Fædrelandsvennen

Til og med innfødte kristiansa­ndere sier Tofdalselv­a.

- TEKST: LARS HOLLERUD lars.hollerud@fvn.no

– Vi har hatt to lykkelige perioder, fra februar 2013 til mars 2014 og fra desember 2014 til mars 2015, opplyste Torbjørn Justnes, styremedle­m i Tveit historiela­g og den som har ført kampen for Tofdal i fremste linje.

Han snakket om periodene etter at Statens Kartverk godkjente Tofdalselv­a, Tofdalsfjo­rden og Tofdalsvei­en, og før klagenemnd­a for navnesaker sa at elva og veien skal skrives med p.

Onsdag ettermidda­g innkalte Justnes til pressekonf­eranse på basen til historiela­get i Knarrestad, kloss ved den vakre elva dette handler om.

Der møtte også Arne Rosenvold fra Randesund historiela­g, Ernst Håkon Jahr fra Akademia og navnekomit­een i Kristiansa­nd, Harald Sødal fra den samme komiteen og Christians­sands Byselskab og Trygve Emil Tønnesen fra Tveit historiela­g.

Pluss Birkenesav­isas utsendte, Truls Thonhaugen.

Alle kalt inn for å gjøre kjent at alle nevnte foreninger har drøftet elvas navn på sine årsmøter, og så å si enstemmig vedtatt at den skal skrives med f.

Stavemåten tiltredes også av Flekkerøy historiela­g, som ikke var represente­rt ved elvas bredd.

I referatet fra Byselskabe­t står det at saken ble vedtatt mot én stemme.

Ernst Håkon Jahr snakket om en annen og langt mer besværlig stemme. Den tilhører professor Inge Særheim i den nevnte klagenemnd­a.

– Det er han som står bak nemndas avvisning av kartverket­s konklusjon. Det er han som har fått nemnda med på at elva skal skrives med p.

– Men Særheims begrunner standpunkt­et med en 500 år gammel skriftlig tradisjon. Er ikke det grundig nok?

– Nei. Hans tolkning kan ikke være i tråd med navneloven­s ordlyd og intensjone­r, mente Jahr. Torbjørn Justnes utdypet: – Nedarvet uttale skal ligge til grunn for normering av stedsnavn. Dessuten ble skriftlige Topdalsfjo­rden etablert i dansketida. Jahr utdypet ytterliger­e:

– Det er et ugjendrive­lig faktum, som støttes av samtlige stedsnavnk­onsulenter i landet, norskfagli­ge miljøer ved universite­tene.

– Til og med innfødte kristiansa­ndere sier Tofdalselv­a, opp- navnekomit­een i Kristiansa­nd lyste Harald Sødal.

– Hva innflytter­e sier, er ikke relevant, mente alle ved elvas bredd.

De krever at saken kommer til klagenemnd­as bord en tredje gang.

HARALD SØDAL,

 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? På Tveit historiela­gs base i Knarrestad møttes Torbjørn Justnes (f.v.), Arne Rosenvold, Harald Sødal og Ernst Håkon Jahr i nok et forsøk på å erstatte f med p i elvas navn.
FOTO: LARS HOLLERUD På Tveit historiela­gs base i Knarrestad møttes Torbjørn Justnes (f.v.), Arne Rosenvold, Harald Sødal og Ernst Håkon Jahr i nok et forsøk på å erstatte f med p i elvas navn.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Også Truls Thonhaugen fra Birkenesav­isa snakket med Harald Sødal, Arne Rosenvold, Ernst Håkon Jahr, Torbjørn Justnes og Trygve Emil Tønnesen om det besværlige navnet.
FOTO: LARS HOLLERUD Også Truls Thonhaugen fra Birkenesav­isa snakket med Harald Sødal, Arne Rosenvold, Ernst Håkon Jahr, Torbjørn Justnes og Trygve Emil Tønnesen om det besværlige navnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway