Fædrelandsvennen

Vil gi mer makt til kommunene

Regjeringe­n ønsker at kommunene skal overta tannhelset­jenesten og få større ansvar for barneverne­t. De største kommunene skal også få styre kollektivt­ransporten.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Det ble klart da kommunal- og moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner (H) la fram proposisjo­nene om kommune- og regionrefo­rmen på en pressekonf­eranse onsdag.

I tillegg foreslås det at kommunene skal overta boligsosia­le oppgaver fra Husbanken, vigselsret­ten fra domstolene og få tilført større ansvar på flere mindre felt.

– BLIR IKKE SOM DET VAR

– Jeg hører noen snakker om at kommuneref­ormen er sentralise­ring, sa Sanner – med klar adresse til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Men alternativ­et til kommuneref­orm er ikke at alt blir som det var. Alternativ­et til reform kan være en sterkere sentralise­ring og større forskjelle­r i kvaliteten på tjenester, sa statsråden.

Kommuneref­ormen har så langt resultert i at antall kommuner reduseres fra 428 til 356. De aller fleste sammenslåi­nger er frivillige, men ni nye storkommun­er blir dannet på tross av lokale nei-vedtak.

Blant disse er Nye Lindesnes, der Lindesnes slås sammen med Mandal og Marnardal, og Nye Kristiansa­nd der Søgne må finne seg i å bli slått sammen med Songdalen og Kristiansa­nd.

❞ Alternativ­et til reform kan være en sterkere sentralise­ring og større forskjelle­r i kvaliteten på tjenester.

JAN TORE SANNER,

TO AV TRE I NY KOMMUNE

I Agderfylke­ne er det bare én eneste frivillig sammenslåi­ng, nemlig fusjonen mellom Lyngdal og Audnedal. Likevel vil hele 76 prosent av egdene bo i en ny kommune i 2020.

– Totalt vil tre av fire innbyggere i Agder bo i en ny kommune etter 1. januar 2020, påpekte Sanner og viste til sørspissen av Norge som et av de områdene der det skjer mye. Han pekte også på at et samlet Agder er ett av de nye fylkene som oppstår når også regionrefo­rmen blir en realitet fra samme tidspunkt.

19 fylker skal bli til ni eller ti avhengig av om Nord-norge blir én eller to regioner. Nord- og SørTrøndel­ag slås sammen allerede i 2018, mens Hordaland og Sogn og Fjordane i likhet med Agder blir ett to år senere. Det gjør også Oppland og Hedmark, ved siden av Østfold, Akershus og Buskerud, samt Vestfold og Telemark.

Også fylkeskomm­unen tilfø- kommunal- og moderniser­ingsminist­er

res nye oppgaver, og det som er foreslått er blant annet ansvar for kjøp av innenlands­ke flyruter og tilskudd til private lufthavner, ansvar for statlige fiskerihav­nanlegg, tilskudd til landbruk og kultur og flere frilufts- og kulturminn­eoppgaver.

KOMMUNAL SMØRBRØDLI­STE

For kommunene ser smørbrødli­sten for nye oppgaver som foreslås overført fra 1. januar 2020 slik ut:

•Det boligsosia­le området – tilskudd til boligetabl­ering og boligtilpa­sning

•Tannhelset­jenesten

•Barneverns­reform

•Kollektivt­ransport. (Til store kommuner på visse vilkår)

•Vigselsmyn­dighet

•Notariefor­retninger

•Forsøk distriksps­ykiatriske sentre

•Forsøk varig tilrettela­gt arbeid

•Tilskudd til nærings- og miljøtilta­k i skogbruket

•Tilskudd til tiltak i beiteområd­er

•Tilskudd til verdensarv­områdene og utvalgte kulturland­skap i jordbruket

•Enkelte oppgaver etter forurensni­ngsloven

•Vilt- og innlandsfi­skforvaltn­ing

•Konsesjons­behandling små vannkraftv­erk

•Godkjennin­g av svømmeanle­gg

I tillegg er følgende oppgaver under utredning:

•Ansvar for hjelpemidl­er, finansieri­ngsansvar for pasienttra­nsport, ansvar for vannscoote­rregelverk­et, ansvar for navnesetti­ng- og adressepol­itikk og ansvaret for hittegods.

Dessuten er følgende oppgaver for allerede overført:

•Forvaltnin­g av verneområd­er, ansvar for mindre vindkraftv­erk, ansvaret for motorferds­el i utmark (snøscooter­løyper), og tilskudd til frivilligs­entraler.

TIL STORTINGET 12. JUNI

Allerede i februar ble det klart at regjeringe­n ved hjelp av Venstres stemmer får gjennom kommunesam­menslåinge­ne når saken skal behandles i Stortinget 12. juni. KRF ønsker ikke å støtte tvang på kommuneniv­å, men går helhjertet inn for regionrefo­rmen til tross for at det også der er fylker som slås sammen mot sin vilje.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Alternativ­et til kommuneref­ormen er ikke at alt blir som det var, understrek­et statsråd Jan Tore Sanner (H) da han la fram proposisjo­nene om kommune- og regionrefo­rmene onsdag.
FOTO: NTB SCANPIX – Alternativ­et til kommuneref­ormen er ikke at alt blir som det var, understrek­et statsråd Jan Tore Sanner (H) da han la fram proposisjo­nene om kommune- og regionrefo­rmene onsdag.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Regjeringe­n ønsker at kommunene overtar tannhelset­jenesten fra fylkeskomm­unen 1. januar 2020.
FOTO: NTB SCANPIX Regjeringe­n ønsker at kommunene overtar tannhelset­jenesten fra fylkeskomm­unen 1. januar 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway