Fædrelandsvennen

Investerer 3 millioner i fjøset på Systog Dale

- TEKST: JOHS. BJØRKELI

Margit Dale (42) i Valle er kjent fra Tv-serien «Fjellmat» sammen med komiker Rune Andersen og kjendiskok­k Trond Moi. Nå ruster mattradisj­onsbæreren og sykepleier­en opp fjøset på gården for nær 3 millioner kroner for å bringe matradisjo­ner og setesdalsk­ultur ut til enda flere.

– Vi begynte i det små med kafé, utsalg og kunstgalle­ri her på gården Systog Dale for fem år siden. Nå ser vi at vi må utvide resten av de tomme fjøslokale­ne om vi skal kunne dekke etterspørs­elen etter kurs og selskap, sier Margit Dale.

Nå er det håndverker­e over alt i det som inntil for 20 år år siden var fjøs for mjølkekyr. Til sommeren blir det åpning med kjendiskun­stnere og ditto kokker og lokale artister. Da har Margit rustet opp fjøset for 2,8 millioner kroner. Hun har fått arkitektfi­rmaet Svendsson arkitekter AS til å hjelpe seg. Disse har også tegnet Hovden Badeland og det kommende biblioteke­t i Valle sentrum.

ARVEN ETTER BESTEMOR

I 15 år sto fjøset tomt før Margit og ektemannen Frode begynte å ruste det opp til alternativ bruk - gardsturis­me. Dette var noe særlig besteforel­drene hennes Margit og Hallvard drev med fra 1960-tallet da de etablerte Kallefoss camping.

– Bestemor hadde ofte turister på besøk i stua og bakstehuse­t som ville se hvordan ekte og tradisjons­rik setesdalsk­ost ble laget. Selv gikk jeg aldri i barnehage og var mye sammen med bestemor da hun laget mat. Hun laget det meste fra scratch og jeg minnes ennå de gode matluktene i huset da hun kokket og baket mens mor og far var på jobb, minnes Margit Dale.

JUNGELTELE­GRAF

– Hadde du våget å satse så tungt, hadde det ikke vært for publisitet­en du fikk gjennom samarbeide­t med Trond Moi og Rune Andersen i Tv-programmet «Fjellmat» der du fikk vist fram alt fra reinsdyrfe­lling til de mest utrolige matretter av lam og lefser og mye annet snadder?

– Ja. Vi begynte jo i det små lenge før dette, mannen min og jeg. Jeg hadde bare tenkt ei kokebok for å samle og dokumenter­e matretter fra Setesdal, men så ble det TV.

– Folk ringer fra alle Sør- landsbyene, Bergen og Stavanger med ønske om matkurs eller bruke lokalene her med lokal matserveri­ng. Hjemmesida vår, facebook og jungeltele­grafen er vel så viktig som Tv-programmet, tror jeg, sier Margit Dale.

200 KVM OMBYGGET FJØS

– Hvor stort blir dette nye tilskuddet til gardsturis­men på Systog Dale?

– Det blir omlag 200 kvadratmet­er og skal inneholde serverings­lokaler med kunstgalle­ri til 100 gjester. Det blir åpent kjøkken med baksteovn, lokaler til tørking av kjøtt. Tidligere har vi brukt 1600-talls loftet på gården til det, men der er det ikke plass nok lenger. Vi skal også ha et stort kjølelager, og så blir det en stor terrasse med utsikt til nabogården­e, jordene og fjellheime­n.

– Hva slags produkter tilbyr du?

– Salta og røkt lammekjøtt av villsau, vikingsaue­n. Den har et fantastisk smakfullt kjøtt. Vi vil også lage sauefeller av denne, så selger vi hjemmeprod­usert syltetøy, hjemmebakt brød, lefser og flatbrød. Og ikke minst vil jeg holde kurs i hvordan lage dette.

GOD TILBAKEMEL­DINGER

– Hvordan har mottagelse­n vært på hjemmebane?

– Jeg har bare fått positive tilbakemel­dinger. Folk liker at det skjer noe. Jeg har fått fantastisk støtte av Innovasjon Norge og god støtte av Valle kommune også, sier Margit Dale.

– Kommer du til å slutte i jobben som sykepleier nå som du satser så stort?

– Nei. Jeg vil fortsette deltid her. Jeg liker det yrket og vil holde meg oppdatert der, sier tradisjons­bæreren på Systog Dale.

Kanskje vil hun arrangere jaktturer, guidede fisketurer og heiturer også. Mann og barn synes det er gøy å treffe folk og utvikle gardsturis­men på Systog Dale de også.

Og for de som ikke skulle skjønne det – «Systog» har ingen ting med systue å gjøre. Nei det betyr den sørlige stua på Dale, fordi der er flere garder enn denne i grenda.

 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Margit Dale investerer stort i tradisjons­mat og gardsturis­me i Valle. Her med brød fra den nye baksteovne­n i fjøset der en gang mjølkekyrn­e rådde.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Margit Dale investerer stort i tradisjons­mat og gardsturis­me i Valle. Her med brød fra den nye baksteovne­n i fjøset der en gang mjølkekyrn­e rådde.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Systog Dale har tradisjone­r tilbake til middelalde­r og vikingtid. I fjøset bak 1600-tallslofte­t, skal det bli nye lokaler som vil bære tradisjone­ne videre, kommersiel­t.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Systog Dale har tradisjone­r tilbake til middelalde­r og vikingtid. I fjøset bak 1600-tallslofte­t, skal det bli nye lokaler som vil bære tradisjone­ne videre, kommersiel­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway