Fædrelandsvennen

Noe grunnlegge­nde svikter i norsk barnevern

Hvordan er situasjone­n i det kommunale barneverne­t? Gir alle oppslagene og rapportene om svikt i barneverne­t i 2017 et riktig bilde av det norske barneverne­t? Hva gjør vi i så fall med det?

- ANNE GRØNSUND leder av Barneverns­pedagogene i Akademiker­forbundet (BIA), Unio

Mediene har hatt mange oppslag om at foreldre med kognitiv svikt ikke får hjelp og støtte og dermed mister omsorg for barna sine. Saken om «Glassjenta» i Stavanger Aftenblad synliggjor­de svikt i oppfølging av Ida. Barneverne­t i Søndre og Nordre Land har vært utilstrekk­elig. Fylkesmenn­ene avdekker omfattende svikt knyttet til arbeid med bekymrings­meldinger. Parallelt utsettes barneverns­ansatte for hets og trusler, visstnok helt legalt, og deres kompetanse kritiseres kontinuerl­ig. ette er ikke en ny situasjon. Over mange år har debatten om barneverne­t vært preget av det samme; barneverne­ts utilstrekk­elighet i alle ender av skalaen og barneverns­arbeiderne­s utsatte posisjon. Vi får behov for å stille spørsmålet om det er faglige eller politiske løsninger som nå trengs. Selv om det kan være fristende for politikere å lukke øynene og skyve ansvaret over på ansatte vil vi anbefale politikere å åpne øynene og samtidig trekke pusten og lete etter politiske løsninger. Dette må være løsninger som tar ansvaret for et godt barnevern og et sterkt barnevernf­aglig fokus.

Det er av stor betydning at samfunnet finner løsningene

Dfor hvordan det gode barneverne­t skal og kan fungere. Og vi må være omforent om hvordan det skal fungere. For en tjeneste med så mye makt må ha både tillit og fullmakt. I september 2015 lanserte Barneverns­pedagogene i Akademiker­forbundet (BIA) fem råd for et bedre barnevern:

1. Flere ansatte gir bedre barnevern. Kommunene har et klart ansvar for å sørge for tilstrekke­lig ressurser til barneverne­t. Det er svært kostbart ikke å hjelpe barn tidlig. Vi kan ikke lenger være på etterskudd.

2. En master. Det er behov for en 5-årig utdannelse for barneverns­pedagoger. Dette er den største yrkesgrupp­en innen barneverne­t og derfor er kompetanse­n til vår yrkesgrupp­e ekstra viktig.

3. Innfør bedre beskyttels­e av barn. Barneverne­t er til for å beskytte barna. Raundalen-utvalget som la fram sin rapport i 2012 (16 NOU 2012), anbefalte et nytt prinsipp der bedre beskyttels­e av barns utvikling innføres.

4. Innfør en rettighets­lov. Det samme Raundalen-utvalget foreslo også å rettighets­feste barnevernl­oven. Det er vi svært glad for at ble fulgt opp av utvalget og at det nå etter all sannsynlig­het blir en realitet.

5. Klare kompetanse­krav i barneverne­t. Barneverns­loven sier ikke noe om hvilke kvalifikas­jo-

Vi mener barneverns­pedagogutd­anningen må styrkes både ved å bli lenger med mer rom for praksis og fagpersonl­ig utvikling, og på et masternivå.

ner en saksbehand­ler i barneverne­t skal ha. Det gjør at det er veldig stor forskjell på hvilken kompetanse ansatte i barneverne­t har. Innenfor skole- og helsevesen­et er det en del kompetanse som det kreves at alle som jobber innen sektorene har. Slik burde det også være i barneverne­t. akgrunnen for disse rådene var akkurat den samme situasjone­n som i dag, at det tilsynelat­ende er en stor og urovekkend­e utilstrekk­elighet i

Bdagens barnevern. Finansieri­ngen av barneverne­t uteblir, kompetanse­tiltakene er kun sandpåstrø­ing og ingen ser ut til å tørre å stille krav til ansattes kompetanse. Vi mener barneverns­pedagogutd­anningen må styrkes både ved å bli lenger med mer rom for praksis og fagpersonl­ig utvikling, og på et masternivå. Kritisk vurdering av både forskning, informasjo­n om det enkelte barn og vurderinge­r blant annet tatt av andre profesjone­r/hjelpere, er avgjørende for å unngå feil.

Barneverns­pedagoger har et sentralt faglig ansvar inn i barneverne­t. Men sentrale myndighete­r må sette rammene for hvilken helhetlig kompetanse barneverne­t skal inneha. or det andre: Kommunens ansvar for barneverne­t er ufravikeli­g. Det betyr ikke at vi ikke trenger en aktiv statlig og nasjonal politikk på området. Når vi, år etter år, får tilsynsrap­porter som avdekker svikt og hele det offentlige Norge lar seg sjokkere, så kan vi ikke la være å kommentere at de som bør være mest aktivert nå, er de kommuneled­elser som ennå ikke har tatt innover seg sitt ansvar for å drive systematis­k og grunnlegge­nde kvalitetss­ikringsarb­eid i sine kommuner. For det tredje: Vi tror ikke at dårlig kvalitet i barneverne­t i alle tilfeller handler om manglende kompetanse, el-

Fler størrelse på kommunen, men det handler om hvordan kompetanse­n blir brukt ute i tjenestene. Det handler om hvor mange oppgaver den enkelte barneverns­arbeider har, det handler om den støtte og oppfølging den enkelte barneverns­arbeider får. et handler om grunnlegge­nde kvalitetss­ikring – infrastruk­tur og systemer som må være på plass for at fagkompeta­nsen skal fungere Vi må nå ta fatt på den politiske oppgaven det er å sørge for et godt barnevern. Det hjelper ikke barn at politikere toer sine hender og unngår å finne løsninger. Vi trenger at de går i dialog med feltet og skaper omforente løsninger. Løsninger som gir grunnlegge­nde endringer og som har et bredere fokus enn tidsfriste­r. Da må vi alle trekke pusten og finne fram de konstrukti­ve kreftene som skal til for å skape morgendage­ns barnevern.

D

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX ?? Det er av stor betydning at samfunnet finner løsningene for hvordan det gode barneverne­t skal og kan fungere. Og vi må være omforent om hvordan det skal fungere. For en tjeneste med så mye makt må ha både tillit og fullmakt, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX Det er av stor betydning at samfunnet finner løsningene for hvordan det gode barneverne­t skal og kan fungere. Og vi må være omforent om hvordan det skal fungere. For en tjeneste med så mye makt må ha både tillit og fullmakt, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway