Bibelens sammensatt­e ord ikke bare forstås. For det andre er Bibelen bygd på liv og menneskeli­ge erfaringer. Teologi handler dermed ikke bare om å forstå ord, men også forsøke å forstå livene og individene bak tekstene, og om å formidle og aktualiser­e tekstene i vår tid.

Til spørsmålet, har Bibelen profetisk og apostolisk autoritet, også i 2017? Summen av Guds ord er sannhet, sier skriften, og Jesus Kristus selv er summen av Guds Ord, siden han er selve Ordet. Samtidig formidler bibelen tidvis både feilbarlig og stykkevis den ufeilbarli­ge Gud. Men den formidler sannheten-jesus tilstrekke­lig nok til at vi kan tro på han som Guds evige Sønn og at vi kan forsøke å følge hans gode bud, som omhandler kort sagt å elske Gud og sin neste som seg selv.

Hva er normativ etikk? F.eks. de 10 bud er normative, siden de kan føre til et moralsk godt liv, til det beste for seg selv og sine medmennesk­er. Kjærlighet­en har med andre ord sunne rammer. Det dobbelte kjærlighet­sbudet og den gylne regel synliggjør også dette. Dette er vi enige i. Hva er likevel annerledes i vår tid, enn det var for 2000 år siden? Det er mye som er annerledes, men jeg vil særlig påpeke menneskesy­net. I dag har vi et mer positivt syn på mennesket enn tidligere tider. Mennesket har en uendelig stor verdi som bl.a. menneskere­ttighetene understrek­er med tyngde gjennom både hjertelag, fornuft og allmenne etiske kjø- reregler. Dermed må Bibelens ord også prøves i lys av vår tid.

Bibelen er en «Hellig Skrift». Og vi kan aldri bruke en hellig skrift til å undertrykk­e andre mennesker. Man kan selvsagt si at man tror at det er Guds ord, at f.eks. Paulus sine etiske veiledning­er i 1.Kor i 5. og 6. - kapittel er Guds ord, som Fjeld og Da Silva hevder. Man kan likevel aldri påstå at alt som kommer frem i Bibelen er Guds Ord, og allmenngyl­dige sannheter og evige verdier for alle tider.

Hva med ekteskapet? Jeg har aldri sagt at ekteskapet er evig. Det jeg sa er at jeg tror agapekjærl­igheten er evig, mao Guds kjærlighet til oss gjennom Je- sus Kristus er evig. Jeg begrunner hverken heterofilt eller homofilt ekteskap med agapekjærl­igheten som vi leser om i 1.Kor 13. Homofilt ekteskap er ikke synd, la det være klinkende klart. Det Paulus ofte kritiserer er seksuell umoral, utukt etc er synd og bryter ned mennesket. Det er jeg selvsagt enig med Paulus i.

Hva med tilgivelse­n, og rimelighet­s prinsippet? Tilgivelse­saspektet er for øvrig tidvis noe usynlig i brevene sine etiske veiledning­er, de som ikke lever «riktig nok» blir truet eksplisitt med at f.eks. «de ikke skal arve Guds rike». Men den verste i klassen er ikke Paulus, men skriftet Johannes Åpenbaring. Frykt som metode blir dessverre brukt til å piske folk på «rett» vei. For øvrig sier Bibelen på den andre siden av skalaen at «Guds godhet» skal drive mennesker til omvendelse. Denne tilsynelat­ende vinglingen vi tidvis leser i Bibelen synliggjør at også forfattern­e var ufullkomne mennesker som både deg og meg.

La oss i vår ufullkomme­nhet løfte opp vår fullkomne Jesus, slik mennesker ser det frigjørend­e evangeliet istedenfor våre uenigheter. Jesus tok parti med de sårbare, og det håper jeg at vi som kristne kirker også vil gjøre mer fremover.

Innlegget er forkortet. Red.

❞ Homofilt ekteskap er ikke synd, la det være klinkende klart.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? Bibelen er en «Hellig Skrift». Og vi kan aldri bruke en hellig skrift til å undertrykk­e andre mennesker, skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX Bibelen er en «Hellig Skrift». Og vi kan aldri bruke en hellig skrift til å undertrykk­e andre mennesker, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway