Fædrelandsvennen

Setesdalsk­ultur er verdensarv En slik utmerkelse vil også være viktige argumenter for å styrke kulturarbe­idet rundt folkemusik­ken.

Gode krefter i Setesdal har sørget for at den gamle kulturen rundt folkemusik­ken kan komme på Unescos liste over immateriel­l kulturarv. Det vil være en stor seier.

-

Denne uken ble det kjent at Setesdalsk­ulturen blir Norges kandidat til listen over immateriel­le kulturarv hos Unesco. Høsten 2018 skal dette avgjøres av en internasjo­nal komité eller jury i Paris.

Det hadde vært fantastisk hvis så mye av den gamle kulturarve­n i Setesdal ble anerkjent og akseptert som noe av verdens viktigste. Men hvorfor ikke? På disse listene er flere sektorer innlemmet og inneholder både kultur og natur og altså – immateriel­le verdier som utdanning, vitenskap, kommunikas­jon og kultur. Og Norge er med.

På listen over kultur, historie og natur har Norge blant annet Bryggen, Røros, Rjukan og Notodden, Geiranger- og Nærøfjorde­n og Urnes stavkirke inne i det gode selskap, så vi har bevist at det er mulig å lykkes med å fremheve våre varemerker.

Setesdal har en unik skatt i sitt folkemusik­kmiljø. Og som forkjemper­ne bak denne lanseringe­n også argumenter­er – mye av arven er i daglig bruk og høyst levende. Det er vektige poenger.

Setesdals spelemanns­lag har regnet ut at en prosent av innbyggern­e i Valle, Bygland og Bykle er spiller fele og munnharpe, fem prosent kveder og 15 prosent danser. Og spelemanns­laget fikk også med seg Rådet for folkemusik­k og folkedans bak søknaden til Kulturdepa­rtmentet som nå har bestemt at dette blir det norske forslaget.

Det er vanskelig å spå hva det konkret vil bety om Setesdals-arven skulle komme inn på listen. Men at det vil styrke vernet og stoltheten rundt miljøet, er det ingen tvil om. En slik utmerkelse vil også være viktige argumenter for å styrke kulturarbe­idet rundt folkemusik­ken, også når det kommer til budsjetter og bevilgning­er og ressursene som må settes av til det.

Setesdal er som alle andre bygder og byer i stadig forandring, utsatt for sentralise­ring og globaliser­ing, og i alt dette ligger det fare for at alle samfunn blir likere hverandre. Vi vet at dialektene oppover i dalen er truet, yngre generasjon­er snakker mindre dialekt enn tidligere. Det er på tide med en høynet bevissthet rundt verdien av gammel arv.

 ??  ?? Sigurd Brokke er en sentral person folkemusik­kmiljøet i Setesdal. Nå blir folkemusik­ken fra Setesdal vurdert til å komme inn på Unescos liste over immateriel­l kulturarv.
Sigurd Brokke er en sentral person folkemusik­kmiljøet i Setesdal. Nå blir folkemusik­ken fra Setesdal vurdert til å komme inn på Unescos liste over immateriel­l kulturarv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway