Fædrelandsvennen

Kvalitet i eldreomsor­gen

En litt senere middag øker livskvalit­eten på flere områder for eldre på institusjo­n i Mandal. Det er ingen grunn til å vente med samme tiltak andre steder.

-

De sover bedre, spiser bedre og de bruker mindre medisiner. Og i gjennomsni­tt har de som trengte det gått et kilo opp i vekt etter at vi innførte dette i januar, forteller enhetslede­r Kirstin Slotten Staurseth i Mandal til Fædrelands­vennen, da helseminis­ter Bent Høie var på besøk for å få inspirasjo­n.

Også andre institusjo­ner har gjennomfør­t samme tiltak. Ternevig omsorgssen­ter i Kristiansa­nd gjorde samme grepet for et par år siden, og de ansatte har samme erfaringer.

Mat og ernæring er viktig for eldre på hjem. Ikke bare kan det være de daglige høydepunkt­ene og kosen i en kanskje litt ensformig hverdag. Studier viser også at 30-60 prosent av eldre på sykehus og i sykehjem, og 2-10 prosent av eldre hjemmeboen­de med hjemmesyke­pleie, er underernær­te.

Det er jo tall vi ikke kan slå oss til ro med. God mat er også god pleie, og særlig for de svakeste er selvfølgel­ig ernæring helt sentralt for å få en best mulig helse mot slutten av livet. Det krever gode rutiner og oppfølging, mer her er det kommet mange og gode resultater av bare et lite grep. Forskninge­n underbygge­r også disse erfaringen­e. Sykepleier­utdanninge­n ved Høgskolen i Hedmark satte for omlag tre år siden i gang et prosjekt ved seks sykehjem der hensikten var å skjerpe appetitten til de eldre. Mer hygge rundt måltidene er også grep som raskt gir gode utslag.

Diskusjone­n om eldreomsor­g har handlet mye om nok plasser og kapasitet. Det er viktig - når vi nå står foran en eldrebølge – at vi fokuserer enda mer på kvalitet. De eldre lever lengre og generasjon­ene som etter hvert skal inn under vår felles omsorg er også spådd å bli en mer krevende gruppe, de vil forlange mer enn bare mat, medisin og en seng. Mat, kultur, aktivitet og menneskeli­g tilstedevæ­relse er faktorer som kan øke trivsel og dermed også helse.

Regjeringe­n har startet arbeidet med en kvalitetsr­eform for eldre, som etter planen legges frem neste vår. Men før det skal helse-norge diskutere hvordan vi kan gi eldre bedre liv, og der bør vi alle delta. For dette angår alle.

For de svakeste er selvfølgel­ig ernæring helt sentralt for å få en best mulig helse mot slutten av livet

 ??  ?? Bent Høie på besøk hos Mandal sykehjem, hvor de har forskjøvet middagsmål­tidet og dermed skapt bedre helse og trivsel.
Bent Høie på besøk hos Mandal sykehjem, hvor de har forskjøvet middagsmål­tidet og dermed skapt bedre helse og trivsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway