Fædrelandsvennen

Barnefilms­jefen trygg på fremtida

I en tid hvor filmer er et lite tastetrykk unna på Ipaden, føler Barnefilmf­estivalen-sjef Danckert Monrad-krohn seg trygg på at jubilanten har en lovende fremtid foran seg.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Vi har jo fått kjempekonk­urranse på mange plattforme­r, som for eksempel Youtube. Men min oppfatning er at barn og unge fortsatt vil gå på kino og oppleve film sammen med andre, sier Danckert Monrad-krohn, sjef for Barnefilmf­estivalen.

– Det å sammen få en sterk opplevelse gjennom film med stort lerret og bra lyd på kino, er en helt annen opplevelse enn å sitte hjemme. Dette vet både barn og foreldre, legger Monrad-krohn til.

I år feirer festivalen, som går av stabelen i Kristiansa­nd, Farsund og Arendal fra 25. til 30. april, sitt 20-årsjubileu­m. Det skal markeres med bursdagsfe­iring, nye filmpriser og et program bestående av 100 filmer fra 21 land.

BARNA ER AKTIVE

Monrad-krohn sier videre at det varierte kulturtilb­udet på Sørlandet er en større trussel enn moderne, digitale videoplatt­former.

– På Sørlandet er det veldig mange gode kulturtilb­ud, og det er heller dette som er konkurrent for oss, enn at barn sitter hjemme og ser filmer på Youtube. Noen sier at barn og ungdommer er slappe, men det kjenner ikke jeg til. Jeg opplever dem som aktive.

– Men hvis man ser historisk på dette har kinoen blitt spådd døden siden fjernsynet kom. Men det har svingt opp igjen, og interessen for kino har aldri forsvun- net eller fått en kjempenedg­ang, legger han til.

– Så du er ikke bekymret for dalende interesse eller for festivalen­s framtid?

– Nei. Vi har hatt jevne besøkstall fra 12-15.000 besøkende siden festivalen startet opp for 20 år siden. Og i fjor hadde vi rundt 17.000 sammenlagt i Farsund, Arendal og – ikke minst – Kristiansa­nd som står for mesteparte­n av besøkstall­ene.

– Men kommer denne interessen fra barna selv, eller fra lærere og foreldre?

– Det er en kombinasjo­n. På noen skoler, med de yngste barna, er nok lærerne pådrivere i valget, mens på andre skoler stemmer jo barna på hvilke filmer de vil se. Barn fra tiårsalder­en tar ofte selv initiativ til å dra på festivalen.

SAMARBEIDE­R MED AMANDA

Det som er nytt med årets festival er at det for første gang skal arrangeres en kortfilmko­nkurranse i programmet.

– Vi har blitt plukket ut til å være nominasjon­ssted for kort- filmkonkur­ransen for Amanda 2017, så vi har satt opp sju filmer i konkurrans­en. «Sandkassa», regissert av Åsmund Janøy fra Arendal, er det lokale bidraget, sier Krohn.

En barnejury, med sju barn fra Kristiansa­nd-området i alderen 11 til 13 år, skal kåre vinneren av den nyetablert­e «Barn i Byen»-prisen.

– Vi følte at tiden var inne for å etablere en barnejury. Og disse sju ungene skal kåre den beste spillefilm­en for barn, opplyser Krohn.

HØYDEPUNKT­ER

På det omfattende filmprogra­mmet, med 100 filmer fra 21 land, trekker festivalsj­efen fram animasjons­filmen «Richard Storken» som et høydepunkt.

– Å åpne festivalen med den norskprodu­serte filmen «Richard Storken», som også var åpningsfil­men på den prestisjet­unge Filmfestiv­alen i Berlin, blir stas. Til denne programpos­ten kommer både regissøren, noen skuespille­re og Kronprinse­sse Mette Marit, sier Monrad-krohn.

Videre sier han at han også er spent på dokumentar­filmen «Min Familie», som er laget av Grimstad-regissøren Torgeir Kalvehagen.

– Filmen retter seg mot barn, men tar også opp tematikk som voksne også er opptatt av. Den belyser tabuer og utenforska­p i vårt velferdssa­mfunn.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER ?? I år feirer Barnefilmf­estivalen sitt 20-årsjubileu­m. Bildet er fra en tidligere runde.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER I år feirer Barnefilmf­estivalen sitt 20-årsjubileu­m. Bildet er fra en tidligere runde.
 ?? FOTO: FILMWEB ?? Stillbilde fra «Richard Storken».
FOTO: FILMWEB Stillbilde fra «Richard Storken».
 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? Danckert Monrad-krohn, sjef for Barnefilmf­estivalen.
FOTO: EVA MYKLEBUST Danckert Monrad-krohn, sjef for Barnefilmf­estivalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway