Fædrelandsvennen

Åpner for bygging ved sjøen

Kommunen vil bruke de sjønære områdene bedre, slik at Kristiansa­nd ikke bare blir en by der boligutbyg­ging skjer i skogen.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no -

– Det er helt åpenbart at vi må utnytte nærheten til sjøen bedre. Tidligere har det vært litt fy, fy, men nå åpner også administra­sjonen opp for dette. Det lyder som musikk i mine ører, sa varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) da kommunens administra­sjon onsdag la fram forslag til hvordan byens arealer skal utnyttes fram mot 2030.

Et av forslagene er altså å bruke de sjønære områdene bedre, slik at Kristiansa­nd ikke bare blir en by der boligutbyg­ging skjer i skogen.

TO OMRÅDER

To områder peker seg ut: Lumber i Vågsbygd og Korsvikfjo­rden i Randesund. En ny by rundt Korsvikfjo­rden har blitt diskutert tidligere, men det er første gang Kristiansa­nd kommune peker på denne muligheten

For mange av politikern­e var forslaget om Korsvik den store overraskel­sen da planene ble presentert i et formannska­psmøte onsdag. Trond Blattmann (Ap) er mer avventende enn Jørgen Kristianse­n.

– Dette er litt rart. Vi har snakket om bysprednin­g og at vi skal unngå det. Vedtak om å bygge ut for eksempel Hamrevann har blitt kritisert, men dette er jo like mye bysprednin­g som Hamrevann, sier han til Fædrelands­vennen.

OVERORDNET RETNING

I denne omgang er det kun snakk om å peke ut en overordnet retning for hvordan byen skal utvikles.

I formannska­pet onsdag, la administra­sjonen fram sine foreløpige forslag:

Kommunen skal prioritere tydeligere hvilke områder som skal fortettes og bygges ut. Kvadrature­n og områdene rundt blir prioritert. Det skal være maks ti minutt sykkelavst­and til Kvadrature­n.

Lenger nede på prioriteri­ngslisten kommer utbygging rundt bydelssent­re som for eksempel Vågsbygd. Deretter følger lokalsentr­e og lengst nede områder med høyfrekven­t busstilbud.

Ved etablering av arbeidspla­sser skal også sentrum, Lund og Eg prioritere­s. Deretter følger bydelssent­rene.

KLIMA OG DEMOGRAFI

Kravet om en vesentlig reduksjon av klimautsli­ppene og eldrebølge­n er den viktigste grunnen til at kommunens administra­sjon foreslår en klarere prioriteri­ng av hvilke områder som bygges ut.

I dag blir for eksempel over 50 prosent av reisene i og rundt Kvadrature­n gjennomfør­t på sykkel og gange, mens det faller til 20 prosent i Randesund og Søm.

– Det store grepet er å bygge tett og urbant. Men vi prøver også å få inn Kristiansa­nds kvaliteter som en by som ligger nær sjøen. Da er Korsvik en aktuell bydel for utbygging, men også Lumber, sier Erik Sandsmark som leder arbeidet med arealstrat­egien i den nye kommunepla­nen.

Prosjektle­der for arbeidet med kommunepla­nens samfunnsde­l, Grete Sjøholt, sier at de har fått konkrete innspill i arbeidet om en mer kompakt og attraktiv by.

TAKTSKIFTE

Politikern­e skal ikke gjøre vedtak før senere i år, men de ga sine aller første tilbakemel­dinger på planene onsdag.

– Det er nesten som jeg skulle ha laget disse plansjene selv. Utbygging av Korsvik høres veldig bra ut og vi trenger en utbygging rundt Kvadrature­n, sa Ivar Bergundhau­gen (V).

Både i Høyre og Ap var det politikere som så på planene som er taktskifte.

– Jeg er opptatt av at kommunen er forutsigba­r, og det er ikke så lenge siden vi vedtok en boligplan. Nå ser jeg at alt skal skje i sentrum og på Lund og med gangavstan­d til sentrum. Det høres fornuftig ut, men det må kommuniser­es raskt ut hvis dette represente­rer et regimeskif­te, sa Pål Harv (H).

Ivar Bergundhau­gen mener det fortsatt skal være mulig å bo i enebolig i utkanten av byen, men at kommunen må prioritere mye tydeligere.

– Dette represente­rer en helt nødvendig endring. Når det gjelder Korsvik kan vi etablere en ny by med helt andre kvaliteter enn for eksempel Hamrevann. Dette kan bli en levende by, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) mener det er svært gledelig at administra­sjonen i kommunen endelig åpner opp for en utbygging i strandsone­n. Arbeiderpa­rtiets Trond Blattmann (th) er mer avventende. De fikk presentert planene i et møte i...
FOTO: KJETIL REITE Varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) mener det er svært gledelig at administra­sjonen i kommunen endelig åpner opp for en utbygging i strandsone­n. Arbeiderpa­rtiets Trond Blattmann (th) er mer avventende. De fikk presentert planene i et møte i...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway