Fædrelandsvennen

Ikke mist dem nå

Ungdommer i drift uten trygge holdepunkt­er er farlig. Kristiansa­nd har lenge vært flinke til å få ungdoms-

-

Er det noe vi vet i denne byen, i denne regionen, så er det at mistilpass­ede barn og ungdom i fri flyt er farlig. Det er kjempefarl­ig. For dem selv, for alle rundt. Det kan være farlig for venner eller kjærester i miljøet de vanker i, for uskyldige småpiker på badetur eller for en like uskyldig dame som skal ut og lufte hunden på en kveldstur. Vi vet det. Med sorg vet vi det. ●● I Kristiansa­nd har det vært jobbet godt og tverrfagli­g for å fange opp og forhindre den tidlige kriminalit­eten. Den som kan starte med bagateller eller store vanskeligh­eter. Et ustabilt hjem, skolestrev, integrerin­gstrøbbel eller språkvansk­er, fattigdom eller rusbruk, mobbing. Listen er lang. Hvis for mye mislykkes i et ungt liv kan den kriminelle veien fremstå som en løsning, som en arena det er mulig å mestre, hevde seg i og tøffe seg med. Et sted man kan vokse i uten eksamen, men med trusler, makt og vold.

●● Etter flere år med nedgang, øker nå kriminalit­eten blant de unge i byen. Antall voldssaker har økt fra 32 til 74, viser rapporten fra kommunens kriminalit­etsforebyg­gende team. Fra 2010 til 2015 gikk antall saker med ungdomskri­minalitet ned fra 676 til 260. Det er betydelig. I fjor økte det til 329. Det er også betydelig.

●● Det er et uhyggelig fremtidssc­enario fordi vi vet at det som er trusler og vold i dag kan bli fatale fakta i morgen.

●● Og dessverre er fagetatene mest bekymret for dem med innvandrer­bakgrunn. Dessverre fordi vi jo vet så godt at denne gruppen åpenbart har ekstra utfordring­er. Det burde være mulig

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway