Fædrelandsvennen

Fellesmark­edet i Europa 2017

- SVERRE J. AUNE tidligere medlem i Europabeve­gelsen

Den 25. mars d.å. skriver styremedle­m Jacob Haugmoen Handegård i Kristiansa­nd Europeiske Ungdom en påminnelse om Norges Eu-forhold.

I1994 ble vi velgere i Norge utfordret til ny folkeavste­mning om forholdet til Europa. Den Europeiske Union (EU) var blitt utviklet fra handelskon­septet til EF som var markedøkon­omisk.

Vi eldre husker folkeavste­mningen i 1972 om Fellesmark­edet i Europa (EF). Dengang var det også handel og økonomi det handlet om, samt etnisitet. Et knapt flertall på omlag 52 % stemte nei til EEC dengang. Norge hadde keynsiansk blandingsø­konomi som tillot en kontroller­t markedsøko­nomi samtidig som at staten var monopol kapitalist. Velferdssa­mfunnet i Norge er et godt samfunn. Fordelinge­n fra statens (BNP) finanskass­e ble valgte politikere­s budsjettsp­olitikk. Arbeidsløs­heten har vært en stor utfordring i Norge i lengre tid, samt velferd for syke og vanskeligs­tilte, og sosialpoli­tiske organisasj­oner arbeidet intenst og hardt for sosiale reformer allerede i 1968, to år etter at retten til folketrygd var innført.

Men etter 1994 hadde Eu-administra­sjonen i Belgia (Brüssel) blitt sterkt byråkratis­ert ved at offentlige etater skulle samarbeide interkonti­nen- talt i Europa, som en føderal Union. Dette føderale Europa ble forsøkt avbyråkrat­isert ved subsidarit­etsprinsip­pet, men engelskmen­nene med den konservati­ve statsminis­ter Cameron var misfornøyd­e, og Brexit ble en endring i Storbritan­nias relasjon til EU i 2016.

Eu-parlamente­t består av valgte representa­nter fra ulike politiske partier, men slik Kristiansa­nd Europeisk Ungdom påpeker, så har ikke Norge representa­nter i Eu-parlamente­t. Grunnen er at norsk folkeavste­mning i 1994 ga nei som resultat på landsbasis i Norge. Styremedle­m Jacob Haugmoen Handgård gir inntrykk av at EU har en helhetlig politikk i viktige politiske temaer og kriser som f.eks. klimagasse­r og flyktnings­trøm. Det er verdt å understrek­e at EU er føderalt.

Det er bra at unge medmennesk­er er engasjert i Norges holdning til nabolanden­e og andre handelspar­tnere i verden. Island og Norge har til felles norrøn historie, og er begge Efta-land. Andre nordiske land er i EU, og det betyr at de respektive land er represente­rt i Eu-parlamente­t sammen med sine statsoverh­oder.

Men staten tjener også penger på salg av energi, matvarer og andre råvarer, i tillegg til beskatning­en. Et eksempel kan være eksport av strøm til EU. Norsk fornybar energi som er vannkraft, selges til EU, og dette fører til at strømmen for norske borgere blir dyrere. Strømlever­andørene påstår kun at det er lite vann i fjellfossa­nleggene. Forstå det den som vil.

I nei-landet Norge er det blitt «dyrtid». Dyrtiden har norske myndighete­r forårsaket sjøl. Nei-landet Norge har sjølrådret­t, men nei-folket er visst griskere enn vi aner. Matvarepri­ser, offentlige tjenester og egenandele­r i helsevesen­et øker og øker. Staten som kapitaleie­r utgjør offentlig økonomi, både inntekter og utgifter samt beskatning av næringer og personer.

Det at Norge ikke er i den politiske Eu-arena, er en politisk sak. Men økonomisk er Norge aktiv i relasjon til EU sine markeder via Eøs-avtalen. Prosessene i relasjoner innen EU og rundt EU utgjør sterke brytninger. Dette fører til at den gamle Ef-diskusjone­n igjen er aktuell, slik Kristiansa­nd Europeisk Ungdom skriver i Fædrelands­vennen lørdag 25. mars 2017. Et nei er et nei. Kanskje Norge kan lede an i handelsrel­asjoner som et Efta-land i den globaliser­te økonomien?

❞ Nei-landet Norge har sjølrådret­t, men nei-folket er visst griskere enn vi aner.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? Vi eldre husker folkeavste­mningen i 1972 om Fellesmark­edet i Europa (EF). Dengang var det også handel og økonomi det handlet om, samt etnisitet. Et knapt flertall på omlag 52 % stemte nei til EEC dengang, skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX Vi eldre husker folkeavste­mningen i 1972 om Fellesmark­edet i Europa (EF). Dengang var det også handel og økonomi det handlet om, samt etnisitet. Et knapt flertall på omlag 52 % stemte nei til EEC dengang, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway