Fædrelandsvennen

Gerd (95) fikk endelig alarm

Gerd Try Gundersen ventet i over fem måneder på telefon- og dørklokke og brannalarm. Nå blir det politisk oppvask i Vennesla.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no -

Det blir politisk oppvask i Vennesla etter at 95 år gamle og tunghørte Gerd Try Gundersen sto fram i avisen og fortalte om fem måneders venting på telefon- og brannalarm.

Ei drøy uke etter at Fædrelands­vennen skrev, kom fagfolkene for å montere det som manglet hos Try Gundersen.

– Jeg kjenner meg mye tryggere nå. De kom tirsdag, men kommer igjen torsdag for å koble til alarmene til ytterdøra. De som var her, takket meg for at jeg sto fram i avisen. Det er visst mange andre også som venter, sier en svært fornøyd Gerd Try Gundersen.

Hun er både fornøyd og misfornøyd. Fornøyd med å få hjelp, misfornøyd med at ikke ting ble løst før media tok fatt i saken.

I fem måneder ventet hun på å få alarmordni­ngene flyttet fra den gamle leilighete­n til den nye hun har kjøpt.

Det gjelder en lysalarm som varsler telefon, ringing på døra og brannalarm når hun er våken og en vibrerende ordning i senga som varsler om det samme nattestid. Montering krever spesialkom­petanse og hjelp fra syn- og hørselskon­sulenten i kommunen.

Den stillingen er bare på 30 prosent i Vennesla, og da syn- og hørselskon­sulenten var syk i vinter, ble det ikke satt inn vikar.

KREVER ØKT STILLING FORT

Høyres Jens Røed mener syn- og hørselstje­nesten må bygges ut så fort som mulig, og synes eksempelet med Gerd Try Gundersen er graverende.

– Vi foreslo 50 prosent-stilling i sist budsjett, men ble nedstemt av flertallet KRF, Ap og Sp. Dette handler om viktige tjenester, og nå må noe skje. Alle bør enes om dette, sier Røed.

Han mener det ikke er vits i å vente til budsjettet til høsten en gang.

– Vi hadde 50 millioner i overskudd i fjor. Får vi flertall for å øke stillingen, kan vi like godt gjøre det i økonomigje­nnomgangen vi skal ha i vår. Her er ingen tid å miste, sier Røed.

Aps Steinar Fredriksen sitter i levekårsut­valget og er enig i at Venneslas innbyggere må få bedre tilbud, men han sier han ikke kan forskutter­e bevilgning­er gjennom avisen.

Frps Lene Vennesland Fraser tok opp saken i sist levekårsut­valg:

– Da ble vi forsikret om at i alle fall noen skal svare når hørselskon­sulenten er syk. I vinter har ingen svart på henvendels­er en gang. Når rutinene er på plass, må vi se på om det også er behov for å øke stillingen, sier hun.

GJENTATTE VARSLER

Leder av rådet for funksjonsh­emmede i Vennesla, Gunhild Slettedal, synes politikern­e burde ha ryddet opp for lenge siden. Rådet har i flere år varslet om for små ressurser.

– 30 prosent stilling er for lite. Stillingen bør opp i 50 prosent, men to ganger har rådmannen sagt nei og politikern­e også sagt nei, forteller hun.

DÅRLIGERE ENN LYNGDAL

Slettedal har sjekket med andre kommuner og sier Vennesla kommer veldig dårlig ut. I Lyngdal har hørsel- og synskonsul­enten 40 prosent stilling på cirka 8.000 innbyggere.

Lyngdals syn- og hørselskon­uslent, Rita Melkvik, synes 30 prosent på 14.500 personer i Vennesla høres altfor lite ute.

– Stillingen bør minst opp i 50 prosent. Min erfaring er at eldre folk med syn- og hørselprob­lemer kan få et helt nytt liv med enkle hjelpemidl­er. Det handler om livskvalit­et, trygghet og at flere kan bo hjemme lenger, sier Melkvik.

Unni Godfredsen har stillingen i Vennesla, men ønsker ikke å gi kommentare­r.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Gerd Try Gundersen (95) ventet i over fem måneder på telefon- og dørklokke og brannalarm. Ei uke etter at hun sto fram i Fædrelands­vennen, kom montøren. Nå er hun glad.
ARKIVFOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Gerd Try Gundersen (95) ventet i over fem måneder på telefon- og dørklokke og brannalarm. Ei uke etter at hun sto fram i Fædrelands­vennen, kom montøren. Nå er hun glad.
 ?? ARKIVFOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN ?? Gunhild Slettedal i rådet for funksjonsh­emmede forteller om mange varsler til politikern­e.
ARKIVFOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN Gunhild Slettedal i rådet for funksjonsh­emmede forteller om mange varsler til politikern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway