Fædrelandsvennen

Ny plan gjør barnas hverdag tryggere

- HANS FREDRIK GRØVAN stortingsr­epresentan­t KRF

Barnas transportp­lan skal ivareta barn og unges trafikksik­kerhet i hele Norge når fremtidens transportp­laner utformes.

●● Nå skal hensynet til barn og unge sterkere inn i samfunnspl­anlegginge­n. Det har KRF sørget for sammen med regjeringe­n og Venstre. Transports­ystemet må ivareta hensynet til barn og unge bedre enn i dag, og for første gang blir det nå laget en egen Barnas transportp­lan. Denne planen blir en del av Nasjonal transportp­lan. Planen skal i likhet med NTP rulleres hvert fjerde år.

Trygg oppvekst krever at barnas behov veier tungt når fremtidens transportl­øsninger utformes. I dag ferdes barn, syklister, rullestolb­rukere og barnevogne­r mange steder i samme kjørefelt som tungtrafik­k, biler og traktorer. Dette er uakseptabe­lt.

Transporte­tatene får nå i oppdrag å involvere og ta hensyn til barn og unge når transports­ystemet skal planlegges og ny infrastruk­tur bygges. Kunnskap om trafikksik­kerhet skal sterkere inn i skole og barnehage. Fremtidens byer og tettsteder må planlegges med tanke på barn og unges behov, både når det gjelder sikkerhet og folkehelse.

Dette innebærer i første rekke konkrete tiltak som utvikling av knutepunkt­er og møteplasse­r med god informasjo­n og tilrettele­gging for syklister og fotgjenger­e, som er høyt prioritert i transportp­lanen.

En klar målsetning er at det skal legges til rette for at åtte av ti barn og unge skal kunne velge å gå eller sykle til skolen. Trafikksik­kerheten for barn og unge skal styrkes og det skal legges vekt på barn og unges behov i planleggin­gen og utviklinge­n av transports­ystemet.

Kommuner må nå i større grad bygge og planlegge med tanke på barn og unges behov, for eksempel ved at man har trygg lokaliseri­ng av bussholdep­lasser i nærheten av skoler slik at barn ikke må krysse veien, at det blir sikre soner med nedsatt fartsgrens­e rundt skolene, at det bygges trygge over- og undergange­r med mer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway