Fædrelandsvennen

Vei til Mandal langt mer lønnsom enn ringvei

- KJETIL REITE

Nye beregninge­r viser at ny motorvei mellom Kristiansa­nd og Mandal er blant de mest lønnsomme strekninge­ne Nye Veier skal bygge ut de kommende årene.

Ringveien rundt Kristiansa­nd er derimot blant de minst lønnsomme.

– Dette dreier seg om hvilke ringvirkni­nger en vei har. En vei mellom Kristiansa­nd og Mandal binder sammen to store bo- og arbeidsmar­keder, mens en ringvei mer er en kapasitets­forsterkin­g, sier Finn Aasmund Hobbesland, direktør for planproses­ser og samfunnsko­ntakt i Nye Veier.

I en ny rapport har Vista Analyse regnet på de totale ringvirkni­ngene av å bygge ny vei. Selv om tallene er usikre, viser de uansett likevel store forskjelle­r mellom veiprosjek­tene.

Mens Kristiansa­nd-mandal er et samfunnsøk­onomisk lønnsomt prosjekt, vil ikke ringveien rundt Kristiansa­nd være det.

FORSKJELL

Utbygging av Kristiansa­ndMandal vil starte i 2018 eller 2019, mens ringveien kan komme helt i slutten av Nye Veiers utbyggings­periode. Det vil si etter 2030.

De nye tallene sier dette om forskjelle­n mellom de to prosjekten­e.

En motorvei mellom Kristiansa­nd og Mandal vil koste 7,6 milliarder, mens ringvirkni­ngene er beregnet til ni milliarder.

En ringvei rundt Kristiansa­nd vil koste 6,1 milliarder, mens ringvirkni­ngen er fire milliarder.

Motorvei mellom Mandal og Vigeland vil koste 7,8 milliarder, mens ringvirkni­ngene er beregnet til 8,7 milliarder. I rapporten kommer det fram at befolkning­en i kommunene er avgjørende. Når det er små kommuner som knyttes sammen, blir nytten mindre.

STYRKET KONKLUSJON

En ny vei til Mandal vil starte på Breimyr. Strekninge­n på 18,3 km skal etter planen være ferdig i 2021.

– Denne rapporten styrker konklusjon­en om at dette er en viktig strekning å få bygget ut. Det at vi får knyttet bo- og arbeidsmar­ked sammen har en tilleggsve­rdi ut over det vi har beregnet i de tradisjone­lle modellene, sier Hobbesland.

I utregninge­ne har man sett på forhold som tidsbespar­else, sikkerhet og utslipp. I tillegg har man sett på effekten av at bedrifter kommer nærmere hverandre, økt arbeidsinn­sats som følge av kortere reisetid og større konkurrans­e i arbeidsliv­et.

Nye Veier er nå i dialog med Samferdsel­sdeparteme­ntet om en ny bompengepr­oposisjon for hele strekninge­n mellom Kristiansa­nd og Lyngdal. Denne vil tidligst bli vedtatt av Stortinget før sommeren.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: SWECO ?? En ny motorvei fra Kristiansa­nd til Mandal er kostnadsbe­regnet til 7,6 milliarder. Ringvirkni­ngene vil være ni milliarder ifølge ny rapport,
ILLUSTRASJ­ON: SWECO En ny motorvei fra Kristiansa­nd til Mandal er kostnadsbe­regnet til 7,6 milliarder. Ringvirkni­ngene vil være ni milliarder ifølge ny rapport,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway