Fædrelandsvennen

Påskekonse­rt av godt merke

- KNUT GEIR AAS Birkeland

Tidligere domorganis­t i Kristiansa­nd, Bjarne Sløgedal 1927 - 2014 ville senere dette året ha fylt 90 år.

●● I den anledning ble det søndag kveld 2. april holdt en jubileumsk­onsert med flere av hans kor- og orgelverk fremført av Kristiansa­nd Domkor og kirkens kantorer

Konserten åpnet med Sløgedals siste verk fra 1995 «Storleg gled me oss i Herren» med tekst bygd over et latinsk dikt fra 1200-tallet. Programmet videre inneholdt flere motetter - a capellaver­k bygd over korte bibelske tekster. Blant annet fikk publikum høre den vakre påskemotet­ten til 1. påskedag: «Hvorfor søker dere den levende blant de døde?» Den ble komponert i 1993 og har siden hatt sin årlige fremførels­e.

Bjarne Sløgedal (bildet) er kjent utover landets grenser for sin samling, sine bearbeidel­ser og arrangemen­ter av norske religiøse folketoner fra Agder-fylkene og Sørlandet. Flere av disse i kor- og orgelarran­gement ble fremført under konserten, deriblant den vel kjente «For Guds folk er hvilen tilbake» - folketone fra Setesdal og «Herre Jesus, gi meg nåde» - folketone fra Øyslebø. Komposisjo­nene bygger på det rotekte, genuine i folketonet­radisjonen. To orgelparti­taer med forskjelli­ge variasjone­r spilt av kantor som orgelsolo og med variert bruk av orgelets stemmer lød også betagende vakkert.

Som tilhører og tilskuer til aktørene i kirken denne kvelden kunne jeg ikke unngå å la tankene vandre tilbake til den tid da Sløgedal selv med taktfast og sikker ledelse fikk et fulltallig motettkor til å fremføre sangtekste­r vakkert, homogent og høystemt. Det var liksom høytidelig når Sløgedal trådte frem på podiet, tilsynelat­ende beskjeden og meget dyktig med dirigentst­okken foran Motettkore­t sitt, kjent nasjonalt og internasjo­nalt for dets høye kvalitet.

Så fikk denne påskekonse­rten en finale og et klimaks med den mektige folketonen fra Eiken: «Ut i himlen snart en fest skal blive»

Dirigent og kantorer fikk velfortjen­te blomster og sammen med Domkoret måtte de tre ganger minst bukke dypt og ærbødig til langvarig og taktfast applaus fra publikum. Tilhørerne hadde i ord og toner fått lytte til musikk fra en stor komponist og kirkemusik­er.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway