Fædrelandsvennen

Putin vil lede møte i Sikkerhets­rådet

- ©NTB

Russlands president Vladimir Putin kaller USAS angrep mot en syrisk flybase for brudd på folkerette­n og vil selv lede et hastemøte i FNS sikkerhets­råd.

Russland har bedt om et hastemøte i Sikkerhets­rådet for å diskutere det amerikansk­e rakettangr­epet, og Putin reiser selv til New York for å lede møtet, opplyser Kreml.

Russland etterlyser beviser for at syriske regjerings­styrker benyttet kjemiske våpen i et angrep mot den opprørskon­trollerte småbyen Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen denne uka, slik USA hevder.

USAS angrep natt til fredag var et svar på dette angrepet, som skal ha kostet minst 86 mennesker livet, men Putins talsmann Dmitrij Peskov kaller det «et påskudd».

Peskov viser til at Syrias lagre og produksjon­sanlegg for kjemiske våpen ble ødelagt under internasjo­nalt oppsyn i 2014 og avviser at Assad har gjemt unna slike våpen.

– Det faktum at det syriske militærets lagre med kjemiske våpen ble ødelagt, ble dokumenter­t og bekreftet av Organisasj­on for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), sier Peskov.

Russland bestrider ikke at syriske fly angrep Khan Sheikhoun, men hevder at stridsgass­en som trolig tok livet av mange mennesker, kom fra en av opprørerne­s våpenfabri­kker som ble truffet.

Utenriksmi­nister Børge Brende (H) og flere norske politikere støtter det amerikansk­e rakettangr­epet mot en syrisk militærbas­e. Andre er mer usikre.

Utenriksmi­nisteren betegner det som antas å være et gassangrep fra det syriske regimet som grusomt, og sier det med all tydelighet viser Syriakrige­ns brutalitet.

– Situasjone­n er komplisert. Men fra norsk side har vi forståelse for at det ble reagert etter det grusomme angrepet tidligere i uka. Angrepet synes å være begrenset og konsentrer­t til militære mål, skriver Brende, som opplyser til NTB at Norge ble varslet på militære kanaler kort tid før angrepet fant sted.

Statsminis­ter Erna Solberg (H), som er på offisielt besøk i Kina, vil imidlertid ikke kommentere hendelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway