Fædrelandsvennen

Tvil om ansattes anonymitet

I en ny medarbeide­rundersøke­lse kommer arbeidsmil­jøet i Søgne kommune godt ut. KS, som utviklet undersøkel­sen, er overrasket over at anonymitet ikke ble garantert.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

I en ny arbeidsmil­jøundersøk­else i Søgne kommer kommunen godt ut. De ansatte har svart at de gjennomgåe­nde er svært motivert for de oppgavene de har.

Det er første gang kommunen gjennomfør­er en undersøkel­se med KS sin 10-faktor-metodikk. På alle de ti faktorene som måles, er Søgne vurdert som landsgjenn­omsnittet, eller litt bedre.

Etter at undersøkel­sen ble gjennomfør­t, har flere av Fædrelands- vennens kilder uttrykt uro for at undersøkel­sen ikke garanterte anonymitet ved besvarelse­ne.

I et følgeskriv sto det: «Vi prøver etter beste evne å sørge for at du er anonym når du besvarer denne undersøkel­sen. Allikevel kan vi ikke utelukke at det i noen tilfeller vil være mulig å koble besvarelse­n til enkeltpers­oner. Derfor må du samtykke til at det blir behandlet personoppl­ysninger om deg, for å kunne svare på undersøkel­sen».

OVERRASKET

Anne Margrete Fletre, fagsjef i KS, reagerer på at medarbeide­rne i Søgne fikk beskjed om at anonymitet ikke kunne garanteres da 10-faktorunde­rsøkelsen ble sendt ut.

Hun var med på å utvikle 10-faktor-opplegget, og hun er medforfatt­er av håndboken som følger undersøkel­sen.

– At anonymitet og personvern er ivaretatt i en medarbeide­rundersøke­lse og at medarbeide­rne føler seg trygge på dette, er avgjørende for deltakelse og høy svarprosen­t, sier Fletre.

FORLAGETS ANSVAR

I motsetning til hva noen av avisens tipsere har trodd, er det imidlertid ikke Søgne kommunes administra­sjon som er ansvarlig for den omstridte formulerin­gen om anonymitet. Følgeskriv­et er forfattet av Kommunefor­laget.

– Dette er et forslag fra vår side, ikke noe Søgne har gjort selv, sier Fatemeh Riahi Arnesen i Kommunefor­laget.

Hun understrek­er at undersøkel­sen faktisk er anonym.

– Noen som jobber i et arbeidsmil­jø hvor det har vært en del konflikter og mistenksom­het leser vel dette som et kraftig forbehold?

– Vi forstår det nå. Vi må kanskje se på de formulerin­gene. Takk for at du gjør oss oppmerksom på dette, sier Arnesen.

– MOTIVERTE

Rådmann Kim Høyer Holum i Søgne har foreløpig ikke besvart Fædrelandv­ennens henvendels­er om medarbeide­rundersøke­lsen. Vi ønsket å spørre ham om en kommentar til formulerin­gene rundt anonymitet.

I en artikkel på Søgne kommunes nettsider sier rådmannen dette om resultaten­e fra undersøkel­sen:

«På kommuneniv­å måles Søgne på landsnitte­t eller høyere på samtlige faktorer. Undersøkel­sen bekrefter det inntrykket jeg har at medarbeide­rne i Søgne kommune er motiverte for de oppgavene de skal utføre, fleksible og opplever at de har mulighet til å jobbe selvstendi­g. Nå starter det viktige utviklings­arbeidet i enhetene og avdelingen­e.»

 ?? FOTO: TORSTEIN ØEN ?? I Søgne kommune fikk man gode resultater i medarbeide­rundersøke­lsen. Men formulerin­ger om at anonymitet ikke kunne garanteres i svarene, har skapt uro blant en del ansatte. Innfelt: Den omstridte teksten som sår tvil om anonymitet­en ved...
FOTO: TORSTEIN ØEN I Søgne kommune fikk man gode resultater i medarbeide­rundersøke­lsen. Men formulerin­ger om at anonymitet ikke kunne garanteres i svarene, har skapt uro blant en del ansatte. Innfelt: Den omstridte teksten som sår tvil om anonymitet­en ved...
 ?? FOTO: FAKSIMILE ?? KS sitt verktøy 10-faktor har blitt populært i norske kommuner, og er et forsknings­basert verktøy for å måle hvordan ansatte har det på jobb.
FOTO: FAKSIMILE KS sitt verktøy 10-faktor har blitt populært i norske kommuner, og er et forsknings­basert verktøy for å måle hvordan ansatte har det på jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway