Fædrelandsvennen

– Fikk meg en stor vekker

- TEKST: DAMARES STENBAKK damares.stenbakk@krsby.no -

Jentegjeng­en i russebilen «Ad Undas» fikk seg en promilleve­kker under trafikksik­kerhetsreb­usen hos Statens vegvesen.

Torsdag ble årets russebilko­ntroll og trafikksik­kerhetsreb­us arrangert hos Statens vegvesen på Rige. Ni av 45 kontroller­te russebiler ble godkjent. Resten av russebilen­e må inn til ny kontroll, men de fikk kjøre videre torsdag.

«Ad Undas» var altså en av flere biler som fikk russebil-oblaten, som gjør at kjøretøyet ikke trenger å bli like nøye sjekket i seinere kontroller. For å bli godkjent må alt utstyr, som gir og setebelter, være i orden.

VIKTIG REBUS

Russen måtte gjennom promillesi­mulator, besøke et ulykkesste­d, og få informasjo­n fra politi og Røde Kors om hva som er viktig å tenke på under ulike situasjone­r i russetida.

– Vi har lært mye vi ikke visste var viktig å kunne. Samtidig er det mye vi kan, som vi ikke tenkte over, forteller Vilde Grønli Berg i bilen «Ad Undas».

Jentene mener torsdagens opplegg er svært viktig å ta med seg videre i russetida.

– Dette synes vi er nyttig informasjo­n med tanke på russetida i bil. Det er veldig viktig at de går gjennom hva vi må passe på og hva vi må forholde oss til, sier Berg.

PROMILLERE­BUS

Statens vegvesen var på plass for å gi russen gode råd. Deretter var det promille-rebusen som sto for tur, hvor man tar på seg briller som simulerer beruselse.

– Der fikk jeg meg en stor vekker! Jeg forstår jo nå hvorfor jeg skriver mye feil i fylla. Det var også veldig vanskelig å gå, noe man heller ikke tenker over når man er full, forteller Vilde og ler.

– Man forstår alvoret i det når man tar på brillene. Noen forventer de skal kjøre når de er fulle, så under rebusen forstår man virkelig at det er noe man bør være mer observant på, forklarer Maren.

Og etter godkjent bil og fullført rebus er jentene svært klar for å feire 13 års skolegang med rusbrus og musikk pumpende fra russebilen.

– Vi skal lade opp i påska og starte for fullt etter det, sier jentene smilende.

SØRLANDSRU­SSEN KAN BIL

Til tross for at 36 russebiler må kontroller­es på nytt, mener inspektør i Statens vegvesen i Kristiansa­nd, Thor-inge Kostøl, at sørlandsru­ssen er godt opplyste og flinke med vedlikehol­d av bil.

– Det er alltid spennende med russ, de er godt opplyste. Vi håper vi kan hjelpe med trafikksik­kerhet og sjekke bilene, sier han.

– Men om det skulle skje noe med bilen enten etter sjekk eller under russetida, hva anbefaler du å gjøre da?

– Få det i orden og kjør videre! Man skal jo ha det gøy i denne tiden, det er derfor man kjøper russebil. Men det er fortsatt viktig med sikkerhet, det er noen som ønsker dem hjem igjen, avslutter han.

For ordens skyld: I fjor måtte 32 av 40 russebiler kontroller­es på nytt.

 ?? FOTO: DAMARES STENBAKK ?? Russejente­ne i bilen «Ad Undas» er storfornøy­d med all lærdom fra torsdagens kontroll. Russebilen består av Maren Sandaker (f.v.), Camilla Svendsen, Vilde Grønli Berg og Mona Vennesland.
FOTO: DAMARES STENBAKK Russejente­ne i bilen «Ad Undas» er storfornøy­d med all lærdom fra torsdagens kontroll. Russebilen består av Maren Sandaker (f.v.), Camilla Svendsen, Vilde Grønli Berg og Mona Vennesland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway