Fædrelandsvennen

Din niqab og fantasien min

- MARYAM DEHGHAN

Jeg har aldri møtt deg med niqab i virkelighe­ten. Du gjør meg utrygg når jeg møter deg en dag.

●● Når du dekker ansiktet ditt, slipper du fri mine fantasier om hva det skjuler seg bak niqaben din. Som en kvinne ser jeg på dine sminkede flotte øyne, og fantasien flyr om resten av deg. Jeg lurer på hva du gjør med mannen min som ser på dine flotte øyne. Jeg ser ikke ditt ansikt. Gjør jeg deg sint, lei, glad, spent? Det gjør meg ukomfortab­el. Jeg tror ikke at jeg kommer til å såre deg med mine ord, men jeg vil se ditt glade ansikt når jeg forteller deg at du har pene øyne. Jeg vil se smilet ditt og vil se at du er glad for at noen ser deg.

Du ser mitt og det er viktig for meg å se ditt.

Du sier du bærer niqab for å ikke få oppmerksom­het, men du får mer enn meg. Ingen snur seg for å se på meg to ganger, mens flere snur seg for å se deg igjen. Dine hensikter med å ikke få oppmerksom­heten er bare en bløff.

For mange år siden var jeg i et politisk gruppemøte, plutselig kom en dame med burka inn.

Vi som kjempet for multikultu­relle og kvinners rettighete­r var overrasket, ukomfortab­le og stille. Hun tok av seg burkaen. En flott og ung partikolle­ga skulle studere hvordan det er å gå rundt med burka i byen. Hun fortalte om dagen sin, utfordring­er og de blikkene hun hadde fått. Ikke noe hyggelig. Den gangen bestemte jeg for å synes synd på deg og dine tøffe hverdagsut­fordringer.

Jeg forstår deg i land hvor det er påbudt å gå ut med niqab. Men hvorfor gjør du det i Norge? Dine forklaring­er gjør meg ikke trygg på deg. Ingen har behov for å se kroppen og håret ditt, men ansiktet.

Hijab-bærere vekker ingen tanker hos meg. Jeg ser dem, og kan se at de ser meg. Men niqab og burka er helt noe annet! Hvis en modig arbeidsgiv­er gir deg en jobb, er det helt fantastisk. Men får du en jobb som har med kommunikas­jon å gjøre, begynner jeg å undre (alle jobber har med å kommuniser­e ansikt til ansikt).

Dagens debatt om de cirka 200 niqab-bærende har vekket mange tanker hos meg. Hvordan skal jeg reagere når vi møtes? Jeg vil ikke såre dine følelser, din tro og det du står for. Jeg er ikke slik, men vil være forberedt for den dagen vi møtes. Husk, du slipper fantasien min fri, og det vet du. Om du bærer niqaben på grunn av tvang eller fri vilje, for å være helt ærlig, det bryr jeg meg ikke om. Jeg og mine fantasier har mange meninger om deg, og det meste stemmer sikkert ikke. Men du og niqaben din og meg og fantasien min, har hver sin historie.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway