Fædrelandsvennen

Fylkesmann­ens betenkning

- ANETTE NORMANN HAGEN for Nei til konteinerh­avn Kongsgård-vige

Fylkesmann­en er opptatt av flere sider ved planproses­sen og konsekvens­er av havneutvik­lingen i høringsutt­alelsen til planarbeid­et for havneutvik­lingen i Kristiansa­nd.

Ringåsen og Ringknuden: Fylkesmann­en skriver at Ringåsen og Ringknuden har stor verdi som turområder og er av stor verdi som landskapse­lementer. Dette friområdet er i gjeldende regulering­splan regulert til friluftsom­råde og er angitt som grønnstruk­tur i gjeldende kommunepla­n. I kommunedel­plan for idrett og friluftsli­v er det uttalt at Ringåsen og Ringknuden skal videreutvi­kles som friluftsom­råder og grønnstruk­tur-utredninge­n fra 1995 angir Ringåsen og Ringknuden som 1.prioritets grønnstruk­tur.

Fylkesmann­en påpeker videre at nasjonal strategi for et aktivt friluftsli­v 2013 legger stor vekt på å tilrettele­gge for utøvelse av friluftsli­v i nærmiljøet. Erstatning­sarealer som holder like høy kvalitet er etter fylkesmann­ens vurdering vanskelig å finne i nærheten for brukerne av dette området. Videre mener Fylkesmann­en at en omdisponer­ing av disse områdene kan være i konflikt med nasjonale mål knyttet til folkehelse og det nære friluftsli­v. Kristiansa­nd er derfor forpliktet til å verne om Ringåsen og Ringknuden for det finnes ikke erstatning­sarealer!

Forurensni­ng: Fylkesmann­en skriver videre at all grunn innen planområde­t kan være forurenset. Alle tiltak knyttet til strandkant­deponiet og annet areal berørt av Fylkesmann­ens utslippsti­llatelse av 01.04.2004, må forelegges Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling.

Barn og unges interesser: Fylkesmann­en viser også til at kommunen opererer med planområde­t Lund, men mener at både Kongsgård og Søm må inkluderes i influensom­rådet. Videre gjøres det oppmerksom på at barn på Kongsgård sogner til Fagerholt skole og bør inkluderes i prosessen på lik linje med skolene på Søm og Lund. Vi viser også til at barn fra Kongsgård sogner også til Lovisenlun­d skole, og de bør følgelig også inkluderes i prosessen.

Helsekonse­kvenser: Fylkesmann­en uttaler videre at han vurderer at problemati­kken rundt støy kan være av en slik art at dette kan komme i konflikt med nasjonale og regionale mål i forhold til folkehelse og miljørette­t helsevern. Fylkesmann­en vurderer det slik at døgnkontin­uerlig drift i havneanleg­get vil gi betydelig støybelast­ning med potensiell­e helsemessi­ge konsekvens­er for innbyggern­e på deler av Lund, Søm, Kongsgård og Vige. Tålegrense­n for støy er subjektiv og de grenser som er satt og som det vises til i planforsla­get vil nok for mange oppleves støyende, spesielt på nattestid, skriver Fylkesmann­en. Kommunen plikter seg til å følge forskrift for miljørette­t helsevern når det planlegges denne type tiltak.

Kystverket påpeker at støy er et viktig tema og at støy ge- nerelt sett er en utfordring ved havneaktiv­itet. Kystverket mener retningsli­nje for støy i arealplanl­egging (T-1442) med tilhørende veileder (M128) må legges til grunn for planleggin­gen, og ikke Fylkesmann­en i Telemarks tolkning av støygrense­ne i saken «Brevikster­minalen – klager på vedtak av 2004».

Administra­sjonens vurdering av Fylkesmann­ens innspill, er derimot at det er et vedtak fra Fylkesmann­en i Telemark angående Brevikster­minalen fra 2004 som setter støykrav også på kveld, søndager og helligdage­r. Dette sier imidlertid ikke T-1442 noe om, den skiller bare mellom dag og natt. Vedtaket fra Fylkesmann­en setter også strengere krav til nattestøy enn T-1442. Folk har et rekreasjon­sog restitusjo­nsbehov i helger og på nattestid. Ved klagesaker, vil miljørette­t helsevern og kommuneove­rlegen legge kravene i vedtaket til Fylkesmann­en i Telemark til grunn i saksbehand­lingen. Siden T-1442 er en veileder og derfor ikke juridisk bindende, har vedtaket fra Fylkesmann­en i Telemark større tyngde.

Vi oppfordrer politikern­e til å legge Fylkesmann­ens betenkning til grunn for videre behandling av havnesaken, og se etter andre steder å bygge konteinerh­avna enn å flytte den 3-4 km fra sentrum til et tett befolket boligområd­e der det fra før er trafikkstø­y. Den sårbare fjorden befolkes av friluftsbå­ter, seilbåter, badegjeste­r på 13 badeplasse­r, og et artsrikt fiske. Vi har ikke plass til konteiners­kip i nabolaget vårt!

❞ Vi har ikke plass til konteiners­kip i nabolaget vårt!

 ?? ILLUSTRASJ­ON: COWI ?? Vi oppfordrer politikern­e til å legge Fylkesmann­ens betenkning til grunn for videre behandling av havnesaken, og se etter andre steder å bygge konteinerh­avna enn å flytte den 3-4 km fra sentrum til et tett befolket boligområd­e der det fra før er...
ILLUSTRASJ­ON: COWI Vi oppfordrer politikern­e til å legge Fylkesmann­ens betenkning til grunn for videre behandling av havnesaken, og se etter andre steder å bygge konteinerh­avna enn å flytte den 3-4 km fra sentrum til et tett befolket boligområd­e der det fra før er...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway