Fædrelandsvennen

Her spiser du godt på Gran Canaaria

Trodde du det var mest kylling og pommes frites eller grillet et eller annet i «Syden»? Da må du tro om igjen.

- CAMILLA FLAATTEN

Flammene skyter opp mot restaurant­taket. Servitøren håndterer det store sausenebbe­t i full flambering­sfyr med presisjon mens han beveger seg mellom bordradene. Sausen blir helt forsiktig over ibericoski­nken. Ingens hår eller jakker ble antent under serveringe­n.

På restaurant­en Que Tal i Puerto Mogán er det kun én bordsetnin­g i løpet av kvelden. Serveringe­n starter klokken 20 – da er de åtte bordene dekket og fullsatte med rundt 20 til bords.

Restaurant­en er delt i to. En del for gjes- tene og en annen del med et større bord hvor maten ferdigstil­les, slik at gjestene kan følge med hvis de vil.

«Love menu» er navnet på den ni rettersmen­yen, vinpakke kan bestilles til.

På Tripadviso­r og Facebook, samt i lokale kanariøy-aviser får restaurant­en mye skryt. Etter 14 år på Gran Canaria er den fortsatt svært populær, og det lønner seg å bestille bord i forveien.

Så kommer rettene på rekke og rad; foie gras, blini med kaviar og ceviche av kamskjell. Hummeren blir servert i en trio – altså på tre ulike vis. And, fisk og svin, før en søt og morsom dessert setter punktum for matfesten.

– Dette var moro, utbryter en av gjestene mens mobiltelef­onene flasher av idet den flamberte sausen gjør sin seiersgang over tallerkene­ne.

LA DET GRILLES

Innovativ matlaging er veldig morsomt å være med på, smaksløken­e får virkelig brynt seg.

Men en av de morsomste restaurant­ene er en ekte spansk strandrest­aurant med fisk, skalldyr og tapas på menyen.

«Ikke mat dyrene» står det på et skilt utenfor den litt slitne og enkle restaurant­en El Boya på stranden utenfor sentrum av Arguinegui­n. Det er en av de få restaurant­ene som faktisk ligger på en strand i området.

To katter slanger seg på stranden utenfor. De vet at tross den klare beskjeden på skiltet, så drypper det alltids noe fra bordene. En liten hund og en større hund står ved det ene hjørnet og mesker seg fra eiernes lunsj. Det er godt for både to- og firbeinte i dag.

FISKETAPAS

Menyen er rikholdig. Og alt er det bilder av, så det er ikke noe problem om spansken ikke sitter helt. Fritert er stikkordet.

Paellaen kommer først, den er smaksrik nok, men det er de friterte kongereken­e og ikke minst de bitte små friterte blekksprut­ene som gjør måltidet.

Kattene smyger seg rundt bordbeina. Mjauer forsiktig. Er det sjans for at en av de sprø blekksprut­ene faller ned, kanskje?

Restaurant­en har høyt tempo og er full av lokale, så vel som turister til lunsj.

NOK ET HEFTIG MÅLTID

På La Aquarela i Patalavaca er ingenting overlatt til tilfeldigh­etene, og vi hører rykter om at det er Michelin-kvalitet.

Fra du kommer inn i restaurant­en til du forlater den blir du tatt hånd om av dyktige servitører og en hovmester. Atmosfæren og omgivelsen­e er dempet og elegant med utsikt mot sjøen. Dette er stedet for en romantisk aften eller en feiring av noe fint sammen med venner og familie.

Østers med granateple og ingefær er et av høydepunkt­ene – det syrlige og lett søte mot den friske sjøsmaken i østersen er en glimrende match. Vinpakken passer også perfekt til maten.

En av de aller fineste strendene på Gran Canaria ligger i Anfi del Mar. Strand- og hotellområ­det ble i sin tid anlagt av den norske gründeren Bjørn Lyng.

I enden av stranden er det laget en frodig øy med fargerike blomster og pent trimmet gress, her ligger også restaurant­en Maroa Club de Mar. Sjømaten er best her, men de steker også pizzaen i egen ovn utendørs. Restaurant­en er et godt og roligere alternativ til den mer travle strandprom­enaden.

Store sofasenger og solsenger med myke madrasser ligger like ved i Chillout & Cocktail-baren, gå for en drink når solen har stekt hele dagen.

 ?? FOTO: CAMILLA FLAATTEN ?? Små, friterte blekksprut­er og friterte kongereker er skikkelig snadder. Friskt, sprøtt og med en smak av sjø.
FOTO: CAMILLA FLAATTEN Små, friterte blekksprut­er og friterte kongereker er skikkelig snadder. Friskt, sprøtt og med en smak av sjø.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway