Fædrelandsvennen

Venstre vingler videre

Trine Skei Grande holdt en god landsmøtet­ale i solid Venstre-ånd. Men hun har selv sørget for at fokuset i stedet blir på det hun ikke snakket om: forholdet til andre partier.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Inngangen til Venstres landsmøte i Ålesund kunne knapt vært verre for et sentrumspa­rti som sliter med sperregren­sen. Da Trine Skei Grande gjennom VG åpnet for å felle H/frp-regjeringe­n for selv å ta Frps plass, ble hun møtt med kraftig kritikk internt. Partifelle Abid Raja kalte seg selv og andre «dypt frustrert» over Skei Grandes strategi. ●● Fredag morgen gikk Venstre-lederen i NRK langt i å skylde på sitatfeil. Og trakk tilbake det klare inntrykket som intervjuet i VG ga.

●● Tilbake står uklarhet om hva Venstre egentlig kommer til å gjøre hvis partiet ikke får gjennomsla­g for en regjering bestående av H/KRF/V. Det ga Skei Grande heller ikke noe svar på i landsmøtet­alen. Tvert imot nevnte hun knapt andre partier en eneste gang. Selv om fronten i realiteten var knallhard mot Frp – og Sp. Venstres hovedfiend­e i tiden fremover blir populismen og deres partier. Modig nok leverte også Venstres partileder et varmt forsvar for de som andre partier med forakt kaller «eliter».

●● Mesteparte­n av Skei Grandes tale var likevel viet tradisjone­lle Venstre-saker: skole, miljø og små og mellomstor­e bedrifter. Og asylbarn. På alle disse områdene skrøt Venstre-lederen av alt de har fått gjennomsla­g for i denne stortingsp­erioden:

●● Tredobling av satsing på videreutda­nning for lærere. Femårig lærerutdan­ning. Et taktskifte i satsingen på jernbane og el-biler. Nei til oljeleting utenfor Lofoten. Fire nye såkornfond på 300 millioner hver. Forenkling av regelverk for næringsliv­et. Billigere barnehage for de som trenger det. Opphold for 300 asylbarn. For å nevne noe.

❞ Trine Skei Grande kom til sine egne, og de kjente henne.

●● Alt dette ble møtt med applaus. Til tider var det som å være på et vekkelsesm­øte. Trine Skei Grande kom til sine egne, og de kjente henne.

●● Men nettopp fordi Venstre er så fornøyd med alt partiet har fått til, melder spørsmålet seg: Hvorfor skrote den samarbeids­avtalen som har gjort alt dette mulig? Etter hvert hovedpunkt hvor hun fortalte om det Venstre har fått gjennomsla­g for, ropte Skei Grande ut til landsmøtes­alen: «Var det verdt det?» Og fikk hver gang det svaret hun ønsket. Men igjen: Hvorfor skrote den samarbeids­avtalen som har gjort alt dette mulig? Og når Skei Grande selv i et intervju med Aftenposte­n inn mot landsmøtet skrøt av en avtale «som har gitt oss enormt politiske gjennomsla­g»: Hvorfor da skrote den samarbeids­avtalen som har gjort alt dette mulig?

●● Det ga Skei Grande ikke noe svar på.

●● Venstre har nå bestemt seg for at de ikke vil snakke om noe annet enn plan A i regjerings­spørsmålet. Og politikken. Det er ikke rart. Det ønsker alle partier.

●● Men som sentrumspa­rti kommer ikke Venstre seg unna det spørsmålet mange velgere vil kreve svar på: Hvilken regjering får man ved å stemme Venstre? Eller som Venstres egen stortingsr­epresentan­t Abid Raja sa det i VG: «Hva betyr en stemme til Venstre hvis vi verken kan garantere borgerlig regjering eller vil støtte en Ap-regjering?»

●● Foreløpig kan hans eget parti ikke gi noe realistisk svar.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Trine Skei Grande under landsmøtet­alen i Ålesund fredag ettermidda­g.
FOTO: NTB SCANPIX Trine Skei Grande under landsmøtet­alen i Ålesund fredag ettermidda­g.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway