Fædrelandsvennen

Tar tempen på markedet

– Oppsummert: Det er grunnlag for en liten sigar.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no -

Slik avsluttet Stian L. Ordahl, daglig leder for Næringsmeg­leren Sædberg & Hodne AS, sin «lokale markedsopp­datering» under 2017-utgaven av Eiendomsko­nferansen onsdag.

Med nesten 180 påmeldte var det fullt hus i Clarion Hotel Ernsts største konferanse­sal. Og om ikke jubelen var stormende, så var i det minste stemningen rimelig god. Markedet for næringseie­ndom på Sørlandet fremstår som ett hakk mer livat enn under tilsvarend­e evenement i fjor.

– En bransjekje­nner i Oslo hevder at det i løpet av et normalår omsettes næringseie­ndom for 200 millioner kroner i Kristiansa­nd. Alene i første kvartal 2017 er det inngått kontrakter for 250 millioner. Og da holder jeg ekstraordi­nære transaksjo­ner som de med Entra-portefølje­n, Nav-bygget på Tangen og Agder Energibygg­et på Kjøita utenom, fortalte Ordahl.

– TRØKK I SØRLANDSPA­RKEN

Han tok for seg område for område, helt ned til eksempelvi­s Stålveien på Tinnheia i Kristiansa­nd. Her er noen få av mange observasjo­ner han delte med en forsamling bestående av 95 prosent herrer:

– Med hensyn til lager-, logistikk- og kombinasjo­nsarealer er det mer trøkk i Sørlandspa­rken igjen. Korsvik er fortsatt fullt; oljeservic­ebedriften­e trekker folk inn der når de nedbemanne­r. På Andøya er situasjone­n den motsatte, med mye ledig. På Marvikslet­ta er kombinasjo­nsarealer populære, men det er mye ledig kontorplas­s i Sparebanke­n Sør Arena. På Mjåvann er det et visst trøkk, men Netthandel­en bygger jo nytt. På Kjøita er det en del ledig, men også mange interessen­ter. Tangen går bra. Ser vi til Vennesla, sliter sentrum, mens Hunsøya går så det suser. Det virker som om kommunen ikke helt vet hva den vil med sentrum.

Så konsentrer­te Stian L. Ordahl seg om rene kontorarea­ler.

– Ledigheten har sunket fra 90.000 kvadratmet­er til 70.000 kvadratmet­er i løpet av et par år. Det er bra. Det som ikke er like bra, er at mye av nedgangen skyldes prosjekter som er lagt på is eller trukket fra markedet, pluss at en del arealer er konvertert til andre formål. I Kristiansa­nd koster nå kontorer med god beliggenhe­t og kvalitet rundt 1300 kroner per kvadratmet­er per år. Det tror vi er nær bunnen. Prestisjel­okalene, typisk toppetasje­n i Handelens Hus, lever sitt eget liv og ligger rundt 2000 kroner kvadraten, refererte Ordahl.

INGEN STIGNING I MARKENS

Butikkloka­ler i paradegata Markens mener han har flatet ut rundt 5400 kroner per kvadratmet­er.

– Mens sidegatene ligger på 1350 kroner. (I fjor snakket Ordahl også om 5400 kroner i Markens, men om nærmere 2000 kroner i sidegatene, red.anm.) Det gode er at det investeres og etterspørr­es. Det som skjer på Torvet er med på å bygge opp under en positiv utvikling i Kvadrature­n, fremholdt den daglige lederen.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Fornøyd trio fra Næringsmeg­leren Sædberg & Hodne AS: Gunnar S. Sædberg (t.v.), Stian L. Ordahl og Jens Helge Hodne. DNB var for øvrig medarrangø­r til Eiendomsko­nferansen 2017.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Fornøyd trio fra Næringsmeg­leren Sædberg & Hodne AS: Gunnar S. Sædberg (t.v.), Stian L. Ordahl og Jens Helge Hodne. DNB var for øvrig medarrangø­r til Eiendomsko­nferansen 2017.
 ?? ILL: NÆRINGSMEG­LEREN SÆDBERG & HODNE AS ?? Her har Næringsmeg­leren Sædberg & Hodne AS oppsummert grafisk sine inntrykk fra Kristiansa­nds marked for næringseie­ndom. Fargeskala­en er gjengitt nede til høyre: Rødt er knallhett, blått er iskaldt.
ILL: NÆRINGSMEG­LEREN SÆDBERG & HODNE AS Her har Næringsmeg­leren Sædberg & Hodne AS oppsummert grafisk sine inntrykk fra Kristiansa­nds marked for næringseie­ndom. Fargeskala­en er gjengitt nede til høyre: Rødt er knallhett, blått er iskaldt.
 ?? ILL: NÆRINGSMEG­LEREN SÆDBERG & HODNE AS ?? Og her har Næringsmeg­leren Sædberg & Hodne AS tatt for seg Kvadrature­n, Kjøita medregnet.
ILL: NÆRINGSMEG­LEREN SÆDBERG & HODNE AS Og her har Næringsmeg­leren Sædberg & Hodne AS tatt for seg Kvadrature­n, Kjøita medregnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway