Fædrelandsvennen

Mer pop og mindre joik fra Boine

- ROY SØBSTAD

Vår samiske superstjer­ne tolker tekster fra store deler av v verden på sitt nye album. Men « verdensmus­ikk» lager hun for tiden ikke.ikke

I en alder av 60 har Mari Boine tatt to skritt til siden. Ikke bare synger hun nå hovedsakel­ig på engelsk, men hun har også langt på vei latt manende naturmysti­kk vike for avslepen voksenpop. Resultatet er at hun fremstår som en nesten konven- sjonell artist.

«See the Woman» er innspilt i Sverige med svenske musikere. De markante basslinjen­e og kremete synthene gjør at tankene mer enn én gang går til 80-tallet og Peter Gabriel. Det store alvoret og tekstenes konsekvent­e kvinnepers­pektiv minner undertegne­de om Natalie Merchant. Og det er unektelig flott musikk det meste av dette. Spesielt versjonen av folkpopsan­geren Melanies «Some Say I Got Devil», og de to låtene signert poeten og indianerak­tivisten John Trudell gjør inntrykk.

I lengden blir det likevel vanskelig å ikke savne kraften og intensitet­en fra tidligere Mari Boine-album. Hun pleide å joike seg fram til store ekstatiske høyder, nå synger hun som en hvilken som helst annen proff. Det er utvilsomt et bevisst valg og en naturlig utvikling. Men jeg tror ikke det er «See the Woman» Boine vil bli husket for.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway