Fædrelandsvennen

UNG PSYKISK HELSE

Barne- og likestilli­ngsministe­r Solveig Horne (Frp), er bekymret over at stadig flere unge sliter psykisk. Svært mange av dem er under barneverne­ts omsorg uten å få den hjelpen de trenger.

-

Solveig Horne har selv møtt mange barn og unge i barneverne­t. Noen har hatt en oppvekst preget av omsorgssvi­kt, andre har vært utsatt for overgrep. At mange av disse barna er påført skader, også i form av psykiske lidelser, er statsråd Solveig Horne smertelig klar over.

– Disse historiene gjør et sterkt inntrykk, og jeg ligger våken mange ganger og tenker, hva kan jeg gjøre for å hjelpe disse barna?

Horne har fått med seg den negative utviklinge­n på Sørlandet, hvor stadig flere barn og unge skader seg selv eller truer med å ta sitt eget liv.

– Det er en sammensatt problemsti­lling. Det kan være barn som har hatt en utfordrend­e oppvekst og som ikke har fått den hjelpen de trenger i rett tid. Dermed har de utviklet sosiale utfordring­er og psykiske lidelser.

Også blant ungdom generelt, ser barneminis­teren en skremmende tendens.

– Det er mange ungdommer i dag, spesielt jenter, som har et sterkt press på seg. Vi kaller dem ofte «generasjon prestasjon». De røyker og drikker mindre og har et godt forhold til foreldrene sine. Likevel lever de under et press som gjør at mange sliter og ikke ser noen annen utvei enn å prøve å ta livet av seg. Det disse ungdommene trenger mer enn noe annet er trygge og forutsigba­re voksne, mener statsråden. det ikke skal finnes hinder i lovverket som gjør at barn ikke får den hjelpen de både trenger og har krav på. Finnes det utfordring­er i lovverket, må vi få klar beskjed slik at det kan rettes opp.

Barneminis­teren er opptatt av at barn og unge i barneverne­t skal kartlegges så godt som mulig, og at barnet selv skal medvirke, før man avgjør hvor de skal bo.

– Det er der vi må bli flinkere. Spesielt der barnet må flytte fra det ene fosterhjem­met til det andre, og så til slutt ender opp på institusjo­n likevel. Da har vi ikke kartlagt godt nok hva det barnet trenger.

Også fosterfore­ldre får større utfordring­er dersom kartleggin­gen ikke er god nok, mener Horne.

– Mange fosterfore­ldre påtar seg oppgaven, og så er kanskje ikke barnet godt nok utredet. Dermed får de utfordring­er de kanskje ikke klarer å stå i. Hvis de da ikke får tett og god oppfølging, fører det ofte til brudd, noe som gjør det enda verre for det barnet som ikke får den stabilitet­en det trenger.

Horne mener også kommunene må styrke kompetanse­n i alle ledd. Samtidig må kommunepol­itikerne ansvarligg­jøres både når det gjelder oppvekst- og barneverns­problemati­kk.

– Det er viktig at kommunepol­itikerne engasjerer seg i dette temaet og ikke bare roper på staten for å endre lovverket eller be om mer ressurser.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway