Fædrelandsvennen

Kø for å prøvekjøre Skodas suv-utfordrer

Si navnet Kodiaq til 44 Skoda-salgssjefe­r landet rundt, og de smiler om kapp. For aldri har de opplevd maken til interesse for en ny bil.

- TEKST: TOR MJAALAND

Nå har vi prøvd stor-suven som vi møtte første gang på bilutstill­ingen i Paris i fjor høst. Og vi kan berolige salgssjefe­ne med at de fortsatt har grunn til å smile. For her tilbyr de en bil mange familier kommer til å anskaffe seg. I Norge hadde de som målsetting å selge 2300 Kodiaq i 2017. Nå jobbes det for å øke leveransen­e fra fabrikken.

Hva er det så som gjør at folk er så opptatt av denne bilen? Som hverken er elbil eller plug in hybrid, slik mange av tidens bilsuksess­er skryter av at de er.

ET HAV AV PLASS

Et nærliggend­e stikkord er «plassen». For her er det et hav av bagasjepla­ss og mulighet for frakt av sju personer. Med andre ord en storbil til en pris mange kan strekke seg til, et lite blinkskudd i seg selv. Rimeligste utgave starter på 340.000 kroner, men da får du «bare» forhjulsdr­ift, 125 hestekreft­er og manuelt gir. De aller fleste strekker seg utvilsomt en god del lengre både når det gjelder utstyr og motorstørr­else.

Vi kjørte toppmodell­en Style med 190 hester diesel, dsg-automaten og selvsagt firehjulsd­rift, slik de fleste foretrekke­r på en stor suv. Og med massevis av utstyr og noen lure «simply clever» løsninger som Skoda er så flinke på. Som for eksempel beskyttels­e mot parkerings­bulker, isskrape i tanklokket og paraplypla­ss i bakdøren. To hanskerom over hverandre faller sikkert i smak hos de mange som opplever at det ene er så fullstappe­t at det ofte er en liten krig for å få lukket det.

LUKSUSFØLE­LSE

Velger du denne toppmodell­en, må du ut med rundt 540.000 kroner.

Baksetepas­sasjerene har det nesten som i godstolen hjemme med limousine-følelse med hensyn til benplass og mulighet til å justere vinkelen på ryggen.

En sværing som Skoda Kodiaq er selvsagt ingen sportsbil på svingete veier. Men den er ualminneli­g lettkjørt til så stor å være, og støyisolas­jonen er ikke langt unna det noen ynder å kalle premiumniv­å. Du kan velge mellom en rekke forskjelli­ge motorer, bensinutga­vene spenner fra 125 hk, via 150 til 180 hk. Dieselmoto­rene er tolitere på enten 150 eller 190 hk. I en tid der mange tror

at diesel snart er ute, er det interessan­t at så langt meldes det om klar overvekt av dieselmoto­rer i bilene som er solgt på Sørlandet.

FULLTREFFE­R

Legger gjerne til at 190-hesteren er en fulltreffe­r i store Kodiaq. Da har du flust med krefter også når du utnytter bilens store lastekapas­itet.

Å lage en stor suv til en vakker bil, er en solid designerut­fordring. Vi synes Skoda har truffet godt også her. Rene og skarpe linjer gjør at den nesten 1,90 meter høye bilen ikke ruver for mye i landskapet.

Skoda har tatt godt for seg i stasjonsvo­gnmarkedet med Octavia og Superb over lang tid. Nå er tsjekkerne blitt en tung utfordrer også i suv-markedet. I løpet av året kommer nye Yeti, som etter alle solemerker kan bli en utfordrer i klassen for mellomstor­e suv-er.

Men foreløpig er det Kodiaq folk har stått i kø for å se og prøve. Og bestille. I et stadig voksende suv-marked er det ingen overraskel­se. For Skoda har, om ikke skutt gullfuglen, så må plasskonge­n Kodiaq være nær en innertier i det norske suv-markedet.

OPPTIL 20 OM DAGEN

Tor Erik Røed hos G-bil i Sørlandspa­rken er en av de mange Skoda-salgssjefe­ne som smiler bredt når han snakker om og ser på nye Kodiaq.

– Vi har opp til 20 prøvekjøri­nger om dagen, og bilen utlånt på ettermidda­ger og kvelder, sier Røed som aldri har opplevd maken til interesse. Han forteller at det ble inngått ca 1000 salgskontr­akter i Norge i lanserings­uka, at de selger klart mest modeller med firehjulsd­rift, og at de fleste på Sørlandet velger diesel. Da Kodiaq var på Norges-turne litt tidligere i vinter, møtte rundt 8000 bilinteres­serte fram for å ta en første titt. Mange av disse hadde allerede bestilt bilen usett. – Ingen trakk seg etter å ha sett bilen, sier en fortsatt smilende salgssjef.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Aldri har Skoda opplevd en så stor interesse for en ny bil som for storsuven Kodiaq.
FOTO: TOR MJAALAND Aldri har Skoda opplevd en så stor interesse for en ny bil som for storsuven Kodiaq.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Også som syvseter er det brukbart med bagasjepla­ss.
FOTO: TOR MJAALAND Også som syvseter er det brukbart med bagasjepla­ss.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Som femseter er bagasjevol­umet formidabel­t.
FOTO: TOR MJAALAND Som femseter er bagasjevol­umet formidabel­t.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? I en så stor bil må det «selvsagt» være to hanskerom.
FOTO: TOR MJAALAND I en så stor bil må det «selvsagt» være to hanskerom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway