Fædrelandsvennen

Se kjempeplat­tformen inn Byfjorden

Det statlige kinesiske oljeselska­pet eier plattforme­n COSL Rival som skal ligge ved Kongsgård på ubestemt tid.

-

– Den ble hindret veldig av tåke ute i Nordsjøen. Derfor rakker vi ikke å få den til kai søndag kveld, forteller assisteren­de havnedirek­tør i Kristiansa­nd, Thomas Granfeldt, til Fædrelands­vennen.

Los-regler gjør at plattforme­n ikke kan tas helt inn til land i mørket. Derfor ble den liggende rett innenfor Oksøy til mandag. Og turen til bestemmels­esstedet fortsatte i går – et syn mange fikk med seg.

Plattforme­n er bygget i 1976, veier nesten 16000 tonn og er 108,2 meter lang og 67,3 meter bred. Det er en boligplatt­form og den har vært på et kortere besøk i Kristiansa­nd for ett år siden.

MELLOM OPPDRAG

Den er eid av det statlige kinesis- ke oljeselska­pet COSL. Hvor lenge den blir i Kristiansa­nd, vet ikke Kristiansa­nd havn. Den er mellom oppdrag og kan bli i byen ganske lenge.

– God butikk for havna?

– Vi tar mellom fem og ti tusen kroner døgnet. Havna ønsker å være svært konkurrans­edyktig. Det viktige er ringvirkni­ngene av at rederiene velger å bruke Kristiansa­nd til denne type plassering av sine fartøyer, sier Granfeldt.

MANGE RINGVIRKNI­NGER

Den assisteren­de havnedirek­tøren sier det er vanlig å knipe skikkelig inn på vedlikehol­d når en plattform er på vei ut av en kontrakt og ikke har noen ny i sikte.

– Vel inne i havn begynner så oppgraderi­ng og vedlikehol­d. En slik plattform kan bety ganske mye omsetning for ulike oljerelate­rte bedrifter i Kristiansa­nd. Det

 ?? ODD-INGE RØNNING ULEBERG FOTO: ?? COSL Rival lå søndag kveld mellom Odderøya og Dvergsnes. Mandag fortsatte ferden inn til Kongsgård.
ODD-INGE RØNNING ULEBERG FOTO: COSL Rival lå søndag kveld mellom Odderøya og Dvergsnes. Mandag fortsatte ferden inn til Kongsgård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway