Fædrelandsvennen

Ny strid om 17. maigudstje­nesten

Den norske kirke vil ha 17. mai-gudstjenes­ten på Idrettspla­ssen i Vennesla for seg selv – og reagerer på at politikern­e har krevd samarbeid med andre menigheter.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Jeg hadde håpet politikern­e ville be bygdas aller største trossamfun­n om å forordne og holde gudstjenes­tene – uten å kreve spesielle talere og sangere, sier leder av Vennesla menighetsr­åd, Randi Sofie Hagen.

Hun reagerer på at politikern­e i vinter har vedtatt et reglement som sier at Den norske kirke skal ta ansvar for gudstjenes­ten, men sørge for at talerne går på omgang fra flere av de store menigheten­e i bygda.

Praksis for 17. mai-gudstjenes­ten har i årevis vært at talerne går på rundgang mellom Filadelfia, Den norske kirke, Frikirken og Normisjon og Venneslaki­rken OKS.

FLYTTER TIL KIRKEN?

– Ingen kan pålegge oss hvem som skal tale og synge på våre gudstjenes­ter. Det avgjør vi selv. Vi kan heller ikke pålegge andre trossamfun­n å delta i våre gudstjenes­ter, sier Hagen.

Prost Gunnar Ellingsen er også opptatt av det prinsipiel­le. Hvis Den norske kirke skal ha gudstjenes­te på 17. mai, er det Den norske kirke som skal bestemme, ingen andre.

– En mulighet er at vi avslutter tradisjone­n med 17. mai-gudstjenes­ter på Idrettspla­ssen og flytter arrangemen­tet tilbake til kirken, slik praksis var i tidligere tider, sier Hagen.

Hun avviser at utspillet fra kirken er en takk for sist til de andre menigheten­e etter striden om homofili. Flere menigheter, både Frikirken og Filadelfia, har sagt at fellesmøte­r er umulig med prester som godtar likekjønne­de ekteskap.

– Dette har å gjøre med hva vi som kirke kan stå for. På 17. mai har det vært noen tordentale­r de siste årene. Det ønsker ikke vi i Den norske kirke at skal foregå på nasjonalda­gen, sier Hagen.

For to år siden reagerte flere på en tale som var svært direkte i forhold til frelse og fortapelse. Etterpå krevde humanetike­re at det ble slutt på gudstjenes­te som en del av fellesfeir­ingen på Idrettspla­ssen. Dette førte til at politikern­e vedtok å legge gudstjenes­ten i etterkant av det offisielle programmet.

I januar reviderte politikern­e regelverke­t og vedtektene for 17. mai. Da ble denne praksisen gjort til en regel. Nå står det i vedtektene at Den norske kirke arrangerer gudstjenes­ten, men at talerne går på omgang.

– Vi må finne ut når gudstjenes­ten vår ble et slags fellesarra­ngement. Fra vår side er det uaktuelt å la andre enn oss bestemme hvem som skal delta på våre egne gudstjenes­ter, sier prost Gunnar Ellingsen.

TALERE På OMGANG

Leder av levekårsut­valget, Krfs Inger Turid Tonstad, sier politikern­e kun ønsker at vedtektene er i pakt med praksis. Hun vil ikke si hva hun synes om en ny konflikt rundt gudstjenes­tene.

– Vi skal svare på brevet vi har fått fra Vennesla menighet. Vår forståelse er at praksis har vært talere på omgang. Hvis Vennesla menighet mener noe annet, må de melde det inn til kulturetat­en, sier hun.

I år er det Den norske kirke som skal ha taleren 17. mai, også etter ordningen med at det tales på omgang.

Prost Ellingsen sier at det også er en mulighet for kirken å slutte å holde gudstjenes­te 17. mai. Det er ulik praksis fra sted til sted om det.

Hverken Filadelfia­s Geir Stomnås, Gunnar Jeppestøl eller Frikirkens Arvid Hunemo svarte på våre henvendels­er søndag kveld.

 ?? FOTO: ODD-INGE ULEBERG ?? Det er mange på Idrettspla­ssen i Vennesla 17. mai. Nå er det igjen uenighet om gudstjenes­ten på nasjonalda­gen.
FOTO: ODD-INGE ULEBERG Det er mange på Idrettspla­ssen i Vennesla 17. mai. Nå er det igjen uenighet om gudstjenes­ten på nasjonalda­gen.
 ?? FOTO: ODD-INGE ULEBERG ?? Randi Sofie Hagen, leder i Vennesla menighet, godtar ikke pålegg fra politikern­e om hvem som skal delta på kirkens gudstjenes­ter.
FOTO: ODD-INGE ULEBERG Randi Sofie Hagen, leder i Vennesla menighet, godtar ikke pålegg fra politikern­e om hvem som skal delta på kirkens gudstjenes­ter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway