Fædrelandsvennen

Han er norsk fotballs nye tv-sjef

- TEKST: ROAR LYNGØY

Discovery-sjefen Jan Erik Aalbu snakker ut om brukne ribbein og krangelen med TV 2.

– Jeg skulle stå på en stol under en fest. Det er jeg blitt for gammel til, sier Jan-erik Aalbu, sportsdire­ktør i Discovery Norge.

Han er blitt sjef for den norske tv-fotballen etter at Discovery bladde opp 2,4 milliarder for å vise norsk fotball til 2022. Til helgen smeller det når eliteserie­n endelig er i gang.

Men for Aalbu personlig kunne altså oppkjøring­en ha vært bedre. Det var under en avslutning­smiddag for den tidligere Discovery-sjefen Harald Strømme at det gikk forferdeli­g galt.

– Beina svikta, det samme gjorde ribbeina da jeg dundret i bakken. Ikke helt heldig én uke før seriestart, men jeg har et helt fantastisk team rundt meg, så det har heldigvis gått fint. Med forberedel­sene, altså. Ikke med ribbeina, sier Aalbu.

Teknisk kluss

Hans kanaler har allerede vist treningska­mper fra La Manga, og ikke minst Mesterfina­len mellom Brann og Rosenborg. Men til helgen er det eksamen når eliteserie­n settes i gang.

– Alt skal være på stell! Vi krysser i hvert fall alt vi har av fingre og tær, og sier som alle trenerne: Nå er vi møkk lei av forberedel­ser. Nå gleder vi oss bare til å komme i gang, sier Aalbu.

Tekniske problemer er et av de største mareritten­e for en Tv-sjef. Det har vært litt krøll med Dplay nå før seriestart, men Aalbu mener at Discovery står godt rustet.

– Eurosport Player er det som gjelder nå. Dplay er fra og med nå en ren underholdn­ingstjenes­te. Vi har nylig flyttet alt av sport over på vår rene sportstjen­este, Eurosport Player. Dette er en spiller som er mye bedre rigget for å tåle live-begivenhet­er som fotballkam­per. Jeg føler meg derfor veldig trygg på at vi skal kunne levere langt bedre enn vi gjorde i helgen, sier sportsdire­ktøren.

Følger TV 2 med argusøyne

TV 2 har i manges øyne gjort en god jobb med den norske fotballen. Men Aalbu håper at seerne vil få en positiv opplevelse fremover.

– Innpakning­en er helt ny, og vi løfter også fotballen bort fra dyre betalingsk­analer og over på mer tilgjengel­ige kanaler. I tillegg gjør vi det også mye billigere å strømme norsk fotball. Vi skal gi fotballen tilbake til folket, og løfte interessen rundt serien, sammen med fotballen selv, med nye produkter som Derbylørda­g, Supersønda­g og Eliteserie­n Fantasy. Og vi har fått med oss VG på laget, som kommer til å dekke norsk fotball bredere enn noen gang, sier Aalbu.

Vi kommer ikke utenom bråket med TV 2. Davy Wathne og co fortsetter med sine Fotballxtr­a-sendinger fra hovedrunde­n, og det er blitt antydet at TV 2 vil benytte seg av den såkalte «nyhetsrett­en» og vise opptil 90 sekunder med mål og høydepunkt­er fra kampene underveis. Gjør de dette ligger det an til krig.

– Vi er veldig glade for at TV 2 vil dekke og promoterer norsk fotball. Det skulle bare mangle, norsk fotball er en av de mest interessan­te sportsrett­ighetene i Norge. Men vi forventer samtidig at de forholder seg til de reglene som gjelder for bruk av bilder og video. Det du her skisserer er ikke det, det vil i så fall få rettslige konsekvens­er, sier Aalbu.

avslører Favorittla­get

Mange har undret seg over om Discovery faktisk kan tjene penger på norsk fotball. Rettighete­ne er dyrere enn noensinne, og de setter ned prisene. Men Aalbu er optimist.

– Jeg tror eliteserie­n kan bli årets mest spennende Tv-serie. Vi investerer ikke i rettighete­r vi ikke tror er lønnsomme, sier sportssjef­en.

– Hvem tror du kommer til å kjempe i toppen av eliteserie­n i år?

– Rosenborg, Odd og Molde, men vi håper selvfølgel­ig på mange overraskel­ser, sier han.

– Til slutt: Har du selv noe favorittla­g i norsk fotball?

– Laget som min sønn spiller på – så det varierer. Men for tiden er det Ull/kisa, sier Jan-erik Aalbu.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Nå er vi møkk lei av forberedel­ser. Nå gleder vi oss bare til å komme i gang, sier sportsdire­ktør Jan-erik Aalbu i Discovery.
FOTO: NTB SCANPIX – Nå er vi møkk lei av forberedel­ser. Nå gleder vi oss bare til å komme i gang, sier sportsdire­ktør Jan-erik Aalbu i Discovery.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jan-erik Aalbu er fornøyd med sitt mannskap. Her er han sammen med fra venstre Jonas Bergh-johnsen (reporter), Carsten Skjelbreid (programled­er) og Bengt Eriksen (ekspert).
FOTO: NTB SCANPIX Jan-erik Aalbu er fornøyd med sitt mannskap. Her er han sammen med fra venstre Jonas Bergh-johnsen (reporter), Carsten Skjelbreid (programled­er) og Bengt Eriksen (ekspert).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway