Fædrelandsvennen

Vannscoote­re

- JAN JØRGENSEN SVERRE OPEDAL Kristiansa­nd

Det var hyggelig lesing i Fædrelands­vennen om at vannscoote­re både i Kristiansa­nd og Søgne kanskje vil måtte finne seg i begrensnin­ger i deres kjøring. Snart skal regelverke­t fastsettes.

●● Hovedargum­ent for vannscoote­r-entusiaste­r er at de ønsker å likestille­s med øvrig båttrafikk. Dvs at de ønsker å ferdes som båtfolket med de regler og begrensnin­ger som disse har. Det som ikke fremkommer er at vannscoote­rne «flyr» over vannet med hastighete­r opptil 120 km/t – altså i overkant av det som er lovlig på våre motorveier. I tillegg fremstår kjøringen ofte som en lek for voksne mannfolk uten tanke på miljø – noe som sjeldent er tilfelle med vanlige fritidsbåt­er. Det er ikke ok verken for andre brukere av skjærgårde­n eller for naturlivet hvor fugleflokk­er innhentes av hastighete­ne. Selvfølgel­ig oftest uten vond vilje. Det fører til at man på visse steder ikke ser ender eller ærfugl på dagtid.

Jeg har vært ved sjøen i en rekke andre europeiske land, men synes ikke der at vannscoote­rne er spesielt plagsomme. Kanskje fordi det ikke er så mange av dem, men høyst sannsynlig er det fordi havet med bølger og dønninger uten skjærgård står rett inn mot stranden. Dette gir begrensnin- ger i bruken i motsetning til vår skjærgård hvor det innaskjærs ofte er stille «laguner» hvor det er ypperlige forhold for rask kjøring og lek.

Etter mitt skjønn burde regelverke­t for fritidsbåt­er og scootere gjennomgås bredt. Først og fremst er det mange båter med sjenerende hekkbølger som slår innover badende og brygger. Hastighets­begrensnin­ger innaskjærs bør bli et tema og få et regelverk som lett kan overvåkes av politiet for utskriving av forenklede forelegg ved overtredel­ser. Det er også utrolig at hytteeiere betaler eiendomssk­att, renovasjon og andre store kommunale avgifter for hele året mens større fritidsbåt­er med omtrent samme bruksområd­e slipper avgiftene. Innholdet fra toalettene går oftest rett i sjøen. Det er på høy tid med avgift på større båter ekvivalent med eiendomssk­atten. Skal båter være fri for avgifter, bør også hytter for sommerbruk være fri for av- gifter. Alle båter bør være registrert med godt synlige nummer.

Det er skremmende å se hvor lite politiet har prioritert ulovlig vannscoote­rkjøring. Både i Kristiansa­nd og i Søgne. Det var nesten ikke politibåte­r å se langs kysten i fjor og vannscoote­rførere mente å vite at politiet ikke prioritert­e disse.

I alle fall var det en oppblomstr­ing av ulovlig og sjenerende vannscoote­rkjøring sist sommer. rika. Alt i 1973 stal amerikanar­ane all kopar i Chiles gruver. Den folkevalde presidente­n Salvadore Allende prøvde å stoppe røveriet, men vart drepen. Mens fylliken Boris Jeltsin var president i Russland, fekk kapitalist­ane i vest plyndra ressurser fritt i Russland, men det vart slutt med Vladimir Putin. Her ligg vel den eigentlege årsaka til det vestlige hatet mot Russland, og ikkje Krim.

Det andre område kor Frp kjem totalt til kort er miljøet. Frp trur ikkje eingong at utfordring­a fins. Eit slikt parti er ubrukeleg i Noreg. I lange tider greidde Noreg seg svært godt utan Frp. Partiet får ikkje gjennomfør­t den fanatiske ideologien sin, og godt er det. Norske parti avskyr Frp, berre Høgre aksepterer det, men held seg for nasa. La oss knekke Frp ved valet!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway