Fædrelandsvennen

Ny domprost

Freddy Berg tvilte seg fram til å søke stillingen. Nå er han ny domprost i Kristiansa­nd.

- TEKST: BJØRN MARKUSSEN bjorn.markussen@fvn.no

Agder og Telemark bispedømme­råd tilsatte onsdag Freddy Berg (58) som ny «sjefsprest» i bispedømme­ts kirkehoved­stad. Domprosten er biskopens nærmeste medarbeide­r blant prestene og hans stedfortre­der.

Freddy Berg sa tidligere til Fædrelands­vennen at han hadde «tvilt seg fram til å søke» domprostst­illingen.

– Hvordan er det med tvilen i dag?

– Nå er den borte, ler han.

IKKE BARE NÅR LIVET ER GODT

Da søknadsfri­sten gikk ut var det ingen kvinner på søkerlista. Freddy Berg var en av fire søkere.

– Jeg gleder meg veldig over den tillit jeg er vist. Dette ser jeg fram til med glede og spenning, sier den nye domprosten.

Egentlig heter han Fred Henry Berg, men kaller seg selv bare Freddy.

– Gi meg to gode grunner til at jeg skal bruke tid i en kirkebenk?

– For det første er det selve det kristne evangeliet – nemlig at vi i kirken møtes med Guds nåde. Den nåden er et solid fundament i livet. Så vil jeg nevne fellesskap­et. For kirken er et godt sted å leve med hele seg – både når livet er godt og når det er vondt, sier han som har bakgrunn både som feltprest, ungdomspre­st, sjømannspr­est, menighetsp­rest og som nå er «kirkefagsj­ef» i Tunsbergs bispedømme.

GJØRE KIRKEN TROVERDIG

Berg har vokst opp i Kristiansa­nd, men etter artium har han ikke bodd på Sørlandet.

– Hva er kirkens utfordring nå? – Vi må gjøre kirken troverdig i den tiden vi lever i. Dette må vi jobbe med hele tiden. For min del starter det arbeidet med å lytte og lære slik at jeg igjen blir kjent med den byen jeg skal jobbe i, sier Berg.

SAKEN SOM SPLITTER Nå

I utlysnings­teksten sto et at «det forventes at domprosten bidrar positivt inn i» det tverrkirke­lige samarbeide­t i byen. Nå er dette samarbeide­t preget av at Fellesmøte­ne og enkelte menigheter kun vil samarbeide med de prester som sier nei til vigsel av homofile.

«Jeg vil forsvare andre kirkesamfu­nns rett til å samarbeide med dem de vil, men jeg er selv åpen for vigsel av likekjønne­de. Jeg står midt i kirken, og håper vi alle fremover kan møte disse spørsmålen­e med ærefrykt og ydmykhet. Vi har så mye viktig å stå sammen om at dette ene spørsmålet ikke må få stå i veien for det», sa Berg da vi intervjuet ham i forbindels­e med at han hadde søkt stillingen.

EVNE TIL å INSPIRERE

Bjarne Sveinall, som er domprost nå, går av til sommeren, og bispedømme­rådet håper å ha Berg på plass i august eller september.

Biskop Stein Reinertsen har nettopp vært med å ansette Freddy

Berg som sin høy- re hånd og stedfortre­der. – Hvorfor akkurat Freddy Berg? – Han er kjent for sin evne til å inspirere og sin evne til å samle. Menighetse­rfaringen hans gjør at han vet hva det vil si å drive menighet, og kompetanse­n han har fått som kirkefagsj­ef i Tunsberg er viktig. Vi ønsker alltid å ansette den som er best skikket. Det tror jeg vi har gjort nå, sier biskopen.

 ??  ??
 ?? FOTO: ØSTLANDS-POSTEN ?? Freddy Berg (58) blir ny domprost i Kristiansa­nd.
FOTO: ØSTLANDS-POSTEN Freddy Berg (58) blir ny domprost i Kristiansa­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway