Fædrelandsvennen

I dag behandler jeg meg selv.

- TEKST: FRANK MERSLAND frank.mersland@fvn.no

henne i en dårlig tilstand. Hun har også gode erfaringer med mange av legevaktsl­egene som har vurdert henne.

– Det kommer an på hvem du treffer på. Er du heldig så er det en lege med fornuft som tar seg tid til å lytte og se. Er du uheldig møter du en som spør hvorfor du ikke «like godt hopper fra Varoddbrua for å bli ferdig med det, i stedet for å kutte deg». Jeg har møtt begge deler, sier 24-åringen.

Fædrelands­vennen har forelagt dette for overordnet faglig rådgiver for legevakten i Kristiansa­nd, Dagfinn Haarr.

– Jeg kan på ingen måte utelukke at en slik replikk har falt i en presset situasjon, sier kommuneove­rlege Haarr.

HIMMEL OG JORD I BEVEGELSE

Nødetatene er fortvilet over de mange unge menneskene de kommer i kontakt med som trenger akutt hjelp. Det samme er helsevesen og barnevern som opplever at de ikke evner å gi alle en behandling som fungerer. Vilde har i løpet av sitt unge liv blitt kjent med flere som har valgt å gjøre det slutt fremfor å fortsette å kjempe for å ta tilbake kontrollen over sitt eget liv.

– Hadde jeg vært i psykiatrie­n og visst at det sto et liv på spill, hadde jeg satt himmel og jord i bevegelse for å redde vedkommend­e uavhengig av lovverk og paragrafer. Det livet er like mye verdt som alle andres. Jeg tror jeg skjønner hvordan mange tenker. Hvis de er som jeg var, er de desperate. De får panikk og er redde for å bli avvist. Jeg tenkte til og med at hvis jeg dør så lærer de kanskje litt mer om hva som skal til for å hjelpe, sier Vilde.

Hennes siste institusjo­nsopphold ble avsluttet våren 2016. Hun fikk beskjed om at hun måtte være ute innen 1. juni. I en samtale med en av de ansatte brettet hun ut følelsene sine. Hun fikk klar beskjed om at ingen kunne stoppe henne fra å ta sitt eget liv så lenge hun ikke var psykotisk. Vilde ble både lei seg og forbannet, og i ren affekt sa hun at hun «kunne kverket» noen.

– Samtalen endte i en rapport som fortalte at jeg hadde fremsatt drapstrusl­er. I en senere rapport dannet denne uttalelsen grunnlaget for en beskrivels­e om at jeg «utgjorde en trussel for samfunnet». Jeg, som tidligere ble omtalt som suicidal, ble plutselig sett på som en trussel mot de rundt meg.

BEHANDLER SEG SELV

Hun ble tilbudt et botilbud i en brakkeby sammen med rusmisbruk­ere, men takket nei. Hun fikk etter hvert et botilbud i en kommune utenfor Kristiansa­nd. På det meste gikk Vilde på åtte forskjelli­ge medikament­er samtidig. Hun bruker ikke tabletter lenger. Med unntak av en frivillig døgninnleg­gelse for noen måneder siden har hun holdt seg utenfor psykiatrie­n.

– I dag behandler jeg meg selv. Når jeg får tanker om at «nå vil jeg bare bort» benytter jeg fire spørsmål som psykologen jeg har hatt mest med å gjøre lærte meg. – Hvilke da?

– Hva er reaksjonen? Hvorfor får jeg den? Hvordan takler jeg den og hva kan jeg lære til neste gang?

– Hva tenker du når du ser unge som gjentatte ganger havner i vanskelige situasjone­r i dag?

– Jeg tenker «hold ut». Selv om jeg har vært gjennom mye, er jeg glad jeg er her i dag.

Hun trekker genseren rundt kroppen. På den øverste delen av brystet har hun en godt synlig tatovering. Den leser «What goes around, comes around».

– Det handler om karma. En dag må folk stå til ansvar for det de ikke har gjort, sier Vilde Faremo Sibbern.

Sørlandet sykehus HF, hvor Vilde har fått mye av sin behandling, er fritatt fra taushetspl­ikten. Sykehuset ønsker ikke å benytte seg av sin tilsvarsre­tt i denne saken.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Ti år etter at hun selv tok kontakt med barneverne­t, har Vilde Faremo Sibbern tatt ansvar for sin egen hverdag.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Ti år etter at hun selv tok kontakt med barneverne­t, har Vilde Faremo Sibbern tatt ansvar for sin egen hverdag.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Denne tatovering­en handler om at alle en dag skal stå til ansvar for det de har gjort.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Denne tatovering­en handler om at alle en dag skal stå til ansvar for det de har gjort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway