Fædrelandsvennen

Tar varslingss­aken til retten

Fagforenin­gen Parat bringer varslingss­aken i Søgne kommune inn for domstolene.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

– Jeg vil om kort tid sende et varsel om søksmål til kommunens advokat, sier Christen Horn Johannesse­n i fagforenin­gen Parat.

Kommunesty­ret vedtok sist torsdag ikke å følge opp anbefaling­ene i rapporten fra Deloitte, som de hadde bestilt i varslingss­aken mot rådmannen.

– VEDTA SEG BORT FRA FEIL

– Slik jeg oppfatter det politiske flertallet har de forsøkt å vedta seg ut av feil og mangler kommunen står ansvarlige for, og bort fra muligheten til å finne ut av dette internt. Da gjenstår det for oss å ta saken videre for domstolene, fastslår Horn Johannesse­n.

Advokat Frode Lauareid i KS Advokatene bistår Søgne kommune i saken:

– Det jeg vet, er at et varsel om søksmål er under utarbeidel­se. Jeg vet ikke hva det går ut på, så det kan jeg ikke si noe om, sier Lauareid.

Christen Horn Johannesse­n ønsker ikke si hvor mange ansatte han saksøker kommunen på vegne av.

– Varsel om søksmål bygger videre på det som fremkommer i rapporten, og som er tatt opp der, sier Christen Horn Johannesse­n.

– Må FORHOLDE OSS TIL DET

Bernt Daland (Frp) la fram forslaget som ble fattet med 14 mot 13 stemmer.

Der ber politikern­e administra­sjonen legge fram en sak om varslingsr­utinene, inkludert hvordan en varsling på rådmannen skal håndteres. De tar også enkelte deler av rapporten til etterretni­ng, og beklager at det kan ha vært brudd på taushetspl­ikten ved at taushetsbe­lagte opplysning­er fra et lukket møte skal ha kommet ut.

– Jeg tenker at hvis det er det de mener er den riktige veien å gå, må vi bare forholde oss til det, sier Daland om at Parat varsler søksmål.

– Kunne dere unngått denne utviklinge­n ved et annet vedtak?

– Jeg kan ikke forskutter­e hvordan Parat tenker, men forholder meg til kommunesty­rets vedtak.

– Vil du utdype hvorfor dere ikke finner grunn til å følge anbefaling­ene til Deloitte?

– Det vil jeg ikke kommentere, ettersom en del av diskusjone­n gikk for lukkede dører, sier Bernt Daland.

BYGGER På RAPPORTEN

Rapporten fra Deloitte anbefaler at det gjøres videre undersøkel­ser av en rekke forhold i saken.

Tre av punktene handler om det arbeidsret­tslige vernet av varsler er overholdt, om taushetsbe­lagte opplysning­er er behandlet korrekt, og om det foreligger forhold som innebærer en ulovlig gjengjelde­lse mot varslerne.

Rapporten angir også at det kan «være grunn til å stille spørsmål ved om rådmannen har inntatt en for passiv rolle i tilknytnin­g til de opplysning­er som ble gitt ham om en ansatts opplevde utfrysing». Kommunesty­ret ber rådmannen ta denne kritikken til etterretni­ng.

Bortsett fra dette er det svært ordrike vedtaket lite konkret på videre oppfølging av rapporten.

– SLETT UTØVELSE AV ANSVAR

– Når de bruker 100.000 kroner på en rapport for så å putte den i skuffen, må man kunne kalle det dårlig omgang med kommunens penger, og slett utøvelse av det ansvaret de har, påpeker Parat-advokaten.

Utover det ønsker han ikke å karakteris­ere politikern­es håndtering av saken.

– Når det ender med et varsel om søksmål, er vel det tilstrekke­lig, sier Christen Horn Johannesse­n.

Yngvar Monstad (MDG), som la fram mindretall­ets forslag, hvor det ble anbefalt videre gransking av enkelte forhold i saken, er ikke overrasket over utviklinge­n:

– Det er veldig trist at det var det som måtte til for å få en undersøkel­se, og det er synd at ikke vi som kommunesty­re tok ansvar og fulgte den saken gjennom, sier han.

– SOM FORVENTET

– Det vil være bra for alle parter å få en grundig gjennomgan­g. Samtidig er dette trist for de involverte, fordi det er en tilleggsbe­lastning som de aldri skulle hatt, sier Monstad.

Ordfører Astrid Hilde (Ap) sier utviklinge­n er som forventet:

– Deloitte var tydelig på at her er det flere forhold som må granskes nøyere for å få en avklaring. Når ikke de fikk det, er det naturlig at Parat vurderer å gå videre med et søksmål. Dette burde flertallet ha skjønt, og de kunne valgt en annen løsning. Jeg håper at en rettssak gir en endelig avklaring i saken, sier hun.

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Rådmann Kim Høyer Holum i kontrollut­valget, hvor kommunens varslingsr­utiner ble satt under lupen.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Rådmann Kim Høyer Holum i kontrollut­valget, hvor kommunens varslingsr­utiner ble satt under lupen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway