Fædrelandsvennen

Et angrep for å hindre nye massakre

Det er lett å problemati­sere USAS maktbruk mot Syria. Men tidligere fravær av slik maktbruk har bidratt til syrisk bruk av giftgass mot sivile.

-

USAS rakettangr­ep mot Syria natt til fredag kom overrasken­de, på mange måter. Donald Trump har tidligere gått langt i å gi sin støtte til president Assad, som et ledd i kampen mot IS. Han har også snakket varmt om et tettere samarbeid med Russland, som er Assads beskytter. Og han har gjort det klart at USA ikke skal dras inn i konflikter som ikke er av avgjørende betydning for supermakte­ns nasjonale interesser.

Skiftet i Trumps syn, og dermed USAS politikk, kom med giftangrep­et i Idlib-provinsen. Runt 80 mennesker ble drept med de mest bestialske våpen. 20 av dem var barn. Trump sa selv på en pressekonf­eranse onsdag at dette fikk ham til å endre syn på Assad og konflikten. 36 timer senere regnet rakettene over flybasen i Syria hvor flyene som bombet landsbyen skal ha kommet fra.

bruk av våpen i Midtøsten har løst få konflikter. Det har USA mer enn noen andre land selv erfart de siste tiårene.

Militær makt synes dessverre å være eneste språk som diktatoren Assad forstår

Likevel bør dette angrepet ses som en nødvendig inngripen - som et forsøk på å hindre flere massakrer med kjemiske våpen. Også USAS tidligere president, Barack Obama, trakk en linje ved bruk av slike våpen og gjorde det klart at dette ville medføre militær inngripen fra USA. Men han fulgte ikke opp. Det var hans mest nedverdige­nde øyeblikk som amerikansk president. Det syriske regimet utnyttet denne ubesluttso­mheten og har åpenbart følt det trygt å bruke slike våpen igjen. Nå har USA gjort det klart at dette får militære konsekvens­er. Og det synes dessverre å være eneste språk som diktatoren Assad forstår, en diktator som altså er ansvarlig for langt flere drap i Syria enn terrororga­nisasjonen IS.

det amerikansk­e rakettangr­epet betyr på ingen måte at sivilbefol­kningens lidelser er over i Syria. Det eneste som kan bringe en endelig slutt på drepingen er en politisk avtale som omfatter alle de syriske gruppering­ene. En slik avtale ser dessverre ut til å ligge langt fram i tid. Derfor vil kamphandli­ngene etter alt å dømme fortsette. Men det er grunn til å håpe at bruken av kjemiske våpen vil opphøre. Skjer det, vil rakettangr­epet ha tjent sin hensikt.

 ??  ?? Natt til fredag ble en rekke krysserrak­etter avfyrt fra amerikansk­e skip i Middelhave­t.
Natt til fredag ble en rekke krysserrak­etter avfyrt fra amerikansk­e skip i Middelhave­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway