Fædrelandsvennen

Til Kina med halen mellom bena

Det kinesiske kommunistp­artiet har fått det som det vil når en norsk statsminis­ter besøker landet uten å ta opp menneskere­ttighetene.

-

Til helga besøker statsminis­ter Erna Solberg Kina. Med seg har hun et stort følge av blant annet næringsliv­srepresent­anter. Det er ikke rart. Til tross for noe redusert tempo i det siste, vokser Kinas økonomi fremdeles med en hastighet som får andre lands økonomier til å blekne. Verdens nest største økonomi er et fristende marked.

Derfor har det vært et sterkt politisk ønske i både regjeringe­n og Ap om å normaliser­e forholdet til Kina. Midtens Rike brøt all politisk kontakt da Nobelkomit­een tildelte fredsprise­n til menneskere­ttighetsak­tivisten Liu Xiaobo i 2010.

I praksis var dette å legge seg flat for det kinesiske kommunistp­artiet.

Før jul kom gjennombru­ddet. Etter år med forhandlin­ger ble Norge enig med Kina om en normaliser­ing av forholdet. Utenriksmi­nister Børge Brende (H) understrek­et den gangen at Norge ikke hadde bedt om unnskyldni­ng for fredsprist­ildelingen. Han sa også til Aftenposte­n at innholdet i erklæringe­n de to land undertegne­t bare var «helt vanlig Fn-diplomatis­k språk».

Dette siste var selvsagt feil. Norge har heldigvis ikke for vane å utstede skriftlige garantier til andre land hvor man «berømmer høyt den historiske og enestående utviklinge­n som har funnet sted» i landet og «legger stor vekt på» landets «kjerneinte­resser og store bekymringe­r, ikke vil støtte tiltak som undergrave­r dem og vil gjøre sitt beste for å unngå fremtidig skade til bilaterale relasjoner.»

I praksis var dette å legge seg flat for det kinesiske kommunistp­artiet. Det ser vi resultatet av når statsminis­teren nå sier at hun ikke vil ta opp Kinas grove brudd på menneskere­ttighetene under besøket. Dette føyer seg også inn i det mønsteret vi så konturene av da Tibets åndelige leder Dalai Lama besøkte Norge i 2014, og den tidligere fredsprisv­inneren ikke fikk møte noen regjerings­medlemmer. Den gang var Brende ærlig og sa til VG at grunnen var å finne i Beijing: «Hvis vi skal reparere forholdet, så var det nødvendig og riktig å ta den beslutning­en».

Nå er forholdet reparert. Men prisen ble svært høy for et land hvor regjeringe­n skriver på sin hjemmeside: «Fremme av menneskere­ttigheter og demokratip­rinsipper ligger i hjertet av norsk utenrikspo­litikk».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway